Witam, w ostatnim czasie mam problemy z odpalaniem po nocy mojego 10 letniego auta - po przekreceniu kluczyka slychac ciche terkotanie gdzies po srodku pod nogami ale rozrusznik nie kreci, dopiero za drugim, trzecim razem auto odpala ale z wyraznym wysilkiem, nie "na dotkniecie". Dodatkowo ostatnio po pierwszym porannym odpaleniu pojawia mi sie komunikat o awarii systemu 4x4, ktory znika po pewnym czasie. Czy wg waszej oceny przyczyna jest niedoladowany/zuzyty akumulator? Jesli ktos wymienial, to jaki jest orientacyjny koszt nowego?
Pstrykający stycznik, oraz błąd m.in. 4x4, to typowy objaw słabego/wyczerpanego akumulatora.
Proponuje rano przekręcić kluczyk na zapłon (bez uruchamiania rozrusznika) i chwile poczekać, czasami 1-2 min. wystarcza aby aku się rozruszał.
Polecam niezawodny w takich przypadkach prostownik, jednak taki, który posiada funkcję "recon". Funkcja ta pozwala na krótszy bądź dłuższy czas podnieść / przywrócić sprawność aku.
Podładować - jak nie pomoże to trzeba bedzie wymienić akumulator.
Koszt akumulatora to coś ok 500-600zł zależnie od producenta (niestety w cayenne jest spory i stąd cena).
Mogę również zmierzyć akumulator testerem czy wymaga już wymiany, przy okazji sprawdzić jakie jest ładowanie.
Skoro już Ci aku pada oznacza to, że powoli trzeba zastanawiać się nad jego wymianą - wszystko ma swoją ściśle określoną żywotność. Poza tym dla aku wydajniejsze jest ładowanie z samochodowego alternatora niż z prostownika. Obecnie na REKLAMA mają dobre ceny akumulatorów. Spisz jaką masz pojemność (w Ah jest to wyrażane). Moje typy to aku REKLAMA
4 dni MAX...
Poza tym spisac pojemność akumulatora dla zwykłego użytkownika w cayenne to nie jest prosta sprawa...
Johnyb - czy wiesz gdzie w cayenne jest akumulator?
dokładnie, jak bym miał spisywac czyli wyciagac fotel kierowcy i skladac spowrotem i zamawiac dopeiro aku , po czym znow rozbierac to by mnie trafilo.... w cayenne to nie taka prosta i szybka sprawa niestety