alwi1977 napisał(a):
Właśnie otrzymałem ciekawą odpowiedź od firmy zajmującej się regeneracją amortyzatorów "PU NAGENGAST".
"Witam,
Podjąć się możemy, to nie problem. Robiliśmy już kilkakrotnie. Natomiast zdarzały się przypadki, że amortyzatory były przysyłane na stuki. Nasza diagnoza była, że są dobre. Klient i tak zlecił naprawę. Zrobiliśmy od nowa, założył i dalej stukało. Co się potem okazało to gumy stabilizatora czy łączniki stukały, a nie amortyzatory. Tak więc niech Pan jeszcze dokładnie sprawdzi o co im chodziło w ASO i czy przypadkiem nie chcieli Pana naciągnąć nie oskarżając nikogo.
W razie czego koszt regeneracji 1 sztuki to 950 zł. Naprawa trwa 3-4 dni robocze. Gwarancja to 1 rok."
Krótko i zwięźle.
Wydaje mi się , że właśnie główny problem z amortyzatorami polega na stukaniu. Przerabiałem to w moim Cayenne. Stuki było słychać podczas jazdy nawet po idealnie prostej drodze. Parametry podczas kontroli na ścieżce diagnostycznej były OK. Wymieniłem amortyzatory i jest cicho.
Łączniki stabilizatora albo gumy na samym stabilizatorze słychać na nierównościach , bądź dziurach (łatwo sprawdzić i wyeliminować problem).
Moim zdaniem amortyzatory albo nowe albo tak jeździć regeneracja bez sensu.
Chyba , że w Panamerze jest inaczej.