Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11.04.2013, 17:27 

Przegladajac wiadomosci wpadlem na taka:

http://metro.co.uk/2013/03/30/rare-merc ... e-3565582/

W skrocie, wlasciciel oddal samochod do serwisu, a podczas jazdy probnej, 26-cio letni mechanik i jego pomocnik totalnie zniszczyli auto. Coz, zdarza sie, ale czy musial byc to Mercedes 300 SL Gullwing Coupe, jeden z 1400 wyprodukowanych, wart 650 tys. euro? Ponoc w 1999 roku, okrzyknieto go "autem stulecia", a produkowany byl w latach 1954-57. Wypadek mial miejsce pod Stuttgart'em... Ponoc Der Spiegel rozmawial z wlascicielem, ktory byl spokojny i stwierdzil, ze auto ma szanse na odbudowe....

Tytuł:
PostNapisane: 11.04.2013, 23:03 

Nr klubowicza: 694
Ja ufam ale nie lubie jak jeździ moim samochodem - nawet jeśli jest znacznie tańszy od tego powyżej...
A Merca szkoda jak cholera :?

Tytuł:
PostNapisane: 11.04.2013, 23:33 

dodam tylko, że najwyższą formą zaufania jest... kontrola :idea:

Tytuł:
PostNapisane: 12.04.2013, 7:16 

jczar trafiłeś w czuły punkt wszystkich mechaników,nie jestem nim ale jestem rzemieślnikiem i nie cierpię braku zaufania to podstawa przy udanej współpracy.Są ludzie którzy nikomu nie ufają i wszędzie widzą wałek,współczuje im.
Mechanik musi przejechać się autem,czasem szybko bo powiedzmy pewne usterki tylko wtedy się ujawniają a wypadki ,cóż zdarzają się.Właściciel tego merca najwyraźniej to rozumie.
Pozdrawiam Adi

Tytuł:
PostNapisane: 12.04.2013, 13:54 

zgadzam się z Adi_rallye
Prowadzę warsztat co prawda elektroniki samochodowej,
i z reguły nie oddaje klientowi samochodu zanim go nie sprawdzę i to czasami trzeba da mu konkretny wycisk żeby być pewnym że usterka została wyeliminowana.
np. testy ESP w mocnych Mercedes-ach gdzie próg działania ESP jest przesunięty naprawę daleko.

Jeśli ktoś nie ufa mechanikowi to trzeba zmienić mechanika lub naprawiać samemu.

Tytuł:
PostNapisane: 12.04.2013, 14:14 

Cytuj:
zgadzam się z Adi_rallye
Prowadzę warsztat co prawda elektroniki samochodowej,
i z reguły nie oddaje klientowi samochodu zanim go nie sprawdzę i to czasami trzeba da mu konkretny wycisk żeby być pewnym że usterka została wyeliminowana.
np. testy ESP w mocnych Mercedes-ach gdzie próg działania ESP jest przesunięty naprawę daleko.

Jeśli ktoś nie ufa mechanikowi to trzeba zmienić mechanika lub naprawiać samemu.

Podobna sytuacja była w PL, ktoś oddał Subaru do serwisu na weekend w celu wyprania tapicerki auto miało być gotowe po wek. Serwis zwlekał i zwlekał i facet pojechał w końcu sam a tam Subaru stało bez tyłu a właściciel powiedział że pracownik wziął kluczyki i się przejechał autem.

Tytuł:
PostNapisane: 12.04.2013, 14:47 

Adi_ralle/woo1, informacje podalem jako ciekawostke, nie sugerujac czy dobrze, zle czy nijako.

Nie wiem czy interesujaca, ale mam opinie. Jesli chodzi o mnie, zgadzam sie z opiniami, ze jest OK jesli jest rozsadek pomiedzy granica bezwzglednego zaufania i totalnej kontroli. A to zaufanie jak najbardziej zalezy od przedmiotu, ktory powierzylem osobie trzeciej. W przypadku tak unikatowego auta jak w temacie, bylbym duzo blizej totalnej kontroli, niz calkowitemu zaufaniu i oczekiwalbym, ze mechanik/rzemieslnik to rozumie i dostosuje sie do moich oczekiwan. Niewiele widac na zdjeciu, ale np. droga nie wyglada na taka gdzie zgodzilbym sie na probe szybkosciowa...

Tytuł:
PostNapisane: 12.04.2013, 14:48 

Kiedys odstawilem Lexa do ASO Zeran W-wa. Potem dostalem fotki od znajomego: moje auto, za kierownica mlody gosc ze szlugiem (ja nie pale!), obok blachara, a calosc w niedzielny wieczor. Nikt mnie pozniej nie byl w stanie przekonac, ze to byla jazda testowe, zwlaszcza ze auto mialo przejsc jedynie rutynowy przeglad. Oczywiscie nigdy tam juz nie pojechalem i nie pojade. Zaufanie = 0.
Znam osobiscie kilka przypadkow (udokumentowanych) znacznych naduzyc przy jazdach przez mechanikow. Znam przypadki uzywania aut klientow przez pracownikow na weekendy, do jazd do hurtowni itp. Niestety psuje to ogolna opinie, a przeciez w wiekszosci przypadkow mamy do czynienia z uczciwymi ludzmi.

Niemniej jednak - teraz jak oddaje samochody na serwis to dokladnie spisuje stan licznika przy pracowniku serwisu oraz robie zdjecia zegarow z widocznymi przebiegami. Jak kilometry pokazuja sie w innych miejscach, jak n.p. PCM w Porsche, to tam takze cykam fotke. O zdjeciach informuje pracownikow. Chodzi o wyeliminowanie niepotrzebnych jazd moim autem, a to chyba jedyna metoda.

A Gullwinga szkoda jak cholera, ale jestem pewien, ze go odbuduja. Jak nie to srogo beknie ubezpieczyciel.

Tytuł:
PostNapisane: 12.04.2013, 15:18 

To jest ból posiadania (w miarę) nowego auta - trza serwisować w ASO, gdzie autem zajmują się ludzie, których kompetencji nie znamy.
Z używanymi jest lepiej - oddaję je pod opiekę tylko osobom, które znam i wiem, że wiedzą co robią. I staram się asystować na tyle, na ile potrafię (podaj klucz, śrubokręt, przytrzymaj latarkę 8) )

Tytuł:
PostNapisane: 12.04.2013, 18:44 

Bukol napisał(a):

A Gullwinga szkoda jak cholera, ale jestem pewien, ze go odbuduja. Jak nie to srogo beknie ubezpieczyciel.

"Jaś Fasola" fasola dostal 4,4mln z ac do tej pory najwyzsza wyplata za odbudowe swojego Maclarena F1 :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 12.04.2013, 21:13 

Ja swojemu mechanikowi jak najbardziej ufam choć wiem że u innego mógłbym płacić mniej ale czy dostałbym to samo w zamian tego już nie wiem i sprawdzał na pewno nie będę. Ale wiem że mój mechanik ma zaufanie do swoich klientów a raczej ich umiejętności prowadzenia samochodu. Udało mi sie go kilka razy wypatrzeć jak leżał na silniku pod rozłożoną maską samochodu a w tym czasie auto poruszało sie około 50 km/h po górzystych krętych dróżkach jakich u mnie sporo, to dopiero jest zaufanie jechać z kimś autem na czucie z dość dużą prędkością 8) 8)

Tytuł:
PostNapisane: 12.04.2013, 21:49 
Klubowicz

Nr klubowicza: 258
Pawelinho71 napisał(a):
Ja swojemu mechanikowi jak najbardziej ufam choć wiem że u innego mógłbym płacić mniej ale czy dostałbym to samo w zamian tego już nie wiem i sprawdzał na pewno nie będę. Ale wiem że mój mechanik ma zaufanie do swoich klientów a raczej ich umiejętności prowadzenia samochodu. Udało mi sie go kilka razy wypatrzeć jak leżał na silniku pod rozłożoną maską samochodu a w tym czasie auto poruszało sie około 50 km/h po górzystych krętych dróżkach jakich u mnie sporo, to dopiero jest zaufanie jechać z kimś autem na czucie z dość dużą prędkością 8) 8)

Domyslam sie, ze w 911 tego nie robil..? :wink:

Bartek

997.1 GT3
964 C2
958 3.0d
996 turbo X50 [był]
964 C4 [był]

Tytuł:
PostNapisane: 12.04.2013, 21:51 

BT napisał(a):
Pawelinho71 napisał(a):

Domyslam sie, ze w 911 tego nie robil..? :wink:

nie nie, to robil innym osobom, ja tylko widziałem :D

Tytuł:
PostNapisane: 12.04.2013, 22:01 

Odnosnie zaufania. Przestrzegam przed wulkanizacją na ul Ryżowej. Zmieniałem gumy z letnich na zimowe. Skórwiel w jednej feldze zjechał mi rant felgi aż poodskakiwał lakier na bokach. Najgorsze jest to że zaczęli mi wciskać że tak było. Na koniec doszło do awantury - własciciel na koniec powiedział i jak mi Pan udowodni że stało się to u mnie. Nie mam czasu chodzić po sądach. Mam nagraną rozmowę oraz zdjęcia + świadka- klienta od którego wziąłem numer telefonu. Naprawię sobię tą felge i będzie jak nowa ale klienta partacz stracił i to nie jednego.

Tytuł:
PostNapisane: 12.04.2013, 22:33 

Co powiedzielibyście na taką sytuację? Oddaję żony X5 do serwisu z powodu wycieków oleju z silnika. Pracownik serwisu przyjeżdża do mnie, odbiera auto, bo takie mają standardy, po czym za godzinę dzwoni właściciel, że rozleciał się tylny most podczas wyjeżdżania z serwisu. Uwierzylibyście??? Ja uwierzyłem, bo ufam im od lat. Później, po tym gdy już zapłaciłem za wymianę mostu, podziękowali mi za obdarzenie zaufaniem i na potwierdzenie swoich słów pokazali mi film z monitoringu. Czasami opłaca się być ufnym aby wyjść na dobrego człowieka. Później jeszcze pogrzebałem w necie i okazało się, że pierwsze E70 z 2007 roku miały wadliwe mosty i w 2008 zmieniono konstrukcję"-)

Tytuł:
PostNapisane: 13.04.2013, 15:14 

Bluestar napisał(a):
Co powiedzielibyście na taką sytuację? Oddaję żony X5 do serwisu z powodu wycieków oleju z silnika. Pracownik serwisu przyjeżdża do mnie, odbiera auto, bo takie mają standardy, po czym za godzinę dzwoni właściciel, że rozleciał się tylny most podczas wyjeżdżania z serwisu. Uwierzylibyście??? Ja uwierzyłem, bo ufam im od lat. Później, po tym gdy już zapłaciłem za wymianę mostu, podziękowali mi za obdarzenie zaufaniem i na potwierdzenie swoich słów pokazali mi film z monitoringu. Czasami opłaca się być ufnym aby wyjść na dobrego człowieka. Później jeszcze pogrzebałem w necie i okazało się, że pierwsze E70 z 2007 roku miały wadliwe mosty i w 2008 zmieniono konstrukcję"-)

A więc też nie masz o co sie martwić najprawdopodobniej :D więcej takich

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]