Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3.02.2012, 21:32 

Przyszedł mróz i z nowym samochodem (Cayenne diesel 11' mod 12") zaczęły się problemy. Po długiej trasie z wyłączoną funkcją STOP and GO ( jest irytująca) i zaparkowaniu samochodu pod domem przy mrozie dochodzącym do -20 st C, po trzech godzinach chcąc wprowadzić samochód do garażu usłyszałem dźwięk coraz to wolniej kręcącego sie rozrusznika . . Rozczarowanie nie pojęte , nowy samochód, pierwsza jego zima i takie co. . Dla porównania mam seata leona 10" 1.9TDI , nie ma dnia i temperatury poniżej zera zeby odmówił posłuszeństwa. Wracając do tematu Porsche, zadzwoniłem dziś do PCS i miły Pan z serwisu powiedział tak : Tak proszę pana, pana rocznik objęty jest akcją serwisową tz. wadliwy jest system sterujący klimatyzacją ( jakieś oprogramowanie?)który rozładowuje akumulator. Zostałem umówiony na jutrzejszy dzień . . Wydaje mi się że tak szanująca sie marka a i salon samochodowy i serwis Pana "L" powinien powiadomić o tym . . .

Tytuł:
PostNapisane: 4.02.2012, 16:14 

Ja dodam tylko od siebie, ze z nowymi autami tak czasami jest. Pracowalem w autoryzowanym serwisie i normą było to, ze nowe auta ktore przyjechaly na plac staly sobie np pol roku, akumulator sie wyladowywal do zera i tak stal. Nie byly one ani odlaczane ani podladowywane. Jak przychodzil klient akumulatory sie laduje i auta wedruja do sprzedazy.Tylko, ze taki akumulator ktory postal pol roku kompletnie rozladowany z reguly nie odzyskiwal nawet polowy pojemnosci - po prostu byl i zapalal. W zime zdazalo sie tez ze akumulatory zamarzaly bo rozladowany ma zamiast elektrolitu prawie wode.
Z reguly po pierwszych mrozach wiekszosc aut sprzedanych od wiosny do zimy wracala na lawecie na niepalenie - do wymiany akumulator.
Nie wiem jak to sie ma do nowych porsche, ile czasu stoja na przyfabrycznym parkingu, ile u dilera, czy tez auto zbudowane na zamowienie trafia od razu do klienta.
Ale polecam tez by sprawdzili Ci akumulator testerem czy jest w pelni sprawny.

Tytuł:
PostNapisane: 4.02.2012, 19:03 

Byłem dziś w Sopocie , wgrany został nowy sterownik klimatyzacji/nawiewów , i odświeżony soft komputera pokładowego który ma mądrzej rozporządzać energią w samochodzie. Pytałem się czy nie miła sytuacja się nie powtórzy, serwisant zapewniał ze nie , ponieważ miał juz z tym do czynienia, zapytałem a jeśli się powtórzy i zmuszony będę przyjechać jeszcze raz , dodałem ze paliwo potrzebne do przebycie trasy ode mnie z domu do serwisu kosztuje 250 zł i kto mi zrekompensuje ten wydatek, serwisant powiedział że wtedy o tym pomyślimy : ) Zobaczymy wróciłem o 15 z Sopotu, samochód do 21 poczeka sobie na dworze i się zobaczy jak z jego rozruchem: ) A Cayenne Taty był zamawiany w lipcu i odbierany w październiku

Tytuł:
PostNapisane: 4.02.2012, 19:26 

rojek napisał(a):
samochód do 21 poczeka sobie na dworze i się zobaczy jak z jego rozruchem: )

Jeżeli chcesz pozostawić jeżdżącą elektrownię na ponad 2 tyg. na kilkunasto-stopniowym mrozie, obawiam się że najlepsze aku może tego nie wytrzymać...

Jeżeli auto na gwarancji, możesz chyba (sprawdź w warunkach GW) otrzymać zwrot udokumentowanych kosztów dostarczenia do ASO (najlepiej na lawecie?)

Tytuł:
PostNapisane: 4.02.2012, 19:27 

szlag może człowieka trafić z tymi awariami Cayennów, każdy kolejny przypadek "ciekawszy" od poprzedniego :(

a może oni to robią specjalnie, żeby kupić drugi bezawaryjny samochód na zapas np 911 :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 4.02.2012, 19:58 

Nie, nie do 21 lutego tylko do 21 godziny, aż przemarźnie wszystko : ) Mam nadzieje że akurat ten model będzie poniżej przeciętnej awaryjności : ) Na trasie 410 km wykręciłem spalanie na poziomie 9,2 l, na autostradzie (75% drogi) tempomat ustawiony na 160, a momentami dla rozrywki gaz w podłodze i do 232 dobiłem i jeszcze trochę by sie dało wycisnąć : )
Ok zasięgnę tej księgi i rozeznam temat zwrotu kosztów : ) Dzięki bardzo ! : )

Tytuł:
PostNapisane: 4.02.2012, 21:14 

Macie Cayenne'a w brązowym kolorze? Teraz to jakiś umber metallic czy cos takiego? :D

Tytuł:
PostNapisane: 5.02.2012, 1:02 

Tak tak brązowy kolor , ale co to za lakier to Ci na tą chwile nie powiem , spojrzę jutro w specyfikacje i napisze : ) a skąd to wiesz ? : )

Tytuł:
PostNapisane: 5.02.2012, 16:12 

Nr klubowicza: 143
Przy okazji kilka dni temu byłem u Lellka w Katowicach w sprawie zakupu używanego auta a mechanik mi mówi ze Pamamera ma akcje serwisowa i bym przyjechał - ot tak od niechcenia. Szok - nawet nie powiadamiaja pisemnie a lista modyfikacji jest szokujaco długa bo akcja dotyczy 6 puktow w Panamerze !

www.911classic.pl zawsze piękne 911 :)

Krzysztof

Tytuł:
PostNapisane: 5.02.2012, 16:33 

Taa Lellek w dziwny sposób dba o klienta .

Tytuł:
PostNapisane: 5.02.2012, 23:51 

Tak mi się skojarzyło bo minęliśmy się w Sopocie pod salonem Lellka ;) Ja akurat wchodziłem a Ty wychodziłes i do auta wsiadałeś. I pierwsza myśl, nie no nie moga iść na serwis przecież to nówka jest... Pewnie do salonu popytać o np nową Carrere... A tu takie zdziwko... Powiem szczerze, że takie błedy moga się zdarzać w komputerze, zwłaszcza, że to jeszcze nowy model ale podejście dealera w tym wypadku naszego uwielbianego Lellka bardzo nie poważne... Nowy samochód za grubą kasę a ona nawet nie raczy poinformować, że mają akcję i soft naprawiają. Zwłaszcza, że to doprowadziło do unieruchomienia samochodu :shock: Skandal. My już w centrum Sopot samochodu nie serwisujemy, za dużo wpadek, a za mało wiedzy i profesjonalizmu. W ogóle działają na zasadzie wejdź i kup, a jak wymagasz czegoś więcej to zaczynają się schody... Panie z obsługi nawet nie odróżniają poszczególnych modeli Panamer...

Tytuł: Awarie cayenne
PostNapisane: 6.02.2012, 7:49 

Cześć poczytaj moje posty to pożałujesz ze kupiłeś to auto - tez kupiłem w salonie Pana L.Tylko w Katowicach.))))-:

Tytuł:
PostNapisane: 6.02.2012, 13:38 

napisałem w złym momencie - właśnie padł po raz drugi wentylator.
Po raz drugi.

Tytuł:
PostNapisane: 6.02.2012, 14:28 

sporo osób przeklina na Cayenne za awaryjność, tylko pytanie czy inne marki też się tak nie sypią bo czasem wydaje się że coś jest świetne dopóki się tego nie kupi.

Tytuł:
PostNapisane: 6.02.2012, 14:41 

Nr klubowicza: 221
Powiem wam na piocieszenie ze inne serwisy dzialaja podobnie mnie takze nikt nie raczyl poinformowac ze jest akcja serwisowa w Vw... :evil:

Wiem Porsche powinno stawiac na jakosc i obsluge klienta :roll:

AUTO-DUSZA specjalizacja PORSCHE

rafi.d@porscheclub.pl

Tytuł:
PostNapisane: 6.02.2012, 14:43 

Brat ma 4 lata GL 320 przebieg 150 000 - nic
Ojciec ma rok Lexusa 350 - przebieg podobny jak w moim cayenne - nic
Wiec jednak są auta bezawaryjne - miałem sobie kupić landka V8 miałbym spokój

Tytuł:
PostNapisane: 6.02.2012, 14:49 

Nie chcę bronić dealerów ale napewno każda akcja serwisowa ma ustalany priorytet i jest krytyczna lub nie. Jestem pewien, że gdyby było coś nie tak z układami hamulcowymi i występowało zagrożenie zdrowia/życia to by dzwonili do klientów.

adarek napisał(a):
miałem sobie kupić landka V8 miałbym spokój

spytaj właścicieli landków czy mają spokój

Tytuł:
PostNapisane: 6.02.2012, 14:54 

No z tego co zasłyszałem to z tymi nowymi Landkami też nie mają takiego spokoju... o ile nie jest jeszcze gorzej :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 6.02.2012, 15:05 

Nie wiem jak z nowymi landkami miałem Prado 90 przebieg 260 000 km sprzedany bezawaryjny.Potem miałem Landka 120 i nic aż przy przebiegu 207 000 gdy padł silnik.
Jak go naprawiłem to się okazało ze przyszła informacja o akcji serwisowej bo zatykało smok pompy olejowej.Dobra wydąłem kilkanaście tysięcy za silnik przy okazji wtryski, rozrząd,oleje i dalej nim jeżdżę.
Dlatego zmieniłem na Cayenna - ale z Porsche w półtorej roku byłem ponad 20 razy na serwisie a za pół roku koniec gwarancji

Tytuł:
PostNapisane: 6.02.2012, 16:22 

Nr klubowicza: 288
sandevilles napisał(a):
No z tego co zasłyszałem to z tymi nowymi Landkami też nie mają takiego spokoju... o ile nie jest jeszcze gorzej :wink:

Mam landka /voque v8/ i mam spokój :D :D

-http://classic911.pl

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]