|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Kr3uss
|
Napisane: 7.04.2020, 21:15 |
|
|
Witam W aucie Porsche Cayenne S 4.5 955 po odkręceniu korka wlewu oleju jest na nim szlam i trochę wewnątrz na łańcuchu. Po wyciągnięciu bagnetu nic specjalnego nie ma prócz oleju. Na korku jak i z wlewu oleju czuć benzynę. Na łańcuchu jest osadzona rdza. Auto nie pokazuje żadnych objawów, co jakiś czas pokazuje błąd P0456(Evaporativ Emission System Leak Detected(very small leak), ale jest to sprawdzane zwykłym diagiem, nie mam PIWIS. https://imgur.com/a/OfOpSgx
|
|
Góra |
|
Qbak
|
Napisane: 7.04.2020, 22:09 |
|
Dołączył: 8.07.2007 Posty: 5185 Lokalizacja: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Nr klubowicza: 193
|
Ten szlam, to zwykle od krótkich przebiegów (czy tak jest w Twoim przypadku?), to nie jest duży problem. Natomiast rdza na łańcuchu już powoli problemem będzie. Ja bym radził rozebrać przód i zobaczyć w jakim stanie jest reszta rozrządu. Łańcuch już się kwalifikuje do wymiany.
_________________ 924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992
|
|
Góra |
|
Kr3uss
|
Napisane: 7.04.2020, 23:15 |
|
|
Qbak napisał(a): Ten szlam, to zwykle od krótkich przebiegów (czy tak jest w Twoim przypadku?), to nie jest duży problem. Natomiast rdza na łańcuchu już powoli problemem będzie. Ja bym radził rozebrać przód i zobaczyć w jakim stanie jest reszta rozrządu. Łańcuch już się kwalifikuje do wymiany. Tak, auto jeździło głównie po mieście na krótkich dystansach. Odpaliłem auto i sprawdziłem jeszcze raz co się dzieje pod korkiem. Rdzy na tej części łańcucha która się zatrzymała nie było. Ostatnio miałem sytuację gdzie auto nie było odpalane przez jakieś 2.5 tyg. Po odpaleniu przez chwilę pracował na suchym silniku, bo cały olej ściekł i może w tym momencie na części metalowych zaczęła robić się rdza. Co do zapachy benzyny nie wiem czy mogło tak być, ale próbowałem kilkukrotnie zapalić auto ale był za niski stan akumulatora i benzyna nie została spalona w komorze silnika. Nie wiem czy mogła ściec do oleju? Mogła narobić szkód jeśli w baku była woda po z benzyną po tam długim postoju. Auto zostało odpalone dwa dni później po naładowaniu. Nie wiem czy winny winny rdzy jest nakrętka wlewu oleju która po latach zaczęła przepuszczać wilgoć
|
|
Góra |
|
szwagierek
|
Napisane: 7.04.2020, 23:23 |
|
|
Podejrzewam że auto stało przez pewien czas z rozbabranym silnikiem nie zabezpieczone, stąd i korozja łańcucha lub duża kondensacja wewnątrz. P0456 evaporative emission (EVAP) system - very small leak detected, możliwe przyczyny: Usterka mechaniczna. Połączenia węży. Czujnik ciśnienia EVAP. Do sprawdzenia również uszczelka korka wlewu paliwa.
|
|
Góra |
|
Kr3uss
|
Napisane: 8.04.2020, 0:30 |
|
|
szwagierek napisał(a): Podejrzewam że auto stało przez pewien czas z rozbabranym silnikiem nie zabezpieczone, stąd i korozja łańcucha lub duża kondensacja wewnątrz. P0456 evaporative emission (EVAP) system - very small leak detected, możliwe przyczyny: Usterka mechaniczna. Połączenia węży. Czujnik ciśnienia EVAP. Do sprawdzenia również uszczelka korka wlewu paliwa. Myślę, że gdyby był rozebrany to na całym łańcuchu byłaby rdza. Chociaż na tym drugim zdjęciu widać złotawy nalot i między nim przetarty srebrny. Gdzie można dostać łańcuch prócz ASO i jakie są koszty rozebrania? Auto i tak po mały zbliża się do 150tys gdzie trzeba zrobić regulację. W tym przypadku raczej wymiana łańcucha.
|
|
Góra |
|
Qbak
|
Napisane: 8.04.2020, 1:03 |
|
Dołączył: 8.07.2007 Posty: 5185 Lokalizacja: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Nr klubowicza: 193
|
Niedawno sprzedałem ostatni łańcuch jaki miałem w zamienniku. Napisz na j.kadziela@gmail.com, poszukam czy aktualnie gdzieś go można dostać, a przy okazji wycenię Ci oryginał. Tylko najpierw dobrze by było przed zamawianiem zajrzeć do silnika i ocenić co jest potrzebne, żeby wszystkiego na raty nie ściągać
_________________ 924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992
|
|
Góra |
|
pawelmontana
|
Napisane: 8.04.2020, 9:34 |
|
Nr klubowicza: 114
|
Rozumiem, że auto z USA? Odnośnie tego komunikatu small leak to jeżeli wymiana uszczelki korka paliwa nie pomoże, to proponuję wyciąć tą linijkę z softu, bo szukanie mikro nieszczelności jest mega upierdliwe i kosztowne, a komunikat będzie wracał jak bumerang i wku.wiał.
Góra |
|
Kr3uss
|
Napisane: 8.04.2020, 13:15 |
|
|
pawelmontana napisał(a): Rozumiem, że auto z USA? Miały jakieś problemy z tym związane?
|
|
Góra |
|
pawelmontana
|
Napisane: 8.04.2020, 14:49 |
|
Nr klubowicza: 114
|
Wersje USA mają ten wymagany przez DOT shit z odzyskiwaniem oparów. Po kilku latach pojawiają się nieszczelności układu, które na dobrą sprawę nie maja znaczenia w eksploatacji pojazdu, a są bardzo żmudne do zlokalizowania i nie warto po kolei kupować nowych rurek po kilkaset pln. Można to wyciąć w sofcie, bo w Euro wersjach tego nie ma.
Góra |
|
Kr3uss
|
Napisane: 8.04.2020, 14:56 |
|
|
pawelmontana napisał(a): Wersje USA mają ten wymagany przez DOT shit z odzyskiwaniem oparów. Po kilku latach pojawiają się nieszczelności układu, które na dobrą sprawę nie maja znaczenia w eksploatacji pojazdu, a są bardzo żmudne do zlokalizowania i nie warto po kolei kupować nowych rurek po kilkaset pln. Można to wyciąć w sofcie, bo w Euro wersjach tego nie ma. O czym dokładnie mówisz? Wiem, że chyba była wymieniana magistrala, albo coś z układu chłodzenia, bo rachunek jest na kilka tys euro.
|
|
Góra |
|
Kr3uss
|
Napisane: 10.04.2020, 4:22 |
|
|
A czy ten błąd może mieć coś wspólnego z zaworem zwrotnym czy tam regulatorem ciśnienia paliwa przez co nie trzyma ciśnienia i paliwo ścieka na cylindry po wyłączeniu silnika? Po świętach dowiem się jak z ciśnieniem na cylindrach.
|
|
Góra |
|
szwagierek
|
Napisane: 10.04.2020, 19:08 |
|
|
Kr3uss napisał(a): A czy ten błąd może mieć coś wspólnego z zaworem zwrotnym czy tam regulatorem ciśnienia paliwa przez co nie trzyma ciśnienia i paliwo ścieka na cylindry po wyłączeniu silnika? Po świętach dowiem się jak z ciśnieniem na cylindrach. Nie powinien mieć coś wspólnego z zaworem zwrotnym lub regulatorem, jak już coś to z zaworkiem odpowietrzającym zbiornik paliwa który znajduje się na silniku od strony kierowcy. Zrób zdjęcie uszczelki korka paliwa?
|
|
Góra |
|
szwagierek
|
Napisane: 10.04.2020, 19:36 |
|
|
|
Góra |
|
Mart_000
|
Napisane: 11.04.2020, 22:24 |
|
|
A ja powiem tak: rdza na łańcuchu to świadectwo obecności wody w silniku, i to nie przez chwilę, bo to trochę musi potrwać, żeby stalowy element pokryty olejowym filmem zaczął korodować. Woda w silniku może znaleźć się albo w efekcie przecieku z układu chłodzenia (uszczelka pod głowicą, pęknięcia głowicy lub bloku) albo jakiejś trudnej do wyobrażenia nieszczelności sam nie wiem czego. W procesie spalania benzyny woda powstaje w naturalny sposób, pod postacią pary wodnej dostaje się też do skrzyni korbowej. Ale to są malutkie ilości, przez odmę ta woda następnie opuszcza silnik. To masło w okolicy korka to nic innego jak emulsja, czyli zmieszane ze sobą olej i woda - normalnie się nie łączą, ale jak się je długo i intensywnie miesza, to utworzą właśnie takie 'coś'. Zbierz sobie tego więcej do słoiczka, odstaw zamknięte szczelnie na dwa dni w spokojne miejsce i zobacz jak ci się pięknie rozdzieli na wodę na dole i olej na górze... Moim zdaniem masz 'mejdżer problem' z przedostawaniem się wody do silnika. Powierzchniowy nalot rdzy na łańcuszku rozrządu to przy tym mały miki - wytrze się w trakcie pracy, bo te kółeczka stale się kręcą. W silnikach z żeliwnymi tulejami zawsze one obrywały wodą najmocniej, tu masz niby na szczęście nikasil, którego woda nie ruszy. Ale może ci zdegenrować pierścienie, no i oczywiście czopy wału korbowego... Z pewnością pogorszone jest też smarowanie.
|
|
Góra |
|
SebastianP
|
Napisane: 12.04.2020, 10:22 |
|
|
Po tym co napisał Mart, dopiero przyjrzałem się wylotowi przy korku, faktycznie masło: obstawiam uszczelkę pod głowicą
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 15 ] |
|
|