Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27.01.2012, 23:18 

Orientuje się może ktoś z Was , czy istnieje coś takiego jak archiwalne numery AutoBild w formie elektronicznej (jakieś PDF'y albo coś ) i jesli tak to gdzie ewentualnie można coś takiego ściągnąć , kupić, etc.
Chodzi mi o roczniki takie jeszcze sprzed czasów Auto Świata (roczniki z lat 80 -tych)
Zaczęły się czasy ACTA, więc pewnie nie będzie ani łatwo ani tanio :D
Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję

Tytuł:
PostNapisane: 28.01.2012, 0:12 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Auto Bild daje chyba możliwość kupienia pojedynczych materiałów z archiwum. Na pewno archiwum AB ma także Auto Świat. A co konkretnie potrzebujesz?

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

Tytuł:
PostNapisane: 28.01.2012, 1:06 

Dziękuję za informację. Jutro będę miał więcej czasu to poszperam na stronie AB . Faktycznie Masz rację, że przecież Auto Świat jako oddział AB może mieć dostęp do takich archiwów. Pewnie najprościej będzie napisać albo zadzwonić i zapytać u nich, zamiast szukać . Najprostsze rozwiązania są zazwyczaj najlepsze a często człowiek kombinuje jak ten przysłowiowy "koń pod górkę" :-) .

Temat interesuje mnie z dwóch powodów. Pierwszy to chęć takiego sentymentalnego powrotu do czasów i źródeł, które ukształtowały moje podejście do motoryzacji (również miłości do "Naszej" marki :-) ).
Przypomniało mi się jak za czasów technikum urywałem się na wagary pociągiem do bielska i tam stałym punktem programu był zakup AutoBild'a w empiku (czy jak to się tam wtedy nazywało) :D
W czasach kiedy na drogach królowały maluchy i syreny przeglądanie AB było jak podróż do innego świata. Tak sobie pomyślałem , że pewnie dzisiaj wiele z tych przeglądanych wtedy numerów by mi się przypomniała :D

Szczególnie pamiętam jeden artykuł (i to jest ten drugi powód) w którym opisany był taki eksperyment z VW garbusem , polegający na tym, że fabrycznie nowe auto zostało zapakowane próżniowo (podobnie jak dzisiaj pakuje się szynkę :-) ) i po wielu latach rozpakowane . W eksperymencie chodziło o sprawdzenie stopnia "zużycia " w takich warunkach. Temat przypomniał mi się niedawno przy okazji przemyśleń zakupu 964 lub 993 i trochę się z tego miło pośmiałem :lol:
Nie mam zamiaru pakować prosiaka próżniowo - ale fajnie by było dzisiaj mieć takiego "fabrycznie nowego" 30-to letniego prosiaka :blob:

Tytuł:
PostNapisane: 28.01.2012, 9:55 

Nr klubowicza: 170
Czytam Auto Bild od ponad 15 lat, maja archiwum, trzeba do nich napisac. A tsk naprawde to polecam na ipada lub tableta z Androidem ich aplikacje. Co tydzien masz multimedialna wersje Auto Bilda za 1.59 EUR, jest swietna....

Było 997.1 TT - 563 KM
Jest: 991.2 TTS - 585 KM na razie :)

Tytuł:
PostNapisane: 28.01.2012, 9:56 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 189
Ja kojarzę Garbusa zapakowanego próżniowo, ale nie jako eksperyment. Z tego co pamiętam, facet kupił dla swojej dopiero co narodzonej córki jako prezent na jej 18 urodziny.

Witek
będzie: chyba 718
było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09

http://www.komunikado.pl agencja public relations

Tytuł:
PostNapisane: 28.01.2012, 11:33 

Cytuj:
Czytam Auto Bild od ponad 15 lat, maja archiwum, trzeba do nich napisac. A tsk naprawde to polecam na ipada lub tableta z Androidem ich aplikacje. Co tydzien masz multimedialna wersje Auto Bilda za 1.59 EUR, jest swietna....

Tak zrobię, napiszę do AB , a w razie braku odpowiedzi spróbuję jeszcze w AŚ.
AB na iPada jest faktycznie super i jest to praktyczne rozwiazanie.

Cytuj:
Ja kojarzę Garbusa zapakowanego próżniowo, ale nie jako eksperyment. Z tego co pamiętam, facet kupił dla swojej dopiero co narodzonej córki jako prezent na jej 18 urodziny.

Masz chyba rację , że to mogło właśnie tak być. Ja z tego pamiętam tylko tego garbuska w "kondonku" , a najbardziej wbiła mi się do głowy sama idea zapakowania nowego samochodu, po to aby po latach ktoś miał nówke sztuke :lol:
Właśnie głównie po to chciałem poprzeglądać te stare numery aby pewne sprawy sobie przypomnieć.
Swoją drogą to muszę zapytać mojego Tatę, dlaczego jak się urodziłem to nie kupił mi na 40-tkę jakiejś 911-tki , teraz byłaby jak znalazł :thumbup:

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]