|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
kal800
|
Napisane: 6.01.2020, 21:51 |
|
|
hejka, taka sytuacja - parę dni temu podczas wycieczki zapaliła się kontrolka - sprawdź ustawienia reflektora. Wychodzę przed samochód, a tu cała lampa zaparowana od środka, jak się tam woda dostała - nie mam pojęcia. W każdym razie pojeździłem dwa dni, aż ksenon zgasł z komunikatem „check dipped beam”. Dzień później zaczął znowu świecić - w tym momencie wyjąłem całość, otworzyłem tył, położyłem w ciepłym na cały dzień, żeby obeschło i się wysuszyło. Wyjąłem żarnik, halogen od drogowych, po czym wszystko zmontowałem i założyłem. Niestety ksenon nie świeci - „check dipped beam” cały czas... Czyżby sterownik szlag trafił?
|
|
Góra |
|
szwagierek
|
Napisane: 6.01.2020, 22:10 |
|
|
kal800 napisał(a): hejka, taka sytuacja - parę dni temu podczas wycieczki zapaliła się kontrolka - sprawdź ustawienia reflektora. Wychodzę przed samochód, a tu cała lampa zaparowana od środka, jak się tam woda dostała - nie mam pojęcia. W każdym razie pojeździłem dwa dni, aż ksenon zgasł z komunikatem „check dipped beam”. Dzień później zaczął znowu świecić - w tym momencie wyjąłem całość, otworzyłem tył, położyłem w ciepłym na cały dzień, żeby obeschło i się wysuszyło. Wyjąłem żarnik, halogen od drogowych, po czym wszystko zmontowałem i założyłem. Niestety ksenon nie świeci - „check dipped beam” cały czas... Czyżby sterownik szlag trafił? Dopchnij reflektor mocniej w błotniku, pewnie brak kontaktu we wtyczce. Może pękła gdzieś obudowa reflektora lub rozpadła się uszczelka wokół + masz nieskuteczne odpowietrzanie stąd wilgoć.
|
|
Góra |
|
kal800
|
Napisane: 7.01.2020, 21:21 |
|
|
szwagierek napisał(a): Dopchnij reflektor mocniej w błotniku, pewnie brak kontaktu we wtyczce. Może pękła gdzieś obudowa reflektora lub rozpadła się uszczelka wokół + masz nieskuteczne odpowietrzanie stąd wilgoć. Tam nie ma co dopychać - tam do wtyczki dochodzi wiązka luzem i kontakt jest, ale najprawdopodobniej jak wyjąłem reflektor do wysuszenia, to wilgoć się dostała do kostki - dzisiaj reflektor ni stąd ni zowąd zaczął działać - zapalił się, a błąd zniknął, więc podstawowy problem usunięty, a co najważniejsze sterownik jest sprawny. Natomiast problem ze szczelnością całego klosza istnieje - dzisiaj wieczorem znowu zauważyłem, że jest zaparowany od środka. Tak jak pisałem, żadnych uszkodzeń mechanicznych na zewnątrz nie widać, więc musiała jakaś uszczelka puścić - jak to tematu podejść konstruktywnie, niekoniecznie kupując nowy klosz K
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 7.01.2020, 21:33 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 12.03.2008 Posty: 9172 Lokalizacja: Gdynia/Warszawa
Nr klubowicza: 189
|
Żaden reflektor nie jest w 100% szczelny, więc nie tu leży problem
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
kal800
|
Napisane: 7.01.2020, 21:41 |
|
|
wit007 napisał(a): Żaden reflektor nie jest w 100% szczelny, więc nie tu leży problem No to skąd w nim nagle woda?
|
|
Góra |
|
szwagierek
|
Napisane: 8.01.2020, 0:14 |
|
|
wit007 napisał(a): Żaden reflektor nie jest w 100% szczelny, Witek, masz rację ale kondensacja kondensacji nie równa, jest różnica między lekką mgiełką w dolnej części reflektora a kroplami wody spływającym w dół i powodującymi bajorko z glonami. Porsche w 2003/2004 roku walczyło z tym tematem i skończyło się na akcji serwisowej W424.
|
|
Góra |
|
kal800
|
Napisane: 8.01.2020, 0:30 |
|
|
U mnie było tak... Załącznik: IMG_0443.jpeg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
Grzegorz 66
|
Napisane: 8.01.2020, 16:32 |
|
|
kal800 napisał(a): U mnie było tak... Załącznik: IMG_0443.jpeg I co było przyczyną?
|
|
Góra |
|
kal800
|
Napisane: 8.01.2020, 17:13 |
|
|
Grzegorz 66 napisał(a): kal800 napisał(a): U mnie było tak... Załącznik: IMG_0443.jpeg I co było przyczyną? NIe mam pojęcia, sprawa jest nierozwiązana - po osuszeniu wnętrza reflektora, po dwóch dniach w rogu klosza pojawiła się znowu para wodna. Gdzieś całość utraciła hermetyczność. Nie było fizycznego uszkodzenia, więc zakładam, że coś się rozszczelniło.
|
|
Góra |
|
szwagierek
|
Napisane: 8.01.2020, 21:19 |
|
|
kal800 napisał(a): Grzegorz 66 napisał(a): kal800 napisał(a): U mnie było tak... Załącznik: IMG_0443.jpeg I co było przyczyną? NIe mam pojęcia, sprawa jest nierozwiązana - po osuszeniu wnętrza reflektora, po dwóch dniach w rogu klosza pojawiła się znowu para wodna. Gdzieś całość utraciła hermetyczność. Nie było fizycznego uszkodzenia, więc zakładam, że coś się rozszczelniło. Szkoda Kal że nie napisałeś precyzyjniej na początku że dotyczy polifta. 1. Sprawdź element filtrujący pod okrągłą gumową zaślepką (załącznik) 2. Sprawdź uszczelki dekielków z tyłu reflektora. 3. Sprawdź czy nie rozszedł się klej pomiędzy kloszem a obudową.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
|