Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3.09.2012, 16:34 

Dziś przy okazji przedłużania gwarancji wyszło na jaw, że ... nie ma już gwarancji Porsche na samochody używane :(

Teraz jest ubezpieczenie Alllianz od zepsucia się Porsche :shock: (nie ma książki gwarancyjnej - jest polisa ubezpieczeniowa)

I nie dość, że jest gorzej to jest i drożej.

Czemu gorzej to wiadomo, jak w coś wsadzi łapy firma ubezpieczeniowa to zaraz okaże się, że "nie podlega", "nie obejmuje" itp. (dokładnych warunków nie czytałem bo nie chciałem się dobijać). Widać "bezawaryjne" porsche nadszarpnęły już tak finanse fabryki, że trzeba było gwarancje zlikwidować.

Teraz za nieuznawane reklamacje będzie winna ubezpieczalnia a nie producent i po sprawie - wizerunek nie ucierpi.

Czemu drożej to też wiadomo:

1. zamiast faktury VAT 23% (na większość ceny) jest nota obciążeniowa czyli z odliczania VATu d...

2. faktura z serwisu była cała kosztem podatkowym a polisa ubezpieczeniowa już nie jest cała kosztem, bo tak jak w przypadku AC jest kosztem podatkowym tylko np w 20% bo jak ktoś kupił auto np. za 400.000 zł to do amortyzacji podatkowej poszło tylko 80.000 zł (limit 20k EUR) czyli 20%, więc polisa-gwarancja też będzie kosztem tylko do wysokości 20% :(

Tytuł:
PostNapisane: 3.09.2012, 16:59 

może ja jestem naiwny, ale nigdy nie korzystałem z tych gwarancji, bo uznałem, że Porsche nie psuje się aż tak, aby co roku płacić ok. 7tys za potencjalne naprawy, które obejmie gwarancja. (oprócz OC/AC).
W przypadku Caymana popsuła mi się tylko raz linka od sprzęgła/gazu za...100zł. nawet z robocizną wyszło dużo mniej niż 3lata x 7tys = 21tys zł.
W przypadku Carrerki, której nie piłuję już na torze tak jak Caymana, do tej pory zdarzyła się usterka sondy Lambda. Koszt bodajże 3-4 tys zł i tak był mniejszy niż ponownie 3 x 7tys = 21 tys.

Odpukać, ale wierzę, że Porsche (w sumie nowy i zadbany - wszystkie wymagane akcje serwisowe na bieżąco, przeglądy itp) nie będzie się psuł.

bardzo jestem ciekawy ilu z Was wykupuje przedłużoną gwarancję i ile razy się przydała i jaki byłby normalnie koszt

Tytuł:
PostNapisane: 3.09.2012, 18:44 

w 997 nie wykupiłem przedłużenia, bo uznałem że to nie ma sensu bo się wogóle nie psuje ale w Cayenne nie odważyłbym się nie wykupić przedłużenia gwarancji

przez ostatnie 2 lata przedłużenie gwarancji zwróciło się wielokrotnie, ciągle coś wymieniali, lista jest dosyć długa (nawet nie liczę silnika bo on był wymieniany na pierwszej fabrycznej gwarancji)

Tytuł:
PostNapisane: 3.09.2012, 19:28 

Nr klubowicza: 273
W mojej wymieniali skrzynie PDK przy przebiegu ok 7tys km,działała normalnie był tylko niewielki wyciek.Teraz mam ok.40ty

[/img]

chudy

Tytuł:
PostNapisane: 3.09.2012, 19:28 

Nr klubowicza: 273
W mojej wymieniali skrzynie PDK przy przebiegu ok 7tys km,działała normalnie był tylko niewielki wyciek.Teraz mam ok.40tys i wymieniona odpukac jest w porzadku.Samochod oczko w glowie wiec tez dbam o niego.Ale gwarancje przedluzam,roznie bywa :twisted: [/list]

chudy

Tytuł:
PostNapisane: 3.09.2012, 19:29 

Nr klubowicza: 143
Marion ; naprawy w twoim Cayenne ich dobiły = wykończyły finanasowo a więc to twoja wina :D ( żart ).

www.911classic.pl zawsze piękne 911 :)

Krzysztof

Tytuł:
PostNapisane: 3.09.2012, 21:37 
Klubowicz

Nr klubowicza: 062
Marion, a zapytałeś czy ta oferta z ubezpieczeniem jest dla wszystkich klientów, czy tylko dla Ciebie?:):):) (też żart), ale serio to słabo, porozmawiam z importerem

Staszek

958

Tytuł:
PostNapisane: 4.09.2012, 7:46 

Nr klubowicza: 170
Mi wymieniali tiptronica, ale auto jeszcze bylo wtedy na fabrycznej gwarancji, potem trzeci rok prxedluzym gwarancje za 8k, ale juz czwarty rok nie bralem, bo mam takie podejscievjak Jurek i jak na razie nic sie nie dzieje ;) no i moglem tez auto zmodyfikowac.....A oprocz tej skrzyni to tez mi nic sie nie zepsulo, a auto ma 4.5 roku i 58.000km.....

Było 997.1 TT - 563 KM
Jest: 991.2 TTS - 585 KM na razie :)

Tytuł:
PostNapisane: 5.09.2012, 18:39 

Nr klubowicza: 164
To trochę zamieszales mi teraz bo moje auto jest właśnie u Lellka i przedluzam gwarancje....

Jurek

Tytuł:
PostNapisane: 5.09.2012, 18:40 

Nr klubowicza: 170
Jasmin napisał(a):
To trochę zamieszales mi teraz bo moje auto jest właśnie u Lellka i przedluzam gwarancje....

hmmmm, jesli nosisz sie ze sprzedaza auta, to przedluzaj gwarancje, a tak to bym sie zastanawial ;)

Było 997.1 TT - 563 KM
Jest: 991.2 TTS - 585 KM na razie :)

Tytuł:
PostNapisane: 5.09.2012, 19:03 

Nr klubowicza: 164
W sumie to tak właśnie pomyślałem. Chociaż temat sprzedaży nie na tapecie.
Zobaczę co mi powiedzą.

Jurek

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]