Autor |
Wiadomość |
tomashbo
|
Napisane: 4.02.2019, 19:32 |
|
|
Jasne, takie historie sie zdarzają. Mialem takie 2 - znajomy potrzebował pieniędzy pod inwestycje w biznes żony, więc chcąc sprzedać dobry samochód szukał właśnie wśród znajomych - wiedział, ze sprzedaje dobry samochód za bardzo przystepne pieniądze, więc szkoda było robić prezent obcemu. Drugi raz miałem okazje kupić SECa - facetowi zachorowało dziecko, widziałem je. Cena była jednak wysoka i nawet po znacznej obnnizce samochód nie był dla mnie tego wart, miał swoje wady. Gdyby ten Boxster był dobry to sprzedający wiecej dostałby za niego w lombardzie czy u handlarza, jednak wyżej wskazane okoliczności każą mi sadzić, że sam był handlarzem (każdy sprzedawany samochód na tablicach z innych województw i wystawiana faktura VAT marża), a samochód był słaby (6 lat bez badań technicznych?!). Jak dla mnie szansa, ze ten Boxster był dobry to 1%, przynajmniej jak dla mnie ryzyko niepowodzenia było zbyt duże. Kto jednak chciał mógł ryzykować
|
|
Góra |
|
and6412
|
Napisane: 4.02.2019, 19:40 |
|
|
To akurat bylo proste do weryfikacji gdyż z racji braku przerejestrowania musiałby mi dać oryginał swojej faktury zakupu. Pytanie czy byłaby tam data sprzed 3 miesięcy czy sprzed 6 lat. Az tak daleko nie dotarłem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
Góra |
|
Arekk
|
Napisane: 4.02.2019, 20:02 |
|
|
Zakup porsche to tylko początek wydatków.Utrzymanie go w idealnym stanie szybko podwoi kwotę.
|
|
Góra |
|
Ponce
|
Napisane: 4.02.2019, 22:03 |
|
|
|
Góra |
|
kajtus
|
Napisane: 4.02.2019, 22:38 |
|
|
Gdzieś niedawno chłopaki omawiali marną jakosc renowacji jakie przeprowadza ta firma. Dodatkowo jeśli to byłoby oryginalne 930 turbo cena 150 000 powinna być liczona w euro😉 Ale ja się nie znam....
|
|
Góra |
|
911 997 2007
|
Napisane: 8.02.2019, 23:18 |
|
|
|
Góra |
|
QbaqBA
|
Napisane: 9.02.2019, 13:07 |
|
|
Że bez oględzin ciężko coś powiedzieć, bo podpicowany do zdjęć.
|
|
Góra |
|
and6412
|
Napisane: 9.02.2019, 14:11 |
|
|
Nia do sie tak zlamac maski bez rozwalenia zderzaka. Wniosek ktos na rozwalone auto zalozyl caly zdezak zeby wygladalo ok. Pewnie tez blotniki. Pod spodem moze byc wszystko
|
|
Góra |
|
artur.wac
|
Napisane: 9.02.2019, 15:48 |
|
|
and6412 napisał(a): Nia do sie tak zlamac maski bez rozwalenia zderzaka. Wniosek ktos na rozwalone auto zalozyl caly zdezak zeby wygladalo ok. Pewnie tez blotniki. Pod spodem moze byc wszystko Ludziska o czym Wy piszecie Auto uszkodzone ma orginał na sobie tak maskę jak i zderzak, uderzenie prawa strona zderzak po uderzeniu wrócił się lecz mocno odkrztałcił zdjęcia wyraźne z prawej zmięty zderzak pod reflektorem belka wzmocnienie ugięte wyszło i wypchnęło kierunkowskaz pas przedni czyli czoło wanny ugięte jak banan maska jak widać złamana ....
|
|
Góra |
|
b0g0b0jny
|
Napisane: 9.02.2019, 20:55 |
|
|
Felga prawa tez uszkodzona. Ciekawe jak zawieszanie.
|
|
Góra |
|
911 997 2007
|
Napisane: 10.02.2019, 0:54 |
|
|
Jeszcze kilka pytanek: - auto ma tytuł "SALVAGE", czy nie ma problemu z ich rejestracją? - czy do obecnego przebiegu (około 160.000 km) powinien mieć jakieś poważne wymiany (rozrząd itp). Wg. CARFAX był serwisowany ale chciałbym wiedzieć w którym momencie (mniej wiecej) takie wymiany powinny nastąpić? - czy zmiana np. sterownika klimy na europejski (ze stopniami C jest możliwe i czy ma sens), - czy wymiana liczników na europejskie jest możliwa i czy ma sens?
Dziękuję
PH
|
|
Góra |
|
wit007
|
Napisane: 10.02.2019, 1:00 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 12.03.2008 Posty: 9172 Lokalizacja: Gdynia/Warszawa
Nr klubowicza: 189
|
Nie wiem jak w panelu klimy, ale w zegarach można przestawić wskazania na km i km/h. Na analogowy prędkościomierz i tak się nie patrzy. Zostaje temperatura płynu, ale z tym da się żyć - wskazówka ma być pionowo i już
_________________ Witek będzie: chyba 718 było: 964 '91, 944 '85, 924 '85, 996 '02, 997S '09 http://www.komunikado.pl agencja public relations
|
|
Góra |
|
911 997 2007
|
Napisane: 10.02.2019, 1:14 |
|
|
A gdyby wymienić liczniki i sterownik klimy na europejskie?
|
|
Góra |
|
Keysi
|
Napisane: 10.02.2019, 2:03 |
|
|
Wymieniasz tarcze zegara na km / st. C, koszt 200pln (moman.pl) sterowniki zostają. Manetką w komputerze przestawiasz na ustawienia "europejskie" litry kilometry celsjusz zapamiętujesz i już gotowe. Nie ma problemów z rejestracją auta salvage
|
|
Góra |
|
Kriszot
|
Napisane: 10.02.2019, 10:25 |
|
|
Keysi napisał(a): Nie ma problemów z rejestracją auta salvage z tą rejestracją auta z tytułem salvege to nie tak do końca bez problemów ,jestem świeżo po i co w jednym urzędzie komunikacyjnym nie było możliwe w innym już stało się wykonalne. Przy pierwszej próbie wymagali ode mnie dokumentów potwierdzających naprawę auta w USA ,faktur etc. Przy drugiej probie w innym urzędzie komunikacyjnym polecono mi wykonać dodatkowy przegląda powypadkowy(okresowy już miałem)i wtedy rzeczywiście poszło wszystko bez problemu . Pytanie jaki masz Title dokładnie tylko Salvage czy jest dopisek Not Registrable jak w moim przypadku- bo w rożnych stanach rożnie to opisują i to co w USA jest dokładnie tym samym później w naszych urzędach może być rożnie interpretowane .
|
|
Góra |
|
kamilb
|
Napisane: 11.02.2019, 11:47 |
|
|
|
Góra |
|
Hautameki
|
Napisane: 11.02.2019, 19:24 |
|
|
Kriszot napisał(a): z tą rejestracją auta z tytułem salvege to nie tak do końca bez problemów ,jestem świeżo po i co w jednym urzędzie komunikacyjnym nie było możliwe w innym już stało się wykonalne. Przy pierwszej próbie wymagali ode mnie dokumentów potwierdzających naprawę auta w USA ,faktur etc. Przy drugiej probie w innym urzędzie komunikacyjnym polecono mi wykonać dodatkowy przegląda powypadkowy(okresowy już miałem)i wtedy rzeczywiście poszło wszystko bez problemu .
Pytanie jaki masz Title dokładnie tylko Salvage czy jest dopisek Not Registrable jak w moim przypadku- bo w rożnych stanach rożnie to opisują i to co w USA jest dokładnie tym samym później w naszych urzędach może być rożnie interpretowane . Z tego co wiem, temat jest bardziej przejrzysty: 1. Jeśli samochód uzyskał tytuł własności salvage to oznacza, że (przynajmniej formalnie) nadaje się do odratowania/naprawy. Wówczas nie ma problemu z rejestracją u nas w kraju. 2. Samochód może mieć jednak przyznany jeden z tytułów/dokumentów własności, które już z definicji wskazują na brak możliwości powtórnej rejestracji takiego auta - nazwy i polityka nadawania różnią się w zależności od danego stanu, ale nazwy w stylu "Nonrepairable Vehicle Title" albo "Certificate of Destruction" nie powinny pozostawiać wątpliwości. U nas zgodnie z literą prawa takich samochodów nie zarejestrujemy. Co ciekawe nasi zachodni sąsiedzi potrafią być w tej sprawie znacznie bardziej liberalni i bardziej interesuje ich weryfikacja stanu pojazdu na ich badaniu technicznym, niż to jak zaklasyfikował dany pojazd "Jankes zza wielkiej wody" Poza tym zawsze na samochód sprowadzony z tytułem salvage musisz mieć zrobione badanie techniczne powypadkowe.
|
|
Góra |
|
Kriszot
|
Napisane: 12.02.2019, 1:35 |
|
|
Hautameki napisał(a): Kriszot napisał(a): z tą rejestracją auta z tytułem salvege to nie tak do końca bez problemów ,jestem świeżo po i co w jednym urzędzie komunikacyjnym nie było możliwe w innym już stało się wykonalne. Przy pierwszej próbie wymagali ode mnie dokumentów potwierdzających naprawę auta w USA ,faktur etc. Przy drugiej probie w innym urzędzie komunikacyjnym polecono mi wykonać dodatkowy przegląda powypadkowy(okresowy już miałem)i wtedy rzeczywiście poszło wszystko bez problemu .
Pytanie jaki masz Title dokładnie tylko Salvage czy jest dopisek Not Registrable jak w moim przypadku- bo w rożnych stanach rożnie to opisują i to co w USA jest dokładnie tym samym później w naszych urzędach może być rożnie interpretowane . Z tego co wiem, temat jest bardziej przejrzysty: Tak jak pisałem temat z świeży bo z przed tygodnia w jednym z warszawskich urzędów kazano mi uzupełnić dokumentacje o faktury potwierdzające naprawę auta w USA. Przeniosłem się z papierkami do innego urzędu i było bez problemow.
|
|
Góra |
|
adam748
|
Napisane: 14.02.2019, 23:16 |
|
|
|
Góra |
|