| Author |
Message |
Elberoth
|
Posted: 16.01.2026, 22:06 |
|
|
|
Czyli:
- oddali niesprawne auto, - nie naprawili w terminie, - klient po kilku tygodniach się wkurzył i zażądał zwrotu kasy, - ABcar sprzedał auto powtórnie, ale oddał tylko połowę, bo wszedł im komornik na konto w innej sprawie, - po 4 miesiącach klient nie widząc innej opcji na zwrot, postanowił sprawę nagłośnić, - został przez to nazwany hejterem?
|
|
| Top |
|
adamax
|
Posted: 16.01.2026, 22:12 |
|
| Członek Zarządu PCP |
 |
Club number: 468
|
Pominąłeś kilka ważnych szczegółów  Przeczytaj streszczenie jeszcze raz, lub obejrz film ze zrozumieniem, a najlepiej z ołówkiem w ręku - bo tak jak pisał kolega wcześniej jest momentami dość chaotyczny. Generalnie można go było zrobić na 15, maks 20 minut i wtedy byłby czytelny i zrozumiały. Na filmie widać że zrzuty z naszego forum zostały zabezpieczone w akcie notarialnym . Szkoda zatem, że zainteresowana firma nie odniosła się w krótkim poście pokazującym chronologię zdarzeń również tutaj. Może to zrobią, kto wie?
_________________ pozdrawiam Adam ============ 944/993/996T/957/970986/996http://www.prosiakovo.plhttp://www.enotrip.pl
|
|
| Top |
|
Elberoth
|
Posted: 16.01.2026, 22:38 |
|
|
|
Przebrnąłem przez pierwsze 25 min tego filmu. Dalej nie dałem rady.
Jeżeli obejrzałeś do końca, to popraw proszę błędy w tym co napisałem, bo zakładam, że osób, którym tak jak mi szkoda 2h własnego życia, może być więcej na forum.
|
|
| Top |
|
Gorsche
|
Posted: 16.01.2026, 23:57 |
|
|
Quote: - oddali niesprawne auto, Tomek twierdzi, że było sprawne, przejechali nim 100 kilometrów, a takie rzeczy zazwyczaj wychodzą i po to dają gwarancję Abcaru, czyli transport auta od klienta i poprawki Quote: - nie naprawili w terminie, Według dokumentów, które są w filmie na to by wychodziło, ale Tomek twierdzi, że kupujący po poprawkach nie pojawił się już w firmie Quote: - klient po kilku tygodniach się wkurzył i zażądał zwrotu kasy, Według dokumentów tak było Quote: - ABcar sprzedał auto powtórnie, ale oddał tylko połowę, bo wszedł im komornik na konto w innej sprawie, Wychodzi na to, że nie sprzedał - dalej ma to auto, pokazuje je na filmie, wystawiał je też na targach dwa tygodnie po tych targach w Poznaniu Quote: - po 4 miesiącach klient nie widząc innej opcji na zwrot, postanowił sprawę nagłośnić, Prawdą jest, że zgłosił odstąpienie od umowy 23.09, czyli faktycznie prawie 4 miesiące, rzekomo przez tego "komornika" Quote: - został przez to nazwany hejterem? Tomek nadużywa tego określenia, zapowiada pozwy wobec ludzi, którzy nagrali o tym filmik Oś czasu, którą wypisałem na podstawie dokumentów, które są pokazywane w tym filmiku: 1.04 - oferta od sprzedającego, 64 tys. za Porsche 2.04 - zaliczki od kupującego - 18400 EUR i 6700 PLN, zamówienie auta z terminem 4-5 tygodni 5.07 - kupujący testuje samochód osobiście 6.07 - kupujący pisze w mailu do Karoliny z Abcaru, że dogadał się na niemontowanie klimatyzacji i obniżenie ceny do 61,5 tys. EUR. Według maila miał wykonać przelew 23 tys. EUR i przekazać w gotówce 73440 zł, przy czym pozostało do zapłaty 5000 zł, oklejenie folią PPF, wykonanie poprawek (podciągnięcie sprzęgła, przykręcenie półki, ustawienie lewarka) i przywiezienie auta 14.07 - do Bielska - Białej. 7.07 - druga faktura na drugie Porsche za 190 tys. - długotrwały projekt, restomod, faktura na 45 tys. EUR (wartość samego auta) opłacona w połowie, nieopłacone 22 tys. EUR. 15.07 - wydanie samochodu (Targi) kupującemu 17.07 - kupujący na Whatsappie zgłasza usterki brązowej Targi 18.07 - faktura na 61,5 tys. EUR za Targę 31.07 - kupujący przekazuje sprzedającemu auto w celu usunięcia wad w terminie do 20.08 14.09 - kupujący pisze maila, w którym informuje, że ma prawo do odstąpienia od umowy ze względu na wady ukryte, nieterminową realizację zobowiązań i nieprzekazanie dokumentów 23.09 - pisemne oświadczenie kupującego o odstąpieniu od umowy 02.10 - US przysyła pismo o zablokowaniu środków Abcar (dzień przed terminem zapłaty drugiej raty za zwrot Targi) 13.01 - zwrot drugiej raty za brązowe Porsche i zamknięcie tematu
|
|
| Top |
|
daro-f
|
Posted: 17.01.2026, 0:01 |
|
Club number: 878
|
|
cała opisana sytuacja to jak wątki/ pojedynki np. na forum audiostereo bez końca opisywane swego czasu przez klientów małych manufaktur audio które ich co jakiś czas zwyczajnie rolowały na czas, pieniądze i końcowy efekt tego co miało powstać jasne ze jednym zdarza sie to czesciej innym wcale warto aby takie watki nie były zamykane , poszkodowanym pomagaja , grającym nie fair ostatecznie szkodza choć jak widac korzystanie z anonimowych kont sprzyja dezinformacji
| Top |
|
wyszuy
|
Posted: 17.01.2026, 8:14 |
|
|
|
Czy nie sądzicie, że Sz.P Wojciech nadużył naszego zaufania i próbował włączyć klubowiczów w spór, nie przedstawiając obiektywnych dowodów?
|
|
| Top |
|
Zbyszek81
|
Posted: 17.01.2026, 9:08 |
|
|
Jak widac jesteś bardzo łatwo wierny...dalej tak uwazasz czy to twoj przyjaciel? . Dla mnie Pan KUPIEC jest dużym dzieckiem, ktoremu rodzice powinni zabrac dostęp do internetu. Mam nadzieje, ze jego przyjaciele z YT takze odpowiedza za swoje dramy filmiki opowiadajace sie za panem KUPUJACYM bez grama rzetelnosci dla drugiej strony. Pan KUPIEC był grzeczny jak spoznial sie z zaplata...jak role sie odwrocily to zrobil sie....sami wiecie kim. Przykro mi jest, ze tak powazne forum stalo sie sciekiem przez jedna osobe i jego przyjaciol...jak widac na YT ma ich wielu... Val wrote: Zbyszek81 wrote: Moim zdaniem nie jesteś bez winy... ktoś bez twojej zgody sprzedał auto które chciałeś im zwrócić i jak widac to zrobiłęś. Być może zabrakło papierka na ten temat jednak nikt nie sprzeda pojazdu należącego do Ciebie. UWAŻAM, ŻE TRAFIŁĄ KOSA NA KAMIEŃ.
Zalecam nie podnosić tego posta wyżej. Poczekajmy na wyrok SĄDU. Internet już dał Panu "bardzo pokrzywdzonemu autorowi" wiarę i skazał ABCAR na dożywocie. Chyba żartujesz człowieku 😳 Ktoś ci kiedyś oddał pieniądze przed zwrotem towaru? Jeszcze o takiej wartości? Nie odwracaj kota ogonem. Jedną winą na ten moment autora wątku jest totalna naiwność, a wręcz frajerstwo. Został zrobiony jak dziecko. A ta historia ma dla mnie inny także morał. Internetowa rzeczywistość to jest w głównej mierze fantastyka, a bardzo często po prostu zwykły syf, którym karmi się ludziom mózgi juz od kołyski. Dramat.
|
|
| Top |
|
Romcio
|
Posted: 17.01.2026, 11:16 |
|
|
|
Jeśli materiał Ab-caru jest rzetelny i nic nie ukryte to kol. Wojciechu czarno widzę twoją stronę . Pomijam kwestię niedoróbek i nieterminowego usuwania usterek i tego że sam robiłeś naprawy co było błędem. Ale jeśli to ty wypowiedziałeś umowę zakupu tego auta to nie masz prawa pisać że to TWOJE auto zostało sprzedane bez wiedzy. a wygląda że niesprzedane. Jedynie możesz mieć pretensje o oddanie w terminie reszt kasy. W filmie są papiery że firma wpadła w chwilowe problemy przez US i twój prawnik to wiedział. Uszyłeś bat na siebie. A admin forum powinien na przyszłość usuwać historie tego typu jak twoja . dopiero po wyroku powinna być jako przestrogą i opisana. I nie pisz że sprawa zamknięta bo sam naważyłeś piwa i może być bardzo drogim trunkiem.
|
|
| Top |
|
adamax
|
Posted: 17.01.2026, 11:40 |
|
| Członek Zarządu PCP |
 |
|
|
@Romcio, a jak sobie wyobrażasz rozstrzyganie tego typu spraw przez admina, skoro prawnicy czy sądy mają z tym problem?
Zgodnie z regulaminem forum użytkownicy biorą odpowiedzialność prawną za swoje wpisy, a to daje podstawę wiary w to, że co do zasady piszą prawdę.
Z mojej wiedzy firma ABCar nie zwróciła się w żadnym momencie z jakimkolwiek pytaniem, wyjaśnieniem czy prośbą do nas dotycząca tego wątku, a przecież ciągle monitoruje ten wątek (jasno wynika to z ich filmu).
Ponieważ forum wbrew pozorom nie jest anonimowe (a zwłaszcza jak ktoś posiada nr klubowicza) to tym bardziej moim zdaniem admin nie jest od tego by arbitralnie rozstrzygać takie kwestie, skoro wpis zamieszcza osoba świadoma swojej odpowiedzialności prawnej. Chyba się ze mną zgodzisz?
Ja osobiście jestem bardzo ciekaw jak ta sprawa się zakończy. I proponuję, by na ten moment przy tym pozostać.
Jeżeli zostaniemy poinformowani o wyroku sądu to podobnie jak w przypadku publikacji firmy ABCar na ich mediach zostanie ona tutaj zamieszczona.
_________________ pozdrawiam Adam ============ 944/993/996T/957/970986/996http://www.prosiakovo.plhttp://www.enotrip.pl
|
|
| Top |
|
Romcio
|
Posted: 17.01.2026, 11:45 |
|
|
|
Adamax nie zrozumialeś. Chodzi o usówanie takich historii jeśli są na etapie początkowym ,wzajemnych pretensji i oskarżeń. Niech osoba po wyroku zrobi opowieść. A tak w oparach niedomówień jedni uwierzyli temu a inni tamtemu a forum też zostało na wspomniane w innych mediach.
|
|
| Top |
|
adamax
|
Posted: 17.01.2026, 12:43 |
|
| Członek Zarządu PCP |
 |
|
|
Romcio, było to wielokrotnie podnoszone na forum. I zasada jest taka, że wpisy nie są usuwane (chyba, że jest prawomocne postanowienie sądowe).
Oczywiście jeżeli w sposób jednoznaczny urągają zasadom regulaminu to są archiwizowane i usuwane.
Proponuję nie eskalować temat i poczekać na ewentualny wyrok sądu.
Strony przedstawiły w ten czy inny sposób swój punkt widzenia w tej sprawie.
|
|
| Top |
|
Romcio
|
Posted: 17.01.2026, 15:24 |
|
|
|
Rozumiem i też jestem ciekaw kto okaże się wygranym. Na tę chwilę Abcar podszedł do sprawy wiarygodniej.Hej
|
|
| Top |
|
Zodiac
|
Posted: 18.01.2026, 15:29 |
|
|
|
Cześć, temat mnie mocno zaciekawił na starcie, stąd poświęciłem trochę czasu i zaglądałem tutaj, jak również obejrzałem 'odpowiedź' Abcar.
Muszę przyznać, że tego kierunku zakończenia sprawy się nie spodziewałem. Niezależnie 'kto ma rację', kopanie się w sądzie to IMO strata kasy i co najważniejsze, czasu.
Abcar - gdyby oddał kasę i dogadał się z drugą stroną, nawet potem zrobił wspólny film 'polubownie', sprawa rozeszłaby się 'po kościach'. Za to teraz wyszedł na człowieka, z którym się 'nie dogadasz', bo on 'woli się napierdalać'. Gdybym był potencjalnym klientem, to wolałbym człowieka, z którym wiem, że w razie jakiś problemów - zawsze wypracujemy sensowne rozwiązanie (sensowne dla klienta, bo to on przychodzi z kasą w zębach).
Pan kupujący - strata kasy, czasu, w imię nie wiadomo czego (skoro kasę zwrócili), wątpie czy coś wartościowego z tego ugra, czeka go kopanie się o 'rację'.
Z opcji win/win wybrano strategię lose/lose.
Od teraz śledzenie sprawy już sobie odpuszczam i życzę obu stronom pozytywnego rozwiązania, powodzenia.
|
|
| Top |
|
Romcio
|
Posted: 18.01.2026, 16:52 |
|
|
|
A dlaczego ABcar miałby się dogadywać i iść na rękę komuś kto w ich przekonaniu publicznie nazywał ich oszustami , o sprzedaż auta za plecami. Jeśli mają podstawy to mogą puścić gościa w gaciach za straty wizerunkowe i materialne na straconych kontraktach. Właśnie teraz gdy Abcar uregulował zaległości i schowałby głowę w piasek to zostałoby odebrane jak wina. Nie zdziwię się jak akcja bedzie miała ciąg dalszy ale w zaciszu gabinetów.
|
|
| Top |
|
krist
|
Posted: 18.01.2026, 18:24 |
|
|
|
no tak bo przecież unikanie oddania 30k€, nie odbieranie telefonów i zwodzenie klienta to nie wina, to standardowe zagrania szanujących się biznesmenów.
Cała sprawa okazało się totalnie banalna niestety. I równie banalna będzie teraz, panowie będą się ciągać po sądach. Nic nie osiągną, oprócz stracenia czasu i pieniędzy. Dokładnie jak kolega wyżej napisał będzie lose lose/ Pan z ABcaru sądząc po tym ostatnim filmiku ma ego gigantyczne, i cieszy go poklask youtubowej widowni. Mam nadzieję że profity z tego zrekompensują mu utratę biznesu, bo ja też widząc z jakim człowiekiem mam do czynienia unikałbym robienia z nim jakichkolwiek interesów.
|
|
| Top |
|
Romcio
|
Posted: 18.01.2026, 18:34 |
|
|
|
Tak sprawa okazała sie banalnie prosta dla kogoś kto obejrzał cały materiał Abcaru . Oczywiście jeśli jest pełny bez ukrytych dokumentów. I stawia forumowicza Wojciecha w słabym świetle.
|
|
| Top |
|
daro-f
|
Posted: 18.01.2026, 20:21 |
|
Club number: 878
|
adamax wrote: Ponieważ forum wbrew pozorom nie jest anonimowe (a zwłaszcza jak ktoś posiada nr klubowicza)
jest anonimowe , zero pozytku z policji i prawa w takich sytuacjach pisze to na podstawie własnego kilkunastoletniego moderowania na duzym ogólnopolskim forum
| Top |
|
Vjackmax
|
Posted: 18.01.2026, 20:59 |
|
|
|
Pomijając kontekst sytuacji i konflikt pomiędzy stronami, po obejrzeniu materiału ABCar nie powierzyłbym furmanki lub NAWET taczki ogrodowej tej firmie...
|
|
| Top |
|
Pavis
|
Posted: 19.01.2026, 10:30 |
|
|
|
Po wrzuceniu filmiku przez Abcar wajcha rzeczywiście przesunęła się w stronę tej firmy i teraz klient jest tym "złym". Trzeba natomiast pamiętać co jest genezą tej całej sprawy i co było zapalnikiem do rozgrzebania tematu na szeroką skalę - PIENIĄDZE! Mamy dwie strony - sprzedającego i kupującego, którzy najpierw zawarli transakcję (wspólnie się na nią godząc) a następnie tą transakcję anulowali (wspólnie się na to godząc). O ile zawarcie transakcji zostało sfinalizowane od strony finansowej o tyle rozwiązanie transakcji już nie. Teraz niech każdy spróbuje przypomnieć sobie sytuację ze swojego życia, kiedy druga strona zalegała z wypłatą środków, sklep internetowy nie wysyłał przesyłki przez długi czas itd. itp. Przypomnijcie sobie także co słyszeliście w takich sytuacjach - Panie Nowak w przyszłym tygodniu zapłacę bo mamy mieć wpływ od klienta. Po dwóch tygodniach - Panie Nowak już przelewamy tylko zwrot VAT musi nam wpłynąć. Po tygodniu - Panie Nowak nie dostał Pan przelewu ? Księgowa na pewno puściła środki, muszę to sprawdzić... Czy w takiej sytuacji ktoś jeszcze wierzy w tłumaczenia i dobrą wolę drugiej strony jeżeli na sporą kwotę czekasz ...kilka miesięcy? Moim zdaniem to był wystarczający powód do odpalenia protokołu "awantura w sieci" bo po prostu ktoś chciał odzyskać swoje (niemałe) pieniądze po wielokrotnych nieskutecznych "cichych" próbach. Po nagłośnieniu nagle okazało się że środki się znalazły i kasa szybko wróciła do klienta (przypadek że akurat US tak się zgrał z całą sprawą?). Możliwe że Abcar ma rację co do oceny sytuacji z samochodem, że klient wiedział o jego stanie i nie miał podstaw do reklamacji i odstąpienia, jednak nie oponował i zaakceptował takie rozwiązanie - może to był błąd bo jeżeli tutaj czuł się pewnie to mógł odmówić odstąpienia, może zrobił to dla świętego spokoju żeby nie chodzić po sądach, wiedząc że i tak sprzeda ten samochód - w sumie rozsądnie. Sprawa jednak nie ujrzałaby światła dziennego i social mediów gdyby nie presja na zwrot środków których klient nie otrzymał a chyba wszyscy znamy to uczucie i emocje jakie temu towarzyszą. Czy klient przerysował obraz? Bardzo możliwe że tak, możliwe że poszedł też za daleko a może (nie znając wcześniejszych zmagań o odzyskanie kasy) to był właśnie ten moment że wszystkie pozostałe ścieżki (poza sądem jako ostatecznością) zostały wyczerpane. Zrobił się z tego spory gnój i myślę że przede wszystkim dotknie on firmę Abcar, która straci na tym zamieszaniu. Reasumując - zapalnikiem do lawiny były PIENIĄDZE a raczej brak ich zwrotu zgodnie z ustaleniem obu stron, natomiast stan samochodu, amortyzator, lakier itd. to sprawy drugo lub trzecioplanowe które mogły być przedmiotem sporu ale przestały być w momencie kiedy klient i sprzedawca podjęli wspólną decyzję - ty zwracasz auto a ja zwracam 100% środków.
|
|
| Top |
|
Val
|
Posted: 19.01.2026, 14:29 |
|
|
Zbyszek81 wrote: Jak widac jesteś bardzo łatwo wierny...dalej tak uwazasz czy to twoj przyjaciel? . Dla mnie Pan KUPIEC jest dużym dzieckiem, ktoremu rodzice powinni zabrac dostęp do internetu. Mam nadzieje, ze jego przyjaciele z YT takze odpowiedza za swoje dramy filmiki opowiadajace sie za panem KUPUJACYM bez grama rzetelnosci dla drugiej strony. Pan KUPIEC był grzeczny jak spoznial sie z zaplata...jak role sie odwrocily to zrobil sie....sami wiecie kim. Przykro mi jest, ze tak powazne forum stalo sie sciekiem przez jedna osobe i jego przyjaciol...jak widac na YT ma ich wielu... Val wrote: Zbyszek81 wrote: Moim zdaniem nie jesteś bez winy... ktoś bez twojej zgody sprzedał auto które chciałeś im zwrócić i jak widac to zrobiłęś. Być może zabrakło papierka na ten temat jednak nikt nie sprzeda pojazdu należącego do Ciebie. UWAŻAM, ŻE TRAFIŁĄ KOSA NA KAMIEŃ.
Zalecam nie podnosić tego posta wyżej. Poczekajmy na wyrok SĄDU. Internet już dał Panu "bardzo pokrzywdzonemu autorowi" wiarę i skazał ABCAR na dożywocie. Chyba żartujesz człowieku 😳 Ktoś ci kiedyś oddał pieniądze przed zwrotem towaru? Jeszcze o takiej wartości? Nie odwracaj kota ogonem. Jedną winą na ten moment autora wątku jest totalna naiwność, a wręcz frajerstwo. Został zrobiony jak dziecko. A ta historia ma dla mnie inny także morał. Internetowa rzeczywistość to jest w głównej mierze fantastyka, a bardzo często po prostu zwykły syf, którym karmi się ludziom mózgi juz od kołyski. Dramat. To retoryczne pytanie rozumiem? Nie znam Wojciecha. Przedstawił swoją wersję dość szczegółowo, a druga strona słynny film z anegdotą o przyczepie 🤷♂️ Jedyne co na teraz się wyjaśniło, to że nie będą to szachy błyskawiczne, ale bardzo długa partia.
|
|
| Top |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot post attachments in this forum
|
|
Ostatnie posty forum klubowego
Przyklejone
English information
Ostatnie posty forum PCP
|