Cześć!
Planuję kupno Boxstera do weekendowych przejażdżek po kraju i okazjonalnych dalszych podróży- marzą mi się np wycieczki w Porsche na przełęcze Alpejskie i Bałkany. Chciałbym też (już po zakupie) poznać Was osobiście- zapisać się do klubu i odwiedzić razem z żoną lub synem trochę zlotów.
Pytanie do osób, które miały okazję użytkować, lub przejechać się dwiema pierwszymi generacjami Boxsterów- bardziej cenicie 986, czy 987? Chodzi mi tylko o Wasze subiektywne odczucia, dane techniczne w formie cyferek pomijamy- co na plus, co na minus, czym dana generacja się wyróżnia, czym traci etc.
Mamy w domu mały dysonans- ja najchętniej bym wybrał 986 S. Otóż w Porsche zakochałem się posiadając 944, podobała mi się jego surowość, analogowość i bezkompromisowość w pewnych sytuacjach. Wydaje mi się, że podobne cechy odnalazł bym właśnie w I generacji. Natomiast rozum (i żona
) mówi- 987, nowszy, lepszy (?), wygodniejszy, ładniejszy (wiadomo, kwestia gustu).
Widzę też jeszcze inne plusy 986- większa podaż, więcej zlotów (Classic, Jajecznica), mniej stresu w kwestii SCT, bo można niedługo zarejestrować na żółte. Natomiast 987- nowsza konstrukcja, przyjemniejszy na dalekie wyprawy, lepiej wykonany.
Miał ktoś okazję porównać bezpośrednio lub retrospektywnie i potrafi dodać coś od siebie? Każdy punkt widzenia będzie dla mnie cenny.
Pozdrawiam,
Michał