|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Lockbud
|
Napisane: 28.01.2017, 14:17 |
|
|
Witam, panowie ogólnie chodzi mi o to jakie powinno być ciśnienie paliwa w Cayenne 3.6 FSI na wolnych obrotach. Kiedyś miałem problem i po wymianie filtra paliwa, jednej pompy i regulatora ciśnienia paliwa ( udało mi się kupić cały zestaw z baku z małym przebiegiem) jest już dobrze, ale podczas wymiany pompy sprawdzałem inne podzespoły między innymi regulator ciśnienia paliwa na którym był opis 5,5 bara i sądziłem że takie ciśnienie powinno być na wolnych obrotach. Ale, ostatnio spotkałem się z kolegą z forum na oględzinach jego interfejsu diagnostycznego z którego wynikało że na wolnych obrotach maiłem około 3.5 bara, a przy zwiększaniu obrotów rosło do ponad 6 barów na biegu jałowym (nie sprawdzałem podczas jazdy) i tu pytanie z ciekawości jak to jest z tym ciśnieniem paliwa w FSI ktoś wie?
|
|
Góra |
|
Lockbud
|
Napisane: 29.01.2017, 14:57 |
|
|
Nikt nie wie? a w ogóle to przy diagnostyce kompem gdzie jest mierzone ciśnienie przed pompą wysokiego ciśnienia czy za, skoro na wyższych obrotach idzie do ponad 6barów to chyba za pompą wysokiego ciśnienia. Ale mimo wszystko jeżeli regulator ciśnienia ma opis 5,5 bara to nawet na pompie wysokiego ciśnienia nie powinno spadać poniżej, dobrze myślę, czy jeszcze mam coś nie tak? A jakie ciśnienie max powinno być za pompą wysokiego ciśnienia na listwach wtryskowych? Będę wdzięczny za każde info.
|
|
Góra |
|
Lockbud
|
Napisane: 31.01.2017, 21:12 |
|
|
to może ktoś podpowie jakie ogólnie powinno być ciśnienie paliwa wychodzącego z baku?
|
|
Góra |
|
Qbak
|
Napisane: 31.01.2017, 23:15 |
|
Dołączył: 8.07.2007 Posty: 5185 Lokalizacja: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Nr klubowicza: 193
|
Przydałby się manual serwisowy do 9PA1 albo chociaż wyciąg z danych dla 3,6. Wiem że ten post mało wnosi, ale może podbije temat i zainteresuje kogoś kto akurat ma takie dane. Postaram się coś w weekend poszukać.
_________________ 924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992
|
|
Góra |
|
Lockbud
|
Napisane: 1.02.2017, 15:52 |
|
|
Dzięki jak ci się uda to będę wdzięczny, dziwi mnie tylko to że na regulatorze ciśnienia mam nadrukowane 5,5 bara a ciśnienie na testerze przy wolnych obrotach 3,5 bara i nie wiem czy dalej jest coś nie tak. Może nie mam połowę mocy i nie wiem bo nigdy wcześniej nie jeździłem porsche
|
|
Góra |
|
Qbak
|
Napisane: 5.02.2017, 23:05 |
|
|
Jedyne co udało mi się znaleźć to informacja że podczas testów ciśnienie powinno być od 5,0 do 5,5 bara. Jeżeli jest inne to trzeba szukać gdzie są spadki. Wyślę Ci zaraz na PW instrukcje całe.
|
|
Góra |
|
michal928
|
Napisane: 6.02.2017, 1:03 |
|
|
Z tego co ja kojarzę to ciśnienie zasilania paliwa aut z DFI to ok 5 bar.
|
|
Góra |
|
Lockbud
|
Napisane: 6.02.2017, 12:45 |
|
|
Dzięki za zainteresowanie i instrukcję. Wychodzi że chyba coś nie halo skoro spada do 3,5 bara ale na wolnych, nie testowałem podczas jazdy a po dodaniu gazu dochodziło do ponad 6 barów. Skupię się na przekaźnikach i ewentualnie lewej pompie której jeszcze nie podmieniłem a leży w piwnicy, na koniec regulator ciśnienia. Rozebrałem swój stary regulator i miał dość mocno wytarty trzpień w miejscu pracy, podejrzewam że nie powinno tak być i może coś się blokował, a ten co założyłem to też używka. Kupiłem kpl z małym przebiegiem ale pieron wie tak naprawdę czy i ten nie jest wytarty, niestety rozebranie = złomowanie zobaczę jak się ociepli, dzięki jeszcze raz.
|
|
Góra |
|
Qbak
|
Napisane: 6.02.2017, 23:15 |
|
|
W tych informacjach jest jeszcze jedno ciekawe zdanie. "Ciśnienie paliwa może spadać nawet do 4,5bara, ale pod dużym obciążeniem i w turbo". Ja bym szukał przyczyny według tej instrukcji. Powodzenia. Zaraz odpiszę na PW.
|
|
Góra |
|
SebastianP
|
Napisane: 7.02.2017, 8:08 |
|
|
Robert
Zapytam z ciekawości, coś Ci się dzieje z osiągami/pracą auta, że szukasz tych barów?
|
|
Góra |
|
Lockbud
|
Napisane: 7.02.2017, 15:19 |
|
|
Dzięki Kuba będę się kierował instrukcją. SebastianP teraz już bardzo rzadko i tylko po odpaleniu zimnego silnika po całej nocy (raz na dwa tygodnie), ale wcześniej zawsze po odpaleniu zimnego silnika jak i w trakcie jazdy silnik kulał, tak jakbym jechał na kwadratowym kole 2 -3 sec a potem długo długo nic. Od czasu wymiany filtra paliwa i podmiany prawej pompy paliwa z regulatorem ciśnienia (co prawda używane, oprócz filtra on jest nowy:) ) jest ok. Ale ostatnio przez przypadek testowaliśmy interfejs diagnostyczny na którym test paliwa wyszedł że ciśnienie na wolnych jest 3,5 bara a wiem że na regulatorze ciśnienia jest nadrukowane 5,5 bara więc teoretycznie nie powinno być niższe. I znowu mam zryty beret, dlaczego? I stąd cały temat, a jeżeli faktycznie jest coś nie tak z ciśnieniem i nie mam np. pełnej mocy, nie wiem bo nie mam porównania, pierwsze porsche a wcześniej innym nie jeździłem.
|
|
Góra |
|
Arek Cayenne
|
Napisane: 17.11.2017, 10:00 |
|
|
Mam podobny problem w Cayenne 3.6V6, po odpaleniu auto czasem kulało. Ostatnio (zawsze po zatankowaniu) auto odpalało i po chwili gasło z braku paliwa. I tak w kółko. Pomogło wyjęcie przekaźnika pompy paliwa dzięki czemu dotarłem do mechanika. Jedyny błąd jaki się pojawił na komputerze to regulator ciśnienia paliwa. Wymontowaliśmy go, wyglądał dobrze. Po ponownym zamontowaniu auto pracuje bez zarzutu, błąd nie wraca. Czy to typowe objawy dla regulatora ciśnienia paliwa? Czy warto szukać używanego czy tylko nowy?
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|