Witam. Dziś spaliła mi się mata grzewcza od fotela pasażera. Akurat jechałem jako pasażer i zaczęło mocno grzać w cztery litery ( przy nastawieniu na zero) po dojechaniu na miejsce zostawiłem auto na około godzinę, po powrocie w samochodzie siwy dym i smród spalonego plastiku, na szczęście nie doszło do pożaru. Mam pytanie, gdzie mogę kupić taką matę grzewczą i czy da radę ją wymienić?
Nie kupuj żadnej uniwersalnej maty grzewczej na allegro bo wtedy to już na pewno z samochodu zostanie Ci tylko karta pojazdu. Szukałbym fotela na części i zakup samej maty chociaż po takiej przygodzie odpuściłbym już ten temat i zajął się wiązką, przekaźnikami i bezpiecznikami.
Awaria maty grzewczej najczęściej nastepuje w myjni poprzez nacisk kolana na siedzisko. Osobiście też sugeruję zakup używanego fotela lub fotela na części, choć nie zaszkodzi sprawdzić ceny maty w ASO.
Dołączył: 8.07.2007 Posty: 5203 Lokalizacja: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Nr klubowicza: 193
Także zacząłbym od sprawdzenie elektryki, po co usmażyć kolejną matę? Gdybyś był zainteresowany nowymi matami to podeślij VIN na PW, każdy element (siedzisko, oparcie) to około 1k euro.
Jeśli chodzi o wymianę maty to dobry tapicer samochodowy powinien sobie poradzić, jeśli oczywiście dostarczysz jemu cały zdemontowany fotel+matę. Samemu nie wiem czy sobie poradzisz trochę ciężki temat, no chyba że kupujesz cały fotel ze sprawną matą i podmieniasz po uprzednim sprawdzeniu instalacji.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Okazało się że to przekaźnik pod fotelem się palił( żaden bezpiecznik się nie przepalił) po wymianie wszystko wróciło do normy.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Okazało się że to przekaźnik pod fotelem się palił( żaden bezpiecznik się nie przepalił) po wymianie wszystko wróciło do normy.
u mnie padły dwa fotele od grzania raptem co to może być jak włączam grzanie z prawej czy lewej to tylko kontrolki się zapalą na njakieś 2 s i gasną o co chodzi ? Porsche Panamera 2014 rok