Witam serdecznie wszystkich, mam prośbę o pomoc poradę w kwestii doboru części lub ich kompatybilności pomiędzy modelami.
Do rzeczy, potrzebuję zakupić zawieszenie (całą kolumnę prawy przód, oraz piastę lewy tył) do Modelu Cayman 982 z rocznika 2018, wersja bazowa 2.0, 300 koni. Przeglądam już kilka dni dziesiątki aukcji i mam straszny mętlik w głowie.
Wielu sprzedawców sprzedaje całe zestawy w których zarzekają się, że jest to zestaw wyjęty z takiego właśnie auta lub wersji S i spokojnie pasuje do mojego modelu, na przykład (piszę o zestawie z amortyzatorem w wersji z „kabelkiem”):
Części sprzedawane z wersji S 99134165805 / 99134115806 - ZWROTNICA 982413031C / 982412021C- AMORTYZATOR
Inny sprzedawca podaje inną literę w oznaczeniu amortyzatora: 99134165805 (ZWROTNICA) 982412021D (AMORTYZATOR)
Patrząc na te numery doszedłem do wniosku, że kompatybilne są również części z modelu 911 o oznaczeniu 991, oczywiście poza modelami z napędem na 4 koła i piastą na śrubę centralną – jeśli chodzi o przednią oś. Czy dobrze mi się wydaje ?
W niektórych zestawach do 991 jest nawet takie same oznaczenie amortyzatora jak do caymana 982412021C, choć trafiają się też zestawy z innym oznaczeniem amortyzatora na przykład 99134303818
I co z zwrotnicą tylną, bo widziałem, że są zwrotnice z numerem katalogowym zaczynającym się od 982, czyli typowo do Caymana, a te do 911 / 991 już mają inny – czy zatem kompatybilne są tylko zwrotnice przednie, a tył już nie ?
Reasumując czy jest jakaś strona gdzie mogę znaleźć numery katalogowe części, które na pewno będą pasować do mojego auta, ewentualnie wraz z listą zamienników, i czy te literki przy amortyzatorach mają znaczenie ? Nie chciał bym mieś na przykład dwóch twardości amortyzatorów na jednej osi.
Czy ewentualnie ktoś może podać mi listę numerów w obszarze których mogę się bezpiecznie poruszać?
Będę wdzięczny za każdą merytoryczną wypowiedź.
|