Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22.01.2026, 0:42 

Cześć, padł mi akumulator, a zostało mi już tylko kilka dni ważności badania technicznego. Numer z wyciągnięciem z bezpieczników tego specjalnego do podładowania nie działa i klapa nie chce się otworzyć, żeby dostać się do aku :banghead: . Pomyślałem, że spróbuję podładować przez gniazdo zapalniczki, ale taką opcję oferuje z tego co wiem tylko CTEK.
Wie ktoś może gdzie na terenie Warszawy da się go kupić wraz z przejściówką na zapalniczkę, ew. jest w stanie poratować?

PostNapisane: 22.01.2026, 4:07 

Jakie auto masz? Ja otworzyłem klape pociągając za linkę do awaryjnego otwierania klapy znajdującą się pod ledem w klapie od strony kierowcy. (970)

PostNapisane: 22.01.2026, 9:35 

cayman 981 więc do linki się nie dostanę bez demontażu, na który za bardzo nie ma miejsca (wąski garaż)

PostNapisane: 22.01.2026, 11:06 

Napisałeś że "ładowanie przez skrzynkę z bezpiecznikami nie działa". To nie jest do ładowania i akumulatora w ten sposób nie naładujesz. W bezpiecznikach masz czerwony styk który wygląda trochę jak bezpiecznik - wysuń go i podepnij zasilanie awaryjne - np. akumulator z innego auta, lub coś co da ci 12V, minus podepnij np. do metalowego ogranicznika drzwi. Następnie otwórz klapę i masz dostęp do aku.

PostNapisane: 22.01.2026, 16:36 

Nic takiego nie napisałem. Nie ładowałem w ten sposób aku, tylko podpiąłem dokładnie tak jak napisałeś ten wyciągnięty styk w skrzynce z bezpiecznikami, a mimo tego klapa się nie otwiera, więc nie mam jak się dostać do akumulatora.

PostNapisane: 22.01.2026, 16:57 

Myślę że jednak napisałeś cyt. "tego specjalnego do podładowania"
Ale teraz rozumiem że nie miałeś na myśli "podładowania" dosłownie...

OK do rzeczy:
Jeżeli podłączałeś się przez bezpieczniki i jesteś pewien że dobrze podłączyłeś oraz próbowałeś otworzyć pilotem (to ważne bo przycisk w progu może wtedy nie działać i trzeba użyć pilota!) to raczej zostaje Ci dostanie się do linki.
CETEK przy totalnie rozładowanym aku prawdopodobnie nie zadziała przez gniazdo bo to zostało już dawno odcięte przez komputer a dodatkowo potrzebne jest choćby minimalne napięcie aby to zagrało. Możesz próbować ale spodziewaj się wyświetlenia błędu przez CETEK i na tym koniec.
Zostaje linka.

PostNapisane: 22.01.2026, 17:11 

Rozumiem, że "błędem w sztuce" jest nazywanie tego "podładowaniem" na tyle, żeby klapa się otworzyła, a jest to po prostu chwilowe "podanie napięcia", które nigdzie się nie magazynuje, tylko jest wykorzystane od razu na potrzeby otwarcia klapy. Jeśli tak to faktycznie nazwanie tego "podładowaniem" mogło wprowadzać błąd.

Tak, z kluczyka otwieram, metodę z przytrzymaniem przycisku 2-3 sekundy też próbowałem, tak samo jak z dociśnięciem klapy w trakcie otwierania.

Samochód jeszcze się otwiera z pilota i jeszcze szyby opuszcza/podnosi, więc jeszcze nie jest totalny trup. Jest więc szansa, że taki CTEK by zadziałał ale widzę, że walczę z czasem, stąd moje pytanie o Warszawę a nie czekanie na kuriera, bo może być za późno, biorąc pod uwagę nadchodzący weekend.

Myślałem, że odcina tylko gniazdo z konsoli środkowej, a to w nogach pasażera jest cały czas aktywne.

PostNapisane: 23.01.2026, 0:31 

Nr klubowicza: 769
Jeżeli auto otwiera się i zamyka oraz rusza szybami to obawiam się że przestał działać silniczek od klapy.
Tylną klapę otwierasz włącznikiem w progu ?

Obrazek
Porsche 911 SC M Targa `79 Turbo look
Porsche 911 996.2 3.6 Coupe Aero kit
Porsche 718 2.0T `17
Corrado VR6 3.0 Turbo `92
i pare innych :)
Było: Porsche 986 Boxster 2.7 `00

PostNapisane: 23.01.2026, 11:52 

Cześć, udało się :) Pożyczyłem booster i z boostera się udało, w sumie bezproblemowo, było tylko mało czasu na odpalenie silnika po podłączeniu boostera już pod aku, ale to chyba cecha boostera, który podawał tylko kilka strzałów w odstępie kilku sekund, po czym się wyłączał i trzeba go było odpiąć i wypiąć/wpiąć z niego klemy. Było też sporo kombinowania z szukaniem masy z uwagi na strasznie krótkie długości tych klemów, ale ostatecznie się udało.
Dzięki wielkie i w razie jakby któryś z forumowiczów miał podobny problem to służę pomocą :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]