Czołem Panowie! Pacjent to Carrera 4 cabrio USA z 2006 roku z przebiegiem 182k km.
Odkąd auto przypłynęło występował błąd PASM i zawieszenie w trybie awaryjnym czyli pełna twardość - po podłączeniu do komputera błąd obu tylnych amortyzatorów które były w aucie od nowości. Przednie jeszcze w USA zostały wymienione na nowe Bilsteiny B4 z damptroniciem a więc zamiennik 1:1 z fabrycznymi. Kupiłem tylne Bilsteiny i po wymianie dalej to samo - błąd obu tylnych amortyzatorów.
Na dzisiaj sytuacja wygląda następująco: - bezpieczniki sprawdzone - nowe amortyzatory na pewno podłączone prawidłowo - PIN 1 do 1 i 2 do 2 w gnieździe i wtyczce - pod odpaleniu auta błąd nie pojawia się od razu - można normalnie przyciskiem zawieszeni zmieniać tryb normal/sport (dioda zapala się i gaśnie na przycisku a na wyświetlaczu komputera pojawia się komunikat NORMAL MODE i SPORT MODE - wystarczy że auto w trybie NORMAL ruszy się o pół metra i od razu wywala błąd - co ciekawe jak przed ruszeniem zmieni się na tryb SPORT to można jechać i błędu nie wywala do momentu zmiany na NORMAL
Jakieś sugestie co w następnej kolejności sprawdzić? Póki co uszkodzoną instalację odrzucam na koniec. Czytałem sporo postów na zagranicznych forach że padały dość często moduły PASM które są pod schowkiem pasażera - niestety na dzisiaj nie ma w ogłoszeniach w PL takiego jak potrzebuję. Przewija się też na zagranicznych forach temat sprawdzenia (wymiany) speed sensora czy akcelerometra ale nie wiem gdzie to zlokalizować.