Autor |
Wiadomość |
BT
|
Napisane: 19.03.2013, 18:56 |
|
Klubowicz |
|
Nr klubowicza: 258
|
Na forum internetowym Porsche Club Poland nie powinno dziwic oczekiwanie klubowiczow, zeby forum przede wszystkim spelnialo ich potrzeby i oczekiwania. Zamiana dyskusji fanow marki w bazar moze nie wychodzic naprzeciw tym oczekiwaniom.
Ostatni wysyp ogloszen kupie/sprzedam spowodowal, ze watki nie-handlowe zostaly zmarginalizowane, a sami oglaszajacy - glownie nieklubowicze - nie zadali sobie czesto nawet trudu odpisania na odpowiedzi forumowiczow. Ktos szukal niebitego 964, ktos inny szyby do 993, jeszcze ktos Cayenne Turbo... Dostali odpowiedzi i co..? Przykladow jest wiecej.
Czlonkostwo w Klubie jest przywilejem, ale tez samo w sobie zwieksza poziom odpowiedzialnosci za pisane i mowione slowa. Osoby logujace sie na forum tylko, lub przede wszystkim, w celach handlowych, nie ponosza takiej samej odpowiedzialnosci, bo zwykle sa anonimowe. I takie posty slusznie sa ograniczane przez Admina.
|
Góra |
|
Arekk
|
Napisane: 19.03.2013, 19:29 |
|
|
Do tej pory klubowicze kupowali części porsche od (nie)klubowiczów i z tego co wiem wszyscy zadowoleni.
hehe
Kurna a tyle nowych części mi doszło do zabytków ... trudno.
|
|
Góra |
|
Duc748
|
Napisane: 19.03.2013, 19:39 |
|
Nr klubowicza: 068
|
BT napisał(a): Na forum internetowym Porsche Club Poland nie powinno dziwic oczekiwanie klubowiczow, zeby forum przede wszystkim spelnialo ich potrzeby i oczekiwania. Zamiana dyskusji fanow marki w bazar moze nie wychodzic naprzeciw tym oczekiwaniom. ....
+ 1
_________________ Marcin ---------------- http://aidi.pl
|
|
Góra |
|
Vjackmax
|
Napisane: 19.03.2013, 19:42 |
|
|
Czy ktoś wreszcie zrozumie że nie jest to portal sprzedażowy ?
Dla handlujących częściami polecam stworzenie własnej strony z e-sklepem lub w przypadku braku kasy lub inwencji ogòlnodostępne portale ; Alledrogo, Gumtree, 10groszy
Nie lękajcie się ! - zainteresowani tam na pewno trafią .
Jacek
|
|
Góra |
|
Lamer
|
Napisane: 19.03.2013, 19:43 |
|
|
Arekk napisał(a): Do tej pory klubowicze kupowali części porsche od (nie)klubowiczów i z tego co wiem wszyscy zadowoleni. hehe Kurna a tyle nowych części mi doszło do zabytków ... trudno.
Arku a co konkretnie powstrzymuje Cię przed wstąpieniem do klubu bo tej części nie zrozumiałem?
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
Jerzy
|
Napisane: 19.03.2013, 20:39 |
|
Nr klubowicza: 164
|
Raczej oczywiste: konieczność opłacenia składki.
Bawi mnie ta dyskusja, toczy się według dobrze wypróbowanych standardów (polskich?):
zarobić sobie pieniądze na klubie można ale jak się trzeba nieco dla klubu wysilić, chociażby kulturą komunikacji, to pojawiają się zarzuty chamstwa, arogancji, nieprzestrzegania zasad (własnych chyba) i w ogóle dziadowski ten klub a forum nic nie warte...
Przypomina mi się jeden z gości, kolekcjoner sportowych aut, który nie mógł przystąpić do klubu i opłacić składki bo właśnie na kolejne turbo zbierał.
Góra |
|
tona
|
Napisane: 19.03.2013, 20:55 |
|
Nr klubowicza: 060
|
Jurku ale TEN kolekcjoner zalozyl Nowe forum dla milosnikow marki i pewno jest ostro zajety moderowaniem jednego posta miesiecznie. Co do ogloszen to wlasnie o UMIAR chodzi i mam wrazenie ,ze mimo obecnej dyskusji jesli pojawi sie konkretne ogloszenie w temamtyce "porsche" nikt nie bedzie sie oburzal...natomiast tworzenie szczegulowego regulaminu jest bardzo trudne i moze dojsc do "wylania dziecka z kąpielą"
Góra |
|
rychu
|
Napisane: 19.03.2013, 21:27 |
|
Dołączył: 8.03.2007 Posty: 3367 Lokalizacja: sercem i ciałem - poznań
Nr klubowicza: 075
|
może lepiej przenieść ,,kupie sprzedam" do cz. klubowej ?
Góra |
|
kl
|
Napisane: 19.03.2013, 21:38 |
|
|
rychu napisał(a): może lepiej przenieść ,,kupie sprzedam" do cz. klubowej ?
Rychu - przecież można zamknąć całe forum tylko dla Klubowiczów, co rozwiąże wszystkie tego typu problemy.
Zastanawia mnie to, jak istotna jest kwestia składki członkowskiej, czy równowartość 2 zbiorników marnego paliwa rocznie stanowi o tym, czy ktoś jest wartościowy dla społeczności miłośników Porsche w Polsce???
|
|
Góra |
|
Macpraw
|
Napisane: 19.03.2013, 21:53 |
|
|
Chyba nie do końca czytacie co piszą "inni" lub zadufanie zasłania Wam trzeźwe myślenie! Ja bym chętnie zapłacił składkę, ale jest to niemożliwe!
A skoro podnosicie kwestię regulaminu to należy być konsekwentnym!
Ja też się zgadzam z tym, że rejestrowanie się tylko po to, żeby dać ogłoszenie jest chamstwem i powinno się to zwalczać.
Padły już wcześniej propozycje, żeby stworzyć jakąś pośrednią kategorię członkostwa w klubie, żeby uniknąć jednorazowych "rejestratorów"!
|
|
Góra |
|
rychu
|
Napisane: 19.03.2013, 21:57 |
|
Dołączył: 8.03.2007 Posty: 3367 Lokalizacja: sercem i ciałem - poznań
Nr klubowicza: 075
|
Drogi kl
właśnie takich dyskusji -zdaje mnie się - chcielibyśmy jak najmniej..
sympatycy , miłośnicy marki są ok. i zawsze mile widziani - ale wszelkiej marki ,,handlowcy "już mniej... - admin musiałby być na etacie...
Góra |
|
Adams
|
Napisane: 19.03.2013, 22:15 |
|
|
Panowie zauważcie, że sami Wy klubowicze robicie zamieszanie i śmietnik na tym forum - my zastanawiamy się 2 razy co i jak napisać.
Wszystko zaczęło się od wpisu Vjackmax'a o sprzedaży ślonskich rzeczy - i to usunął admin (też bym takie głupoty usunął) - a posty w dziale "kupię sprzedam" nie klubowiczów nadal są i to nieskasowane np kupię szybę do 993.
Nasuwa mi się taka puenta Otto von Bismarck'a
Dajcie Polakom rządzić a sami się wykończą
Pozdrowienia
|
|
Góra |
|
kl
|
Napisane: 19.03.2013, 22:20 |
|
|
Rychu (przepraszam, że tak familiarnie)
Mnie z kolei wydaje się, że problemów jest kilka:
1. Przystąpienie do klubu/regulamin - jedni chcą i nie mogą, inni mogą, a nie chcą (z różnych względów), jeszcze inni są, a nie powinni, itd.
Z doświadczenia w tego typu stowarzyszeniach, wynika, że "zmuszanie" kogokolwiek do przystąpienia, np. poprzez sankcje, powoduje, że wraz z "planktonem" odpływa wiele wartościowych osób, które nie chcą być traktowane na równi z niepożądanym "elementem". Z drugiej zaś strony, w szeregi organizacji wpływa spora grupa osób, które delikatnie mówiąc nie powinny się tam znaleźć, skoro jedynym warunkiem przystąpienia jest opłacanie składki (i pozorny system rekomendacji).
2. Przystąpienie do klubu powinno wiązać się z pulą "wartości dodanych" - możliwość uczestnictwa w imprezach, rabaty serwisowe, rabaty ubezpieczeniowe, okolicznościowe/ekskluzywne materiały i gadżety. Jeżeli ktoś chce z tego korzystać i spełnia warunki - wstępuje do klubu. Tym czasem na forum wyraźnie można odczuć podział na Klubowiczów i biedaków/dusigroszy. Nie ważne czy po jednej lub drugiej stronie stoją wartościowi, bezinteresowni ludzie - tylko czy przelali składkę... Jak przelali, mogą robić co chcą, bo są po tej stronie, "gdzie stoimy my, a tam stoi ZOMO".
3. Ogłoszenia - w ciągu kilku dni pojawiło się faktycznie kilka ogłoszeń "z innej bajki": Locosty, numery telefonów, itd. Może wystarczy kilku moderatorów, którzy tak, czy inaczej korzystając z forum przez kilka godzin dziennie klikną "usuń" przy nieodpowiednich postach. Tak działają znacznie większe fora niż to.
|
|
Góra |
|
BT
|
Napisane: 19.03.2013, 22:25 |
|
Klubowicz |
|
|
Macpraw napisał(a): Chyba nie do końca czytacie co piszą "inni" lub zadufanie zasłania Wam trzeźwe myślenie! Ja bym chętnie zapłacił składkę, ale jest to niemożliwe!
A skoro podnosicie kwestię regulaminu to należy być konsekwentnym!
Ja też się zgadzam z tym, że rejestrowanie się tylko po to, żeby dać ogłoszenie jest chamstwem i powinno się to zwalczać.
Padły już wcześniej propozycje, żeby stworzyć jakąś pośrednią kategorię członkostwa w klubie, żeby uniknąć jednorazowych "rejestratorów"!
W Porsche Club of America jest cos takiego, jak PCA Quest. Tymczasowe czlonkostwo dajace czesc przywilejow, w tym prawo do korzystania z dzialu kupie/sprzedam, ktory jest TYLKO do dyspozycji czlonkow klubu PCA.
PCA Quest dziala przez 6 miesiecy, kosztuje ok. 85% rocznej oplaty czlonkowskiej, nie jest przedluzalne i nie jest zaliczane w poczet skladki czlonkowskiej. Ma na celu edukacje i pomoc w nabyciu pierwszego porszaka. Moze to jest rozwiazanie warte wprowadzenia do PCP?
Zgadzam sie z Rychem, ze dzial kupie/sprzedam moze byc przeniesiony do klubowej czesci forum.
|
Góra |
|
kl
|
Napisane: 19.03.2013, 22:34 |
|
|
BT - w USA jest odrobinę inaczej, bo masz PCA z forum, oprócz tego Rennlisty, Renntechy, Pelicany, 6speedy, itd. U nas, chociażby ze względu na dużo mniejszą liczbę aut, liczy się w zasadzie tylko to forum i jego "zamknięcie"/ograniczenie dostępu, spowoduje tylko negatywne skutki dla właścicieli i sympatyków marki w Polsce. Z resztą, żeby nie szukać daleko:
Celem Klubu jest: 1. rozwijanie wśród społeczeństwa kultury i wiedzy motoryzacyjnej o samochodach i fabryce marki Porsche, 2. ułatwianie kontaktu pomiędzy użytkownikami samochodów Porsche w celu wymiany doświadczeń.
|
|
Góra |
|
Vjackmax
|
Napisane: 19.03.2013, 22:43 |
|
|
[quote="Adams"]Wszystko zaczęło się od wpisu Vjackmax'a o sprzedaży ślonskich rzeczy - i to usunął admin (też bym takie głupoty usunął) /quote]
Delikatnie mòwiąc nie byłeś łaskaw zrozumieć tego ogłoszenia/wpisu
|
|
Góra |
|
BT
|
Napisane: 19.03.2013, 22:47 |
|
Klubowicz |
|
|
KL - ja nie postuluje zamkniecia forum dla nie-klubowiczow.
Moja uwaga odnosi sie do dzialu kupie/sprzedam, ktory moim zdaniem moze zostac przeniesiony do czesci klubowej forum bez wiekszej szkody dla klubowiczow.
Punkt drugi, ktory cytujesz, odnosi sie do wymiany doswiadczen, a nie kupna/sprzedazy czesci i samochodow.
|
Góra |
|
stach
|
Napisane: 19.03.2013, 22:50 |
|
Klubowicz |
|
Nr klubowicza: 062
|
rychu napisał(a): Drogi kl właśnie takich dyskusji -zdaje mnie się - chcielibyśmy jak najmniej.. sympatycy , miłośnicy marki są ok. i zawsze mile widziani - ale wszelkiej marki ,,handlowcy "już mniej... - admin musiałby być na etacie...
Dokładnie Rychu, to jest sedno sprawy...
|
Góra |
|
pdmobil
|
Napisane: 19.03.2013, 23:31 |
|
Członek Honorowy |
|
Nr klubowicza: 029
|
Niedawno zwróciłem uwagę, nie ja pierwszy i jedyny, że Forum, które jest dobrem Klubu nie dość, że stało się aktywną giełdą dla wszystkich, to przejmuje nawyki giełdy handlowej w jej kiepskim wydaniu. Nie dziwne chyba, że Klub musi zareagować, bo dyskutując tu i teraz często nie zdajemy sobie sprawy jak wiele, jak różnych osób nasze Forum czyta i wyrabia sobie opinie o nas, na podstawie wpisów często obcych osób.
Zasady użytkowania Forum jak i przystąpienia do Klubu są jasne, "wydyskutowane" latami i wprowadzone w życie we właściwy sposób.
Nie sposób, ani cel, zahamować dostęp do Forum osób zainteresowanych Marką i tematyką. Giełda jako taka, dla członków Klubu to rzecz oczywista, natomiast dla innych, powinna być (może być ) gdzieś z boku, nijako poza autoryzacją Klubu, o ile ze względów technicznych tak się da.
Co do korzystania z Forum przez "nie klubowiczów" to proszę spojrzeć: kl. - 567 postów, Arekk - 301, Macpraw - 104.....a jak by dalej poszukać, to się okaże jak wielu posiadaczy Porsche, nie klubowiczów, korzysta z klubowego Forum w znacznie większym stopniu niż większość klubowiczów. Za free - dlaczego ? Czy o ten bak byle jakiego paliwa chodzi ? Czy gazetę macie za darmo, czy do kina chodzicie na gapę ?
Góra |
|
Michal4444
|
Napisane: 19.03.2013, 23:49 |
|
|
Faktycznie, jakby sie nad tym zastanowic to jest to forum klubu- tak sie nazywa a nie fanow marki czy cos takiego,sa tez inne fora, chyba sam sie zagalopowalem piszac tu, w kazdym razie napewno jednego mniej, Ja nie zamierzam wiecej przeszkadzac.
Pzdr.
|
|
Góra |
|
|