Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Username Password Log me on automatically each visit Register

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 125 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Next
Author Message
PostPosted: 24.12.2025, 11:55 

Club number: 641
Chcę podzielić się swoją historią z Abcar, firmą prowadzoną przez Tomasza Burdziakowskiego, znanego w sieci jako „wujek Tomek z YouTube”.

Byłem jego fanem od czasów, kiedy razem z Patrykiem Mikiciukiem robili „polskie Porsche”. Oglądałem filmy, wierzyłem w narrację o pasji, jakości i robieniu rzeczy „z sercem”. Piszę to ku przestrodze, bo gdybym wcześniej przeczytał coś podobnego, prawdopodobnie dziś nie byłbym w tym miejscu.

Wszedłem w projekt Porsche 911 Targa z 1975 roku – auto marzeń, klasyk, który miał być dopieszczony, sprawny, bezwypadkowy, z historią. Były rozmowy, zapewnienia o doświadczeniu, jakości i gwarancji ABCar. Wpłaciłem łącznie 61 500 EUR. I od tego momentu wszystko zaczęło się powoli sypać.

Samochód miał być dostarczony po 4–5 tygodniach. Cała historia była dokumentowana na kanale YouTube ABCar – tam wszystko wygląda pięknie. Auto miało być:
• bezwypadkowe,
• z kompletem dokumentów archiwalnych,
• sprawne,
• objęte gwarancją ABCar.

Warunek był jeden: 100% przedpłaty przed odbiorem. Takie zasady narzucił Tomasz Burdziakowski. Zgodziłem się.

Samochód zamiast po 4 tygodniach dotarł do mnie po 3,5 miesiąca. Tłumaczenie? Że auto było „robione specjalnie dla mnie, perfekcyjnie”…

Auto przyjechało bez dokumentów. Nie dostałem:
• dowodu rejestracyjnego,
• polisy ubezpieczeniowej,
• obiecanych starych dokumentów,
• zdjęć,
• niczego.

Usłyszałem, że „wszystko zostanie uzupełnione”. Wtedy jeszcze wierzyłem.

Od pierwszego dnia użytkowania zaczęły się problemy:
• stuki w prawym przednim kole – we własnym zakresie odkryłem, że rozkręcił się amortyzator
• kompletnie nieprawidłowa geometria kół (różnica wysokości prawej i lewej strony ~1 cm, prawe przednie koło zbieżne 3,5 stopnia, lewe tylne 2,5 stopnia, rozregulowane kąty pochylenia)
• pokrzywiona karoseria/podwozie w miejscu mocowania przedniego lewego zawieszenia – ślad po kolizji, mimo zapewnień, że auto jest bezwypadkowe
• grubość lakieru miejscami powyżej 2 mm (miernik więcej nie pokazuje…)
• nieprawidłowo działająca skrzynia biegów – chrupanie przy 1. i 3. biegu; mechanik stwierdził uszkodzone synchronizatory
• niewyważone koła – po 150–200 g
• źle ustawione reflektory (jeden świecił w ziemię, drugi w niebo – swoją drogą ciekaw jestem, jak auto przeszło badanie techniczne)
• hałas z drzwi pasażera, jakby coś było luźne w środku
• z nawiewów wylatywał piasek i kawałki rdzy (do 1 cm!)
• niedziałające radio – brak mikrofonu, brak możliwości ustawienia stacji
• uszkodzony mechanizm zegara – brak możliwości ustawienia godziny
• niepoprawnie wykonane zabezpieczenie antykorozyjne podwozia
• wskaźnik paliwa działał losowo
• brak możliwości otwarcia trójkątnego okienka w drzwiach pasażera
• prędkościomierz zaniżał prędkość o ok. 20% (22 km w rzeczywistości = 14 km na liczniku)
• niesprawny hamulec ręczny – praktycznie go nie było (kolejny raz pytanie o badania techniczne…)
• odklejony dywan pod kokpitem, przyklejony punktowo butaprenem
• pod dywanem połamana rura ogrzewania przy prawym nadkolu
• rozklejona tapicerka pałąka dachu
• źle wyregulowana maska – prawy róg przy podszybiu odstaje
• dramatyczny problem z dachem:
• hałas przy 60 km/h,
• przy 100 km/h nie do zniesienia,
• prześwity, przez które w deszczu lała się woda do środka,
• uszczelki w złym stanie, z ubytkami i śladami wcześniejszych napraw,
• dach po zamontowaniu był zmierzwiony i miejscami odstawał.

Przed zakupem dostałem 100% zapewnienie, że dach będzie cichy i komfortowy. Było dokładnie odwrotnie.

Po dwóch tygodniach zawiozłem auto z powrotem do Abcar. Poprosiłem o usunięcie wad ukrytych i wyznaczyłem termin 1 miesiąca. Naprawy zaczęły się przeciągać, a „wujek Tomek” przestał odbierać telefony tak chętnie, jak wtedy, gdy auto nie było jeszcze opłacone w całości.

W pewnym momencie zaproponowałem, żeby rozwiązać transakcję: oddać mi pieniądze i zabrać auto z powrotem.

Kulminacja nastąpiła we wrześniu 2025, kiedy dowiedziałem się, że moja Porsche 911 Targa została sprzedana.
Bez mojej zgody.
Bez zwrotu pieniędzy.

Auto, które było moją własnością.

To był totalny szok i poczucie, że ktoś po prostu zrobił ze mnie idiotę.

Od tego momentu zarówno Tomasz Burdziakowski, jak i jego wspólniczka Karolina Ambroży zablokowali mój numer telefonu oraz konta na komunikatorach. Kontakt próbuje prowadzić mój prawnik. Sprawa trafiła też do odpowiednich instytucji – ale o tym może później.

Po długiej walce udało się odzyskać 31 400 EUR, ale 30 100 EUR do dziś nie wróciło, mimo podpisanego porozumienia i jasno określonych terminów.

Nie piszę tego, żeby kogoś oczerniać. Piszę, bo straciłem czas, pieniądze i zaufanie. Jeśli ten post sprawi, że ktoś zada jedno dodatkowe pytanie, sprawdzi coś dokładniej albo po prostu nie powtórzy mojego błędu – to było warto.

Jeśli ktoś z Was ma doświadczenia z Abcar – dobre lub złe – albo jest w trakcie współpracy, naprawdę warto się odezwać i wymienić informacjami. Czasem jedno zdanie na forum może oszczędzić komuś bardzo dużo nerwów.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 25.12.2025, 0:58 

Przeczytałem kiedyś tu wątek „polskie Porsche”… zalatywało ściemą. Od początku trudno było w to uwierzyć. Już nie pamiętam któryś z kolegów tu wyjaśnił patryczka…

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 25.12.2025, 1:28 

seteman wrote:
Przeczytałem kiedyś tu wątek „polskie Porsche”… zalatywało ściemą. Od początku trudno było w to uwierzyć. Już nie pamiętam któryś z kolegów tu wyjaśnił patryczka…

Nie wiem czy to ściema. Koszulke z polskim Porsche nosiłem :) Bardzo się cieszyłem kiedy okazało się że poznam swojego idola, Tomka Burdziakowskiego.
Ktoś mądry kiedyś napisał „Things are seldom what they seem”. Ten cytat pasuje tu jak ulał.

M635CSI 84'
M3 E46 2006r SPRZEDAM !!

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 26.12.2025, 11:50 

Jagan wrote:
seteman wrote:

Nie wiem czy to ściema. Koszulke z polskim Porsche nosiłem :) Bardzo się cieszyłem kiedy okazało się że poznam swojego idola, Tomka Burdziakowskiego.
Ktoś mądry kiedyś napisał „Things are seldom what they seem”. Ten cytat pasuje tu jak ulał.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 26.12.2025, 18:15 

Club number: 878
Jagan wrote:
Chcę podzielić się swoją historią z Abcar, firmą prowadzoną przez Tomasza Burdziakowskiego,
............................. może oszczędzić komuś bardzo dużo nerwów.

przestrzegam-przed-abcar-oldtimers-t30249.html

911 992
Cayenne III GTS
SLK350 pakiet AMG
GRYaris
LC150

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 27.12.2025, 18:38 

Szkoda, że tak to się skończyło.
Ja ich nie znam, nigdy nie miałem z nimi do czynienia,
ale jestem właścicielem klasycznej 911 właśnie od nich - kupione u nich przez poprzedniego właściciela.
W mojej ocenie nie można tej porszawce nic zarzucić. Oczywiście biorąc pod uwagę, że ma 40 lat.
Ale jak widać można różne mieć z nimi doświadczenia.
Być może jest tak, że muszą bardziej starać się przy autach, które chcą rynkowo sprzedać.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 27.12.2025, 18:46 

Eclipser wrote:
ale jestem właścicielem klasycznej 911 właśnie od nich - kupione u nich przez poprzedniego właściciela.
W mojej ocenie nie można tej porszawce nic zarzucić. Oczywiście biorąc pod uwagę, że ma 40 lat.
Być może jest tak, że muszą bardziej starać się przy autach, które chcą rynkowo sprzedać.

Problem w tym ze sie „nie skonczylo” poki co nie mam ani samochodu, ani 130k zl. Sprawa sie skonczy mam nadzieje jak najszybciej, ale nie ma na nich sily.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 27.12.2025, 18:48 

Eclipser wrote:

To co piszesz troche obok problemu. Sprzedac klientowi zlom bez kwitow to jedno, ale potem sprzedac to samo auto innemu klientowi, i temu pierwszemu nie oddac pieniedzy to juz troche inne zjawisko nie sądzisz?

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 28.12.2025, 12:15 

Club number: 288
kolejne auto kupione od "znanego" sprzedawcy
mam nadzieję że szybko odzyskasz kasę

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 29.12.2025, 1:30 

chris wrote:
kolejne auto kupione od "znanego" sprzedawcy
mam nadzieję że szybko odzyskasz kasę

Dziękuję. Trzymaj kciuki ;)

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 3.01.2026, 15:07 

Club number: 304
Szok, że tak lansujący się sprzedawcy i firmy mogą być tak nieuczciwe, dobrze, że tym się podzieliłeś, mam nadzieję, że dotrze to do jak największej grupy klientów i dwa razy się zastanowią i nie będą wierzyć bajkom na Instagramach i Feacebookach. Obyś jak najszybciej odzyskał pieniądze, a nieuczciwość mam nadzieję już niedługo zostanie na pewno pokarana, dobro wraca, ale zło też, wcześniej lub póżniej.

P.S. Może na następnych targach w Poznaniu np. wydrukuj ulotki pt. "Moja przygoda z ABCar" i rozdawaj ludziom odchodzącym od ich stoiska, wcześniej skonsultuj ze swoim prawnikiem czy nie złamiesz prawa, ale jak napiszesz prawdę to chyba nic się nie dzieje. :lol:

Andrzej
911

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 4.01.2026, 11:50 

Andruszka wrote:
Szok, że tak lansujący się sprzedawcy i firmy mogą być tak nieuczciwe, dobrze, że tym się podzieliłeś, mam nadzieję, że dotrze to do jak największej grupy klientów i dwa razy się zastanowią i nie będą wierzyć bajkom na Instagramach i Feacebookach. Obyś jak najszybciej odzyskał pieniądze, a nieuczciwość mam nadzieję już niedługo zostanie na pewno pokarana, dobro wraca, ale zło też, wcześniej lub póżniej.

P.S. Może na następnych targach w Poznaniu np. wydrukuj ulotki pt. "Moja przygoda z ABCar" i rozdawaj ludziom odchodzącym od ich stoiska, wcześniej skonsultuj ze swoim prawnikiem czy nie złamiesz prawa, ale jak napiszesz prawdę to chyba nic się nie dzieje. :lol:

Dziękuję za dobre słowo..

Może nie będę sam na tych targach, bo mam już feedback od innych „zadowolonych klientów” wujka Tomka, do ktorych dotarl ten post

Tez mam nadzieje ze polskie prawo zadziała w odpowiedni sposób. O kolejnych wydarzeniach w sprawie bede Was informował na bieżąco.

Przy okazji wrzucam tu zdjęcie samochodu ktory najpiejrw mi sprzedali, a potem sobie go przywlaszczyli i sprzedali innemu klientowi. Moze nawet do niego dotrze ten post?

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 4.01.2026, 20:34 

Club number: 584
A jak wpłaciłeś pieniądze, to dostałeś fakturę lub umowę kupna sprzedaży?
Nie bardzo wiem jak mogli sprzedać samochód, który już wcześniej sprzedali ?

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 4.01.2026, 21:34 

Rafał-El wrote:

Tak, dostalem fakture. Rowniez tego nie wiem jak mogli sprzedac auto drugi raz, bez sfianalizowania wczesniej zwrotu auta i pieniedzy prawdziwemu wlascicielowi, ale jak widac cuda sie zdarzaja.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 4.01.2026, 22:44 

Chyba był wystawiany na targach w Poznaniu .

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 5.01.2026, 12:07 

Club number: 694
Jagan wrote:
Rafał-El wrote:

Tak, dostalem fakture. Rowniez tego nie wiem jak mogli sprzedac auto drugi raz, bez sfianalizowania wczesniej zwrotu auta i pieniedzy prawdziwemu wlascicielowi, ale jak widac cuda sie zdarzaja.

Jeśli dostałeś fakturę, to żeby go ponownie sprzedać musieli od Ciebie otrzymać zgodę na korektę Twojej faktury. Jeśli jej nie otrzymali i wystawili korektę bez Twojej zgody, to wiesz co...

ROADSTER Boxster S 986

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 5.01.2026, 13:56 

Prawda jest taka że nie ogarniają tematu. Prawdopodobnie przerósł ich sukces medialny. Świat klasyków jest mały i szybko wyjdzie na jaw że jakość prezentowana na filmach i jakość w rzeczywistości to dwa różne światy.
Nie można obiecywać złotych gór a potem się dziwić że ktoś wymaga tego co się obiecało.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 5.01.2026, 15:43 

Tak wyglądał prawy przedni słupek w tym aucie we wrześniu na targach . Podobno po remoncie .

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 5.01.2026, 16:45 

wan2007 wrote:
Tak wyglądał prawy przedni słupek w tym aucie we wrześniu na targach . Podobno po remoncie .

Poprawka chodzi oczywiście o przednie lewe kolo. lewa strona auta mial powloke lakiernicza grubosci przekraczajacej miejscami 2000 mikrometrow, choc Tomek twierdził ze na aucie nie ma szpachli..

Profile  
Reply with quote  
PostPosted: 6.01.2026, 0:42 
Członek Honorowy

Club number: 029
Strasznie przykro się czyta o kantach w wykonaniu rzemieślników zajmujących się restauracją klasycznych samochodów. Nie wiem czy to tylko dotyczy tylko Porsche, przypuszczam, że nie. W swojej aktywności zawodowej spotkałem zapewnienia, że np. to oryginalny lakier
Attachment:
6901030029620828244.jpg
i wiele innych, np. spawany drążek kierowniczy w 964 z Japonii !!! ( nowy w InterCars = 80zł !)
Ciąg do kasy łamie zasady :cry:
Natomiast oglądałem na bieżąco remont "Patrykowego-Zasady" 911 w ABCars. Z tym większym zainteresowaniem i dociekliwością, że kiedyś chciałem kupić TEN samochód (1999r.) i robota była rzetelna ( choć jak zwykle byli mądrzejsi-krytykanci )

były: 911 - T'73, S'77, SC'81, turbo look'84,
targa'88,
Boxster - 98
------------------
996 - 01

Profile YIM  
Reply with quote  
Post new topic Reply to topic  [ 125 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Next

All times are UTC + 1 hour [ DST ]

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  
Ostatnie posty forum klubowego

Przyklejone

English information
Ostatnie posty forum PCP