Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30.08.2022, 0:45 

Nr klubowicza: 863
Czesc!
Przymierzam się do kupna Boxstera 718 jako drugi Funcar.
Będę używał raz na tydzień, tor raz na miesiąc i rocznie 10,000 przebiegu.
Na codzień jeżdże Toyotą CHR 2.0 + raz na jakiś czas wynajmuję sportowe auta i się szkolę w sportowej jeździe.

Teraz chciałbym kupić autko dla siebie i mam kilka pytań.

Jestem początkującym fanem motoryzacji więc dużo pytań może być głupich :) Dziękuję za wyrozumiałość!

1. Wersja S. Z tego co wiem to wersja S ma większy silnik, ale czy jest to odczuwalna różnica? Czy jest coś poza tym? Jeździłem tylko bazą i GT4.

2. Wersja T. Kompletnie nie wiem jaka różnice robi wersja T od podstawowej i dlaczego jest taka różnica w cenie w konfiguratorze.

3. Hamulce ceramiczne. Czy sa warte swojej ceny? Jak jeździłem na ceramikach to miałem wrażenie, że bardzo słabo hamują...

4. Nocowanie i zimowanie pod chmurką. Czy poza wpływem na lakier może to zaszkodzić?

5. Przebieg. Jaki przebieg jest maksymalny Twoim zdaniem zeby kupic uzywanego? Czy aktywna gwarancja jest istotna czy raczej nic się nie psuje i wazniejszy jest dobry lokalny mechanik na małe operacje? A może lepiej nowego (z rynku oczywiscie)?

6. Koszt utrzymania. Poza ubezpieczeniem OC/AC jakie koszty powinienem uwzględnić?

7. Ludzie. Czy zdarza się wam, że np gdy zaparkujecie w mieście ktoś porysuje wam auto albo np będzie na nie siadał/opierał się? Jak zachowują się inni kierowcy?

8. PASM. Czy ten zmniejszony prześwit jest na stałe czy jest regulowany? Czy warto Twoim zdaniem?

9. Użytek raz w tygodniu. Czy w takim wypadku jakoś specjalnie powinienem traktować samochód?

10. Wynajem. Czy to się opłaca zeby dać samochód do jakiejś wypożyczalni? Macie jakieś doświadczenia?

11. Weryfikacja stanu. Jeżeli wybiorę jakiś używany model np na Otomoto to kogo i skąd najlepiej wziąc żeby sprawdził realny stan samochodu?

12. Benzyna. Czy jest sens lania 98/100? Są gdzieś testy tego?

13. Start/Stop. Czy to ma sens i zmniejsza zużycie paliwa?

14. Rozgrzanie. Słyszałem, że z rana (zwłaszcza w chłodne dni) warto kilka minut rozgrzać samochód czekając kilka minut żeby olej rozprowadził się po całym samochodzie. Masz jeszcze jakieś tipy, które usprawnią życie?

15. Folia PPF. Jak szczegółowo obklejacie? Tylko wrażliwe elementy czy wszystko?

16. Jazda zimą. Czy patrząc na ostatnie niezbyt srogie zimy, nie muszę się obawiać że samochód nagle odleci? Czy raczej najpierw powinienem się bardzo dobrze oswoić z napędem na tył i wychodzeniem z podsterowności?

17. Opony. Czy na tor trzeba mieć jakieś specjalne opony? Ile to kosztuje?

18. Wybór. Pomoże mi ktoś wybrać najlepszą opcje dostępną do kupna?

19. Nowy. Jak wygląda kwestia zaliczki/zadatku przy zamówieniu modelu z salonu? Ile trzeba zapłacić z góry? Czy ceny różnią się od tych w konfiguratorze na stronie?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie ponad moje pytania!

Jak ktoś jest z Wrocławia to chętnie nawiążę znajomość motoryzacyjną :)

718 Boxster Style Edition '23 - Ruby Star Neo

PostNapisane: 30.08.2022, 8:23 

Masz we Wrocławiu salon Porsche,
raczej komplet informacji tam uzyskasz ;)

PostNapisane: 30.08.2022, 9:05 

Masz tak dużo dalekich od siebie pytań, że raczej nikomu się nie będzie chciało odpowiadać, szczególnie że połowa to naprawdę pierdoły nie związane z Boxsterem, przewałkowanych na milionie stron dostępnych w google, typu benzyna 98, start stop, opony. używanie auta zimą itp..

PostNapisane: 30.08.2022, 15:53 

wysłałem PW, dzwoń, to chętnie podzielę się wiedzą.

PostNapisane: 31.08.2022, 23:28 

kilazz napisał(a):
Masz tak dużo dalekich od siebie pytań, że raczej nikomu się nie będzie chciało odpowiadać, szczególnie że połowa to naprawdę pierdoły nie związane z Boxsterem, przewałkowanych na milionie stron dostępnych w google, typu benzyna 98, start stop, opony. używanie auta zimą itp..

Zgadzam się z kolegą @killaz
To sa pytania a właściwie zagadnienia na niekończące się dyskusje przy wielu drinkach/kawach itp ;)

Użytkuje 718 Boxter drugi sezon i tak na szybko, wybiórczo:
- nie wyobrażam sobie użytkować go/jej zimą. Stoi w pokrowcu w garażu.
- leję tylko 98, 95 dla mnie to tylko opcja awaryjna i auto zdaje się też ją tak potraktuje.
- ok. 60 koni vs. "S" musi robić różnicę, to 20% więcej mocy. Ale base daje bardzo dobrze radę, a już na pewno w ruchu publicznym.
- mnie auta nikt nie porysował. Niemniej jest mnóstwo sytuacji, kiedy zwłaszcza smarkacze, robia sobie mnóstwo zdjęć macając auto, próbując się przytulać do maski itp. Te fotki krążą potem po sieci. Dotyczy to jednego z miejskich, wielopoziomowych parkingów na Śląsku, gdzie mimo kamer miasto/straż miejska nie potrafi zrobić porządku na swoim terenie (ten parking to taki darmowy klub towarzyski dla młodzieży nienajwyższych lotów). Samo foto no problem oczywiście. Auto jest jednak często obmacane, opalcowane :( I kiedyś w końcu ktoś je uszkodzi. Ale to w sumie jedyny negatywny element, bo auto budzi ogolnie bardzo pozytywne emocje, reakcje są przyjazne, ochy-achy, kciuki w górę, uśmiechy itp.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]