Nr klubowicza: 263
Cytuj:
Jedziesz samotnie samochodem nocą w burzy. Mijasz przystanek autobusowy i widzisz troje ludzi oczekujących na autobus:
1. Staruszkę, która wygląda jakby właśnie umierała.
2. Przyjaciela, który kiedyś uratował ci życie.
3. Cudowną kobietę (faceta), dokładnie taką, o jakiej zawsze marzyłeś.
Komu z nich zaproponowałbyś podwiezienie, zakładając, że masz tylko jedno wolne miejsce w samochodzie (powiedzmy, że jedziesz małym dwuosobowym samochodem)?
Pomyśl chwilę zanim przewiniesz dalej!
Ten problem moralno-etyczny został kiedyś wykorzystany w pewnej firmie w testach dotyczących podjęcia pracy. Możesz zabrać staruszkę i uratować jej życie. Możesz zabrać przyjaciela i zrewanżować mu się za uratowane ci życia. Jednak wówczas może się okazać, że już nigdy nie spotkasz wymarzonej miłości...
Kandydat, którego przyjęto do pracy (jedyny z ponad 200 zgłaszających się) nie miał wątpliwości, gdy udzielał odpowiedzi: - Kogo bym zabrał? To proste. Dałbym kluczyki swojemu przyjacielowi, z prośbą, by zabrał staruszkę jak najszybciej do szpitala. Sam zaś zostałbym na przystanku i wspólnie z kobietą z mych marzeń zaczekałbym na autobus...
Morał: NIE MYŚL SCHEMATYCZNIE!
Wpis z dziennika internetowego KRYSTYNY JANDY [22 lutego 2006]: (...)
Jeszcze w weekend był również dostępny monumentalny film dokumentalny autorstwa Mateusza Rodziejczaka: Robert Kubica - Unfinished Story. Niestety YouTube już ze swoich zasobów go wykopał...
Moje szczęście, że zdążyłem obejrzeć. 1,5 dekady wspomnień mi się od razu odtworzyło. Coś pięknego