Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21.07.2021, 14:27 

Witam! W moim Cayenne niestety nie ma fabrycznie haka, a auto będzie teraz dosyć często ciągać przyczepkę więc montaż jest konieczny. W miejscu montażu haka na zderzaku są tak jakby fabryczne podcięcia, ale czytając forum zobaczyłem że mógł ktoś fabrycznie konfigurując auto zamówić przygotowanie do montażu haka ? Można sprawdzić to z VIN'u albo gdzie można szukać wiązki do podpięcia w bagażniku ? Kolejne pytanie, najchętniej bym zamontował oryginalny używany hak wysuwany elektrycznie. Przeprowadzał ktoś tutaj już taką przeróbkę ?

PostNapisane: 5.08.2021, 14:28 

Ja robiłem. Montowałem hak elektryczny pozyskany z Q7 za jakieś śmieszne pieniądze. Mechanicznie plug-and-play. Ponieważ nie dysponowałem elektroniką sterującą haka zrobiłem sobie prosty układ na przełączniku (takim lewo-prawo a na środku neutral), ukryłem go pod lewą klapką schowka bocznego, tak że nie jest narażony na przypadkowe naciśnięcie. Hak bardzo ładnie pracuje, tylko żeby go wyciągnąć albo schować muszę trzymać przycisk wciśnięty w odpowiednią stronę i puścić go po dojeździe do końca (w oryginale chyba wystarczy nacisnąć raz a hak sam staje w pozycji otwartej lub zamkniętej). Zderzak podciąłem właśnie wg tego podcięcia, ale tylko z prawej strony, bo więcej nie trzeba. Utrata estetyki jest marginalna, komfort użytkowania olbrzymi. Ponieważ to poprzedni właściciel zamontował w aucie hak stały i wiązkę, to już przy tym nie grzebałem. Wiązka haka z tego co zauważyłem jest 'wszyta' w oryginalną wiązkę samochodu, nie ma żadnego dodatkowego modułu, jednak żadne błędy z tego powodu w samochodzie się nie pojawiają. Moja wiązka jest pod gniazdo 9-ciopinowe (jak wiadomo występuje też w przyrodzie 11 pinów, idzie więcej sygnałów). Wydaje mi się że jest dostępnych wiele modułów third party które pozwalają podłączyć się hakiem do wiązki samochodu bez denerwowania wbudowanych sterowników.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]