Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10.12.2020, 13:25 

Nr klubowicza: 078
U mnie wyglądało to tak, że auto zaczynało szarpać przy przyspieszaniu na niższych biegach - 2, 3. Takie uczucie jakbyś jechał po wyboistej drodze choć asfalt jest równy jak stół.

Piotrek
944 '86 3.0 wydmucha
996.2 C4 cabrio '02
997 TT '06
Cayenne Diesel S '14
Macan GTS '16

ex: 944 S2 '89

PostNapisane: 10.12.2020, 17:12 

Dzięki za informację Piterson.

Póki co u mnie nic takiego nie zauważyłem, jutro jadę na serwis olejowy do PC Sopot, zapytam czy mój samochód ma już za sobą wymianę transfer case, bo na chwilę obecną takiej wiedzy nie posiadam...
Jeżeli nie i po przeglądzie uprawniającym do wykupu PA nie każą mi wymienić połowy samochodu, to nie będę kusił losu i wykupię PA...

PostNapisane: 10.12.2020, 17:22 

Dzisiaj zostałem też poinformowany, że przed wykupem PA muszę obowiązkowo zapłacić za ustawienie geometrii, co kosztuje 1000pln.
Czy to standardowe postępowanie za każdym razem przed wykupem PA?

PostNapisane: 12.12.2020, 16:14 

Jestem po wizycie w PC Sopot, serwis olejowy zaliczony :wink:
Obsługa miła i fachowa, wiec plusik :D
Zapytałem czy w historii serwisowej widać jakieś epizody związane z transfer case i uwaga - mój egzemplarz miał już wymieniony gwarancyjnie reduktor w 2017 roku :lol: :D
Zapytałem wiec szczęśliwy pana Przemysława z serwisu czy w związku z tym nie powinienem się już tym faktem martwić. Odpowiedz którą usłyszałem trochę mnie ostudziła - mianowicie są egzemplarze, u których ta usterka nie występuje, u innych jedna wymiana załatwia sprawę, ale są tez takie, w których transfer case był wymieniany dwa razy... :shock: :?: :banghead:
Wiec lekarstwem na całe zło i spokojny sen wydaje się być PA.

Dobrego i zdrowego weekendu :)

PostNapisane: 13.12.2020, 22:43 

Nr klubowicza: 078
wierm napisał(a):
Zapytałem czy w historii serwisowej widać jakieś epizody związane z transfer case i uwaga - mój egzemplarz miał już wymieniony gwarancyjnie reduktor w 2017 roku :lol: :D
Zapytałem wiec szczęśliwy pana Przemysława z serwisu czy w związku z tym nie powinienem się już tym faktem martwić. Odpowiedz którą usłyszałem trochę mnie ostudziła - mianowicie są egzemplarze, u których ta usterka nie występuje, u innych jedna wymiana załatwia sprawę, ale są tez takie, w których transfer case był wymieniany dwa razy... :shock: :?: :banghead:

Niestety transfer case w mocnych modelach (zwłaszcza Diesel S, Turbo) to raczej neverending story. Jak poczytasz zagraniczne fora (dziś z ciekawości rzuciłem okiem), to jest to powszechne. Porsche wypuściło bubla. IMHO transfer case należy chyba traktować jako element eksploatacyjny który wymienia się regularnie co kilkadziesiąt tys km. Ważna jest regularna wymiana oleju w nim - pytanie czy razem z silnikowym czy nawet częściej. U mnie zmieniamy co rok i jest zawsze czarny. 70 tys zrobione na "ulepszonej" wersji i nie wiem czy lada moment problem nie powróci.

Piotrek
944 '86 3.0 wydmucha
996.2 C4 cabrio '02
997 TT '06
Cayenne Diesel S '14
Macan GTS '16

ex: 944 S2 '89

PostNapisane: 13.12.2020, 23:40 

piterson napisał(a):
wierm napisał(a):

Niestety transfer case w mocnych modelach (zwłaszcza Diesel S, Turbo) to raczej neverending story. Jak poczytasz zagraniczne fora (dziś z ciekawości rzuciłem okiem), to jest to powszechne. Porsche wypuściło bubla. IMHO transfer case należy chyba traktować jako element eksploatacyjny który wymienia się regularnie co kilkadziesiąt tys km. Ważna jest regularna wymiana oleju w nim - pytanie czy razem z silnikowym czy nawet częściej. U mnie zmieniamy co rok i jest zawsze czarny. 70 tys zrobione na "ulepszonej" wersji i nie wiem czy lada moment problem nie powróci.

Pomny tego zapytałem serwisanta jaki jest interwał wymiany oleju w transfer case i czego się dowiedziałem - ze interwał wynosi 240 tys km :banghead: :shock:
I gdzie tu logika :?: :?: :?:

PostNapisane: 14.12.2020, 21:03 

A masz może symbol tego oleju w oryginale do naszych CSD 958.2? Czy są różne, inne do nowszych, poprawionych transfercaseów?

PostNapisane: 14.12.2020, 23:07 

Deaver napisał(a):
A masz może symbol tego oleju w oryginale do naszych CSD 958.2? Czy są różne, inne do nowszych, poprawionych transfercaseów?

Szczerze mówiąc nie pytałem..., może dlatego, że jak zapytałem o nr katalogowy rolety bagażnika której mi brakuje, to usłyszałem, ze Porsche ma zakaz podawania klientom numerów katalogowych różnych części. Po trochu to rozumiem - każdy chce sprzedać swoje...
Ale może któryś z Forrumowiczów pomoże coś w tej kwestii :?: :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]