Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13.04.2021, 7:57 

Elberoth napisał(a):
Za 10 lat wszyscy będziemy elektrykami śmigać na co dzień,

Śmigajcie sobie :o :lol: :mrgreen:

Natomiast wracając do tematu,
Od lat mnie zastanawia "kiedy koniec?", czyli gdzie jest granica i kiedy przyspieszenia do 100km/h przestaną w końcu maleć w liczbach?
Dzisiaj hot-hatche robią do setki czasy lepsze niż Audi R8 dekadę temu, a to przecież SuperSport.

Czy niedługo samochody będą startowały z prędkości 100km/h i podawać będą jedynie wartości przyspieszenia do 200? :lol:

pozdrawiam

PostNapisane: 13.04.2021, 12:27 

Madd napisał(a):
Elberoth napisał(a):
Za 10 lat wszyscy będziemy elektrykami śmigać na co dzień,

Śmigajcie sobie :o :lol: :mrgreen:

Natomiast wracając do tematu,
Od lat mnie zastanawia "kiedy koniec?", czyli gdzie jest granica i kiedy przyspieszenia do 100km/h przestaną w końcu maleć w liczbach?
Dzisiaj hot-hatche robią do setki czasy lepsze niż Audi R8 dekadę temu, a to przecież SuperSport.

Czy niedługo samochody będą startowały z prędkości 100km/h i podawać będą jedynie wartości przyspieszenia do 200? :lol:

pozdrawiam

A mi się wydaje, że tutaj nie chodzi o same przyspieszenia czy prędkości. Te wyniki są demonstracją zdolnosci inżynierskich, konstruktorskich, technologicznych firm vs konkurencja. Dodatkowo pokazanie, że każdy kolejny model jest lepszy od poprzedniego i warto go kupić, bo jest lepszy/szybszy/mocniejszy. Od konkurencji też.

PostNapisane: 14.04.2021, 18:03 

Czy aż tak bardzo lepszy? Podam przykład mojej na szczęście upadłej i zapomnianej manii komputerowej...
Dawno , dawno temu spora część userów już tego nie pamięta w komputerze były napędy CD. Zaczynało się od 1x do 60x (szybkość ) i tak dalej.Czy ten 60 x był szybszy od tego 32X ? NIE. Może minimalnie ale to i tak nie miało większego znaczenia. Oczywiście jak patrzę z perspektywy czasu.. Kupiłem markową= kilkakrotnie droższą kartę grafiki od innej nie uznanej marki ale na tym samym chipsecie. Szybkość działania tak sama , być może1,2 procent max...

PostNapisane: 16.04.2021, 7:49 

Jak kilka miesiecy temu kupowalismu x3 dla żony to po fakcie uderzyło nas to że podczas konfigurowania auta spedzilismy mase czasu nad opcjami, konfiguracja, wypozażeniem itp. A o silniku to moze z 30min muslelismy, mial byc diesel i to nie ten najmniejszy. Nawet żadne z nas nie sprawdzilo (do dzis nie wiem) ile ma do 100km, wiadomo ze wystarczy. Zmierzam do tego ze dzis nawet podstawowe dupowozy od polki sredniej wzwyż mają naprawdę dobre osiągi i dlatego mala kto sie tym juz emocjonuje. To nie tu tkwi przewaga.

PostNapisane: 16.04.2021, 23:20 

Cieszę się, że mój post wzbudził fajną dyskusję i co najważniejsze z dobrymi (dla mnie ;-) ) wnioskami. Bo ja też nie potrzebuję więcej niż te 3,5s do 100. Ale nie zamierzam szukać 996 z takimi osiągami, ani tym bardziej modyfikować 996 do takich osiągów.

Ja też uważam, że dźwięk to potęga. Dlatego np większe wrażenie zrobiła na mnie totalnie bezsensowne G63AMG niż mój tego tygodniowy samochód testowy - Panamera 4S E-Hybrid, która przy otwartym wydechu owszem brzmi ładnie, ale nie ma w sobie tej brutalności i szaleństwa z Gelendy, albo swojego mocniejszego brata Panamery TurboS. Jak uda sie kupić 996 to jedynym modem będzie co najwyżej wydech :-)

Dzięki za Wasze przemyślenia. Są one dla mnie o tyle fajne, że właśnie też tak uważam, że - powiedzmy - minimalnie powyżej średniej rodzinny "dupowóz" ma dziś bardzo dobre osiągi, osiągi z poziomu właśnie auta bardzo sportowego z przed 2 dekad. Ale nigdy tym autem sportowym nie będzie, co utwierdza mnie w przekonaniu, że chcę stare auto sportowe :-) i nawet jak mnie spod świateł A35AMG czy inne Mini JCW, albo co gorsza VW T-ROC R wyprzedzi to i tak on będzie się cały dzień jarał, że wyprzedził 911, ale to ja będę tą 911 miał w garażu :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]