|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
amaroczek
|
Napisane: 29.07.2023, 17:16 |
|
|
Witam!
Mam dwa pytania techniczne odnośnie Boxster rocznik 2002.
1. Czy zawsze warto wymienić IMS? Oglądałem już dziesiątki filmów na YT i raczej każda osoba to zaleca. Jaki to koszt obecnie? Samochód ma już ponad 200 tys. na liczniku, czy przebieg ma tutaj jakieś znaczenie czy jest to totalnie losowy problem?
2. Wiem, że ciężko określić problem bez zdjęć/diagnostyki ale co może być przyczyną wycieku oleju (z dwóch miejsc)? Zauważyłem to ostatnio na parkingu, zdarza się głównie po dłuższej jeździe.
|
|
Góra |
|
Romcio
|
Napisane: 29.07.2023, 18:58 |
|
|
Pyt pierwsze awaria ims to sprawa losowa , jednym leci szybciej innym póżniej a jeszcze innym wcale lub jak to w naszej mentalności nikt się nie przyznaje. Wymieniłbym gdybym miał z jakiegoś powodu wyjętą skrzynię byłby dostęp. W jakim miejscu masz te wycieki bo najgorzej jak właśnie na połączeniu silnika i skrzyni. HEJ
|
|
Góra |
|
amaroczek
|
Napisane: 30.07.2023, 9:50 |
|
|
Romcio napisał(a): Pyt pierwsze awaria ims to sprawa losowa , jednym leci szybciej innym póżniej a jeszcze innym wcale lub jak to w naszej mentalności nikt się nie przyznaje. Wymieniłbym gdybym miał z jakiegoś powodu wyjętą skrzynię byłby dostęp. W jakim miejscu masz te wycieki bo najgorzej jak właśnie na połączeniu silnika i skrzyni. HEJ Jutro jade do mehcanika porsche na sprawdzenie gdzie znajduja sie te wycieki, ja nie mam kanalu wiec nie jestem w stanie sprawdzic. Jak wyglada w takim Porsche z 200 tys. km wymiana rozrządu? Czy to jest coś co jest rekomendowane, jaki to koszt?
|
|
Góra |
|
Romcio
|
Napisane: 30.07.2023, 10:51 |
|
|
Jeśli jedziesz do mechanika od Porsche to poczekaj na jego opinię, dowiesz się gdzie leci i co leci. Cena zależy od wielu czynników nawet to że automat to też lekko zawyża cenę= trochę więcej pracy. jeśli wystarczy wyjąć skrzynię to też inny koszt niż wyjęcie całości.
|
|
Góra |
|
nooe
|
Napisane: 30.07.2023, 22:01 |
|
|
amaroczek napisał(a): Witam!
Mam dwa pytania techniczne odnośnie Boxster rocznik 2002.
1. Czy zawsze warto wymienić IMS? Oglądałem już dziesiątki filmów na YT i raczej każda osoba to zaleca. Jaki to koszt obecnie? Samochód ma już ponad 200 tys. na liczniku, czy przebieg ma tutaj jakieś znaczenie czy jest to totalnie losowy problem?
2. Wiem, że ciężko określić problem bez zdjęć/diagnostyki ale co może być przyczyną wycieku oleju (z dwóch miejsc)? Zauważyłem to ostatnio na parkingu, zdarza się głównie po dłuższej jeździe. Wycięli najczęściej z odmy. U mnie byly 2 odmy pęknięte i rura wlewu oleju. Ims jest przereklamowany w internecie głównie przez USA. Mój silnik był na stole i poprosiłem mechanika (jeden z bajlepszych, polecanych warsztatów na Śląsku) o sprawdzenie i wymianę ims. I sprawa nie jest taka prosta, pani powiedziała, że jak łożyska nie słychać, to się go nie wymienia, bo to nie jest takie proste jak pokazuje internet. Zdążały im się przypadki, gdzie na życzenie klienta zabierali się za wymianę i kończyło się na rozpolowieniu silnika, bo nie chciało wyjść. Na forum jest kilka samochodów, ale czy ktoś słyszał o padniętym łożysku? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
Góra |
|
gtsvectra
|
Napisane: 1.08.2023, 10:19 |
|
|
amaroczek napisał(a): Romcio napisał(a): Pyt pierwsze awaria ims to sprawa losowa , jednym leci szybciej innym póżniej a jeszcze innym wcale lub jak to w naszej mentalności nikt się nie przyznaje. Wymieniłbym gdybym miał z jakiegoś powodu wyjętą skrzynię byłby dostęp. W jakim miejscu masz te wycieki bo najgorzej jak właśnie na połączeniu silnika i skrzyni. HEJ Jutro jade do mehcanika porsche na sprawdzenie gdzie znajduja sie te wycieki, ja nie mam kanalu wiec nie jestem w stanie sprawdzic. Jak wyglada w takim Porsche z 200 tys. km wymiana rozrządu? Czy to jest coś co jest rekomendowane, jaki to koszt? Mam drugiego juz 986 i nie wymieniałem IMSa,natomiast gdybym wymieniał np rozrząd, sprzęgło to profilaktycznie bym wymienił. Odnośnie kosztu rozrządu to jak pytałem to około 10-12k u specjalistów od Porsche. Jeśli masz jakiegoś ogarniętego mechanika to pewnie za połowę tej kwoty Ci to zrobi (musi miec blokady do rozrządu lub musi je kupić)
|
|
Góra |
|
amaroczek
|
Napisane: 16.08.2023, 18:00 |
|
|
Romcio napisał(a): Pyt pierwsze awaria ims to sprawa losowa , jednym leci szybciej innym póżniej a jeszcze innym wcale lub jak to w naszej mentalności nikt się nie przyznaje. Wymieniłbym gdybym miał z jakiegoś powodu wyjętą skrzynię byłby dostęp. W jakim miejscu masz te wycieki bo najgorzej jak właśnie na połączeniu silnika i skrzyni. HEJ Czy takie wycieki w miejscu które opisujesz da się usunąć bez wywalania silnika na zewnątrz? Kupiłem używkę 2002 2.7 200 tys przejechane i na razie nie mam zamiaru inwestować totalnie w wymianę rozrządu.
|
|
Góra |
|
rafie
|
Napisane: 17.08.2023, 0:21 |
|
Dołączył: 18.01.2012 Posty: 1647 Lokalizacja: Warszawa Boxster S 986
Nr klubowicza: 694
|
No ale jak ? Plasteliną zalepisz ? Jak cieknie, to trzeba rozebrać / rozpołowić i wymienić uszczelkę. Jak cieknie z IMS, to już wiesz co trzeba zrobić. Jeśli chodzi o rozrząd, podłącz go pod komputer i sprawdź jakie ma odchylenia. Jeśli mieści się w normie, nie musisz tam zaglądać, ale jeśli jest blisko normy albo poza nią, trzeba to robić. To nie jest tania usługa, trzeba wyciągać silnik. Przy okazji pewnie powychodzą inne pierdoły. PS. Jak go tanio kupiłeś, to teraz do niego dołożysz. Cudów nie ma.
Góra |
|
amaroczek
|
Napisane: 17.08.2023, 12:16 |
|
|
rafie napisał(a): No ale jak ? Plasteliną zalepisz ? Jak cieknie, to trzeba rozebrać / rozpołowić i wymienić uszczelkę. Jak cieknie z IMS, to już wiesz co trzeba zrobić. Jeśli chodzi o rozrząd, podłącz go pod komputer i sprawdź jakie ma odchylenia. Jeśli mieści się w normie, nie musisz tam zaglądać, ale jeśli jest blisko normy albo poza nią, trzeba to robić. To nie jest tania usługa, trzeba wyciągać silnik. Przy okazji pewnie powychodzą inne pierdoły. PS. Jak go tanio kupiłeś, to teraz do niego dołożysz. Cudów nie ma. Pytanie co bardziej się opłaci: wywalenie silnika na zewnątrz i naprawa czy szukanie nowego/używanego z mniejszym przebiegiem?
|
|
Góra |
|
rafie
|
Napisane: 17.08.2023, 21:04 |
|
Dołączył: 18.01.2012 Posty: 1647 Lokalizacja: Warszawa Boxster S 986
Nr klubowicza: 694
|
Nie wiem ile kosztuje nowy / używany z mniejszym (albo większym, bo skąd wiesz jakim ?) przebiegiem silnik ? Nie ma pewności, że jak założysz ten nowy, nigdzie nie będzie przeciekał... No chyba, że będzie z pewnego źródła - np. jakiemuś znajomemu użytkownikowi znudzi się jego Boxster i postanowi Ci sprzedać (tanio) silnik... A co zrobi z resztą ? Nie ważne. Nie wiem jakie masz plany w związku z tym samochodem, jeśli cieknie, trzeba ro zrobić. Wymiana silnika wydaje się chyba zbyt radykalnym posunięciem. Nawet nie sprawdziłeś skąd cieknie... W jakim on jest w ogóle stanie ? Najpierw go zdiagnozuj i oszacuj koszty, później możesz się zastanowić co dalej.
Góra |
|
kryptic
|
Napisane: 18.08.2023, 11:13 |
|
|
Ja miałem rok temu w moim 986 wymieniane sprzęgło w Auto Dusza, czyli jednym z bardziej polecanych tu serwisów i również miałem delikatny wyciek oleju z łożyska IMS (nie kapało na zewnątrz silnika). Mimo że skrzynia była zdjęta, serwis stwierdził że lepiej to uszczelnić niż wymieniać całe łożysko, więc jak widać nawet renomowane warsztaty praktykują tu stosowanie jakiegoś typu uszczelnień.
|
|
Góra |
|
amaroczek
|
Napisane: 18.08.2023, 13:51 |
|
|
kryptic napisał(a): Ja miałem rok temu w moim 986 wymieniane sprzęgło w Auto Dusza, czyli jednym z bardziej polecanych tu serwisów i również miałem delikatny wyciek oleju z łożyska IMS (nie kapało na zewnątrz silnika). Mimo że skrzynia była zdjęta, serwis stwierdził że lepiej to uszczelnić niż wymieniać całe łożysko, więc jak widać nawet renomowane warsztaty praktykują tu stosowanie jakiegoś typu uszczelnień. Mozna wiedziec ile zaplaciles za taki serwis?
|
|
Góra |
|
kryptic
|
Napisane: 18.08.2023, 18:18 |
|
|
Robocizna za sprzęgło to było 1900 zł brutto, samo zdjęcie skrzyni pewnie wyjdzie trochę taniej. Do tego trzeba doliczyć parę stówek za uszczelnienie.
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|