Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11.05.2020, 14:56 

Witam, stałem się posiadaczem cayenne s 1 generacji 4.5 literka. Problem dotyczy elektroniki. Kiedy przychodzi wilgoć lub deszcz auto szaleje. Zawieszenie nie hula- przód oklapniety, twarde jak diabli i błąd na wyswietlaczu, włączają się kierunkowskazy- światło stałe bez mrugania, komunikat „system fault workshop” oraz otwiera się tylna szyba. Podczas naciśnięcia na hamulec po chwili wyłącza się na przykład klimatyzacja (całkiem gaśnie), przygasają swiatla wewnętrze oraz zegary. Aku trzyma dwa trzy tygodnie, jednak ostatnio się poddałem i zostawiłem otwarte ponieważ nie szło zamknąć auta. Włączyły się kierunkowskazy, jak wyżej napisałem światło stałe, i zero reakcji samochodu na kluczyk itd. Mimo błędów auto odpala normalnie. Kiedy słonecznie i sucho bardzo rzadko wyrzuci jakiś błąd, czasem szybe tylna otworzy.
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem? Dodam, ze pojazd nie posiada szyberdachu, myślałem o zaśniedziałych przewodach jednak znajomy mechanik mówił, ze jeśli dach cały to nie powinno być z tym problemu.

PostNapisane: 11.05.2020, 15:13 

majkel_1278 napisał(a):
Witam, stałem się posiadaczem cayenne s 1 generacji 4.5 literka. Problem dotyczy elektroniki. Kiedy przychodzi wilgoć lub deszcz auto szaleje. Zawieszenie nie hula- przód oklapniety, twarde jak diabli i błąd na wyswietlaczu, włączają się kierunkowskazy- światło stałe bez mrugania, komunikat „system fault workshop” oraz otwiera się tylna szyba. Podczas naciśnięcia na hamulec po chwili wyłącza się na przykład klimatyzacja (całkiem gaśnie), przygasają swiatla wewnętrze oraz zegary. Aku trzyma dwa trzy tygodnie, jednak ostatnio się poddałem i zostawiłem otwarte ponieważ nie szło zamknąć auta. Włączyły się kierunkowskazy, jak wyżej napisałem światło stałe, i zero reakcji samochodu na kluczyk itd. Mimo błędów auto odpala normalnie. Kiedy słonecznie i sucho bardzo rzadko wyrzuci jakiś błąd, czasem szybe tylna otworzy.
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem? Dodam, ze pojazd nie posiada szyberdachu, myślałem o zaśniedziałych przewodach jednak znajomy mechanik mówił, ze jeśli dach cały to nie powinno być z tym problemu.

Znajomy mechanik nie zna tych aut, zatkane spływy z podszybia przez które woda się przelewa w nogi kierowcy i pasażera.

PostNapisane: 11.05.2020, 15:25 

szwagierek napisał(a):
Znajomy mechanik nie zna tych aut, zatkane spływy z podszybia przez które woda się przelewa w nogi kierowcy i pasażera.

Czyli dobrze myślałem, że kable zaśniedziałe. W weekend się za to wezmę, nerwy mega z tym, ale jak wszystko działa to aż się nie chce wychodzić z auta. Dziękuje za informacje. Pozdrawiam

PostNapisane: 11.05.2020, 20:06 

Nr klubowicza: 193
Tutaj masz mniej więcej obraz tego z czym będziesz się musiał zmierzyć.
https://www.youtube.com/watch?v=oKSz2e92adA
https://www.youtube.com/watch?v=8pUXWJ6up-Y

924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992

PostNapisane: 14.05.2020, 14:19 

Majkel, walczyłem z wodą, choć nie miałem takich problemów z elektryką. Te wyloty wody z przegrody przedniej da się oczyścić sięgając ręką pod uchylone nadkole (wygodniej całkiem je zdjąć). Wyjmujesz gumę z otworu, całość przelewasz obficie z góry wodą żeby wypłukać brudy i wcale nie trzeba demontować wycieraczek, bezpieczników itd. Wystarczy zdjąć podszybie. Środek najlepiej suszyć w słoneczny dzień. Fakt, dobrze jest wyjąć fotele, ale wykładzinę wystarczy popodpierać od spodu żeby był przewiew a resztę załatwi czas i fizyka... (czasem czasu trzeba dużo...)

Jak nie masz szyberdachu, to ci jeden kłopot z głowy odpada. Zwróć uwagę jednak czy nie leje ci się przez (a właściwie pod) uszczelkę drzwiową od przodu, bo u mnie trochę tamtędy leciało...

M.

PostNapisane: 14.05.2020, 15:28 

Nr klubowicza: 583
Wodę spod dywanów dobrze wyciągają pampersy 😁

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]