Autor |
Wiadomość |
Cayti
|
Napisane: 13.09.2023, 12:04 |
|
Nr klubowicza: 863
|
Cześć! Mam 20 letniaki i żeby móc ubrać zimowe buty muszę kupić nowy komplet kół.
Jakiej marki polecacie na zimę? Trzymacie się Porshe czy uważacie, ze nie ma wielkiej różnicy z konkurencją, więc nie ma po co przepłacać? Jaki rozmiar byście brali?
Góra |
|
Johnny
|
Napisane: 13.09.2023, 14:24 |
|
Nr klubowicza: 712
|
Jeżeli chcesz mieć gwarancję to nie masz wyboru: felgi Porsche + opony z homologacją
Góra |
|
Gumis
|
Napisane: 13.09.2023, 15:08 |
|
Dołączył: 30.03.2012 Posty: 2283 Lokalizacja: Warszawa-Sękocin
Nr klubowicza: 330
|
Johnny napisał(a): Jeżeli chcesz mieć gwarancję to nie masz wyboru: felgi Porsche + opony z homologacją A to niby dlaczego? Porsche ma zdalny system wykrywania nieoryginalnych felg i niehomologowanych opon Przy zimowych kołach nie ma to znaczenia. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
_________________ PORSCHOHOLIK 997 TURBO MACADAMIA oponygumis@wp.pltel.+48-602-620-510 Tomek
|
|
Góra |
|
Ygrek
|
Napisane: 13.09.2023, 17:16 |
|
|
Johnny napisał(a): Jeżeli chcesz mieć gwarancję to nie masz wyboru: felgi Porsche + opony z homologacją A tu się nie zgodzę, tak jak napisał Gumis, nikt tego zdalnie nie sprawdza. Żonowóz miał ori 19" fele na zimę, a na lato były customy 20". Jedynie Michały kupiłem z N0. W sytuacji awaryjnej/gwarancyjnej zakładasz ori fele i po kłopocie. Wybór felg do Porsche jest bardzo duży, bez problemu coś dobierzecie i w kolorze i rozmiarze.
|
|
Góra |
|
JayKay
|
Napisane: 13.09.2023, 18:37 |
|
Nr klubowicza: 797
|
Fuckup na drodze Wam się przytrafi, i będziecie holować najpierw pod dom żeby koła zmienić? O gorszych zdarzeniach gdzie w grę będzie wchodziło odszkodowanie, nawet nie wspominam.
Ładuj oem z homologacją i masz spokój.
|
|
Góra |
|
kilazz
|
Napisane: 13.09.2023, 19:33 |
|
|
Ja tam się nie znam ale mam wrażenie, że na Michelin najlepiej się prowadzi.. sam mam teraz Continentsl i wg mnie jest gorzej
|
|
Góra |
|
Johnny
|
Napisane: 13.09.2023, 19:42 |
|
|
JayKay napisał(a): Fuckup na drodze Wam się przytrafi, i będziecie holować najpierw pod dom żeby koła zmienić? O gorszych zdarzeniach gdzie w grę będzie wchodziło odszkodowanie, nawet nie wspominam.
Ładuj oem z homologacją i masz spokój. Dokładnie. Awaria w trasie gdzieś daleko od domu lub za granicą i zaczynają się problemy, po co kombinować? Poza tym, uważam że akurat oemowe felgi najlepiej pasują w Porsche
Góra |
|
Ygrek
|
Napisane: 13.09.2023, 20:03 |
|
|
JayKay napisał(a): Fuckup na drodze Wam się przytrafi, i będziecie holować najpierw pod dom żeby koła zmienić? O gorszych zdarzeniach gdzie w grę będzie wchodziło odszkodowanie, nawet nie wspominam.
Ładuj oem z homologacją i masz spokój. Ja miałem bardzo gruby fuckup (silnik) z żonowozem, fele bez homologacji, ale opony z N0. Auto na lawetę do serwisu Porsche. Nie miałem najmniejszych problemów z gwarancją. Kilka osób z PCP zna tą historię, ale że forum publiczne, to ograniczę się do tego co napisałem
|
|
Góra |
|
JayKay
|
Napisane: 13.09.2023, 22:27 |
|
|
Ygrek napisał(a): JayKay napisał(a): Fuckup na drodze Wam się przytrafi, i będziecie holować najpierw pod dom żeby koła zmienić? O gorszych zdarzeniach gdzie w grę będzie wchodziło odszkodowanie, nawet nie wspominam.
Ładuj oem z homologacją i masz spokój. Ja miałem bardzo gruby fuckup (silnik) z żonowozem, fele bez homologacji, ale opony z N0. Auto na lawetę do serwisu Porsche. Nie miałem najmniejszych problemów z gwarancją. Kilka osób z PCP zna tą historię, ale że forum publiczne, to ograniczę się do tego co napisałem Cieszę się, że Ci się udało, i to bez sarkazmu... tylko co w związku z tym? Jak koledze w trasie się wykrzaczy skrzynia to myślisz, że też machną na to ręką? Znajomemu od razu zaprzyjaźniony konsultant powiedział, żeby do nowej Panamery w czterołapie nawet nie próbował bo będzie problem z jakimkolwiek roszczeniem jak pdk czy cokolwiek w napędzie się podda. A druga kwestia to ubezpieczyciele. Obecnie wśród mody na dojenie za byle co, oni też robią co mogą żeby nie wypłacać.
|
|
Góra |
|
Wamet
|
Napisane: 14.09.2023, 10:54 |
|
Nr klubowicza: 804
|
Opony Michelin z homologacją Porsche...Felgi ORI...I na lato i na zimę... Oczywiście to moja subiektywna opinia ale tylko taki zestaw daje mi jakieś tam poczucie bezpieczeństwa przy prędkościach ponad 330km/h...oczywiście w Niemczech A już w drugi prawy zakręt na SlovakiaRingu (prędkość w apex ponad 160km/h) wejść w innym "obuwiu" nawet bym nie próbował Druga dygresja dotyczy kompletu letniego... Jeździłem naprawdę wieloma samochodami różnej mocy i z różnymi oponami... Michelin i długo, długo nic zbliżonego....
|
Góra |
|
Cayti
|
Napisane: 14.09.2023, 10:57 |
|
Nr klubowicza: 863
|
Dzieki a przemyslenia!
Kupować w salonie porsche czy jest tańsze źródło?
Lepiej 18 czy 19?
Góra |
|
Ygrek
|
Napisane: 14.09.2023, 11:52 |
|
|
JayKay napisał(a): Ygrek napisał(a): JayKay napisał(a): Fuckup na drodze Wam się przytrafi, i będziecie holować najpierw pod dom żeby koła zmienić? O gorszych zdarzeniach gdzie w grę będzie wchodziło odszkodowanie, nawet nie wspominam.
Ładuj oem z homologacją i masz spokój. Ja miałem bardzo gruby fuckup (silnik) z żonowozem, fele bez homologacji, ale opony z N0. Auto na lawetę do serwisu Porsche. Nie miałem najmniejszych problemów z gwarancją. Kilka osób z PCP zna tą historię, ale że forum publiczne, to ograniczę się do tego co napisałem Cieszę się, że Ci się udało, i to bez sarkazmu... tylko co w związku z tym? Jak koledze w trasie się wykrzaczy skrzynia to myślisz, że też machną na to ręką? Znajomemu od razu zaprzyjaźniony konsultant powiedział, żeby do nowej Panamery w czterołapie nawet nie próbował bo będzie problem z jakimkolwiek roszczeniem jak pdk czy cokolwiek w napędzie się podda. A druga kwestia to ubezpieczyciele. Obecnie wśród mody na dojenie za byle co, oni też robią co mogą żeby nie wypłacać. Kiedyś przy kawie Ci opowiem. Wszędzie pracują ludzie Oczywiście każdy kupuje i robi to co uważa. Ja czy to do Merca, czy Bety czy Prosiaka, zawsze miałem drugi/trzeci komplet aftermarketowy. Jedna rzecz jest stała, Micheliny z homologacją.
|
|
Góra |
|
Ygrek
|
Napisane: 14.09.2023, 12:10 |
|
|
Cayti napisał(a): Dzieki a przemyslenia!
Kupować w salonie porsche czy jest tańsze źródło?
Lepiej 18 czy 19? Zerknij na Teile.com, jak masz 20" lato, to 19" na zimę będą w sam raz.
|
|
Góra |
|
Gumis
|
Napisane: 14.09.2023, 15:00 |
|
|
Chyba nie myślicie, że Porsche samo produkuje felgi Są bardzo dobre firmy takie jak OZ , BBS, Borbet itp na których moim zdaniem można bezpiecznie jeździć Porschakiem. Generalnie jeżeli kasa nie jest problemem to kup wszystko ori z homologacją, jeżeli chcesz trochę zaoszczędzić to kup markowe felgi używane i nowe markowe opony A jak będziesz musiał jechać do serwisu, to przykręć te oryginalne, to naprawdę nie dużo roboty Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
_________________ PORSCHOHOLIK 997 TURBO MACADAMIA oponygumis@wp.pltel.+48-602-620-510 Tomek
|
|
Góra |
|
JayKay
|
Napisane: 14.09.2023, 15:53 |
|
|
Ygrek napisał(a): Kiedyś przy kawie Ci opowiem. Wszędzie pracują ludzie . ✌️😃 Gumis napisał(a): Chyba nie myślicie, że Porsche samo produkuje felgi Są bardzo dobre firmy takie jak OZ , BBS, Borbet itp na których moim zdaniem można bezpiecznie jeździć Porschakiem. Generalnie jeżeli kasa nie jest problemem to kup wszystko ori z homologacją, jeżeli chcesz trochę zaoszczędzić to kup markowe felgi używane i nowe markowe opony A jak będziesz musiał jechać do serwisu, to przykręć te oryginalne, to naprawdę nie dużo roboty Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Ja się z Tobą w 100% zgadzam. Sam miałem przeróżne aftermarkety w życiu jak ATS czy BBS a nawet kontrowersyjne Tajwańskie HRE. Tylko tu mówimy o nowym aucie, gwarancji i tym podobnych aspektach. Pewnie jak masz czas na podmianę w domu super, ale jak Ci PDK zrobi psikusa w trasie to chyba miło skorzystać z holowania do ASO nie do domu i kręcić koła 😉 I sporo marek kół premium niestety nie ma wymaganych w EU certyfikatów i homologacji jak się zagłębisz w temat
|
|
Góra |
|
Gumis
|
Napisane: 14.09.2023, 16:33 |
|
|
Ale właśnie mi chodzi o "gwarancje i tym podobne aspekty" Każdy producent chciałby, żeby jego auta robić tylko w autoryzowanych serwisach i kupować tylko jego części. Straszą klientów, że jak nie to straci gwarancję, a auto wybuchnie Jest europejka dyrektywa, która dopuszcza do użytku części aftermarketowe i jeżeli części są przez innego producenta dopuszczone do użytkowania w danym modelu auta, to niby z jakiej przyczyny producent może cofnąć gwarancję? Jak dobrze dobrana felga i opona, nawet bez homologacji Porsche, może mieć wpływ na awarię PDK ? Jeżeli chodzi o holowanie to też nie jest to argument, bo każde dobre assistance ma to w opcji \ JayKay napisał(a): Ygrek napisał(a): Kiedyś przy kawie Ci opowiem. Wszędzie pracują ludzie . ✌️😃 Gumis napisał(a): Chyba nie myślicie, że Porsche samo produkuje felgi Są bardzo dobre firmy takie jak OZ , BBS, Borbet itp na których moim zdaniem można bezpiecznie jeździć Porschakiem. Generalnie jeżeli kasa nie jest problemem to kup wszystko ori z homologacją, jeżeli chcesz trochę zaoszczędzić to kup markowe felgi używane i nowe markowe opony A jak będziesz musiał jechać do serwisu, to przykręć te oryginalne, to naprawdę nie dużo roboty Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Ja się z Tobą w 100% zgadzam. Sam miałem przeróżne aftermarkety w życiu jak ATS czy BBS a nawet kontrowersyjne Tajwańskie HRE. Tylko tu mówimy o nowym aucie, gwarancji i tym podobnych aspektach. Pewnie jak masz czas na podmianę w domu super, ale jak Ci PDK zrobi psikusa w trasie to chyba miło skorzystać z holowania do ASO nie do domu i kręcić koła 😉 I sporo marek kół premium niestety nie ma wymaganych w EU certyfikatów i homologacji jak się zagłębisz w temat
|
|
Góra |
|
JayKay
|
Napisane: 20.09.2023, 13:45 |
|
|
Gumis napisał(a): Ale właśnie mi chodzi o "gwarancje i tym podobne aspekty" Każdy producent chciałby, żeby jego auta robić tylko w autoryzowanych serwisach i kupować tylko jego części. Straszą klientów, że jak nie to straci gwarancję, a auto wybuchnie Jest europejka dyrektywa, która dopuszcza do użytku części aftermarketowe i jeżeli części są przez innego producenta dopuszczone do użytkowania w danym modelu auta, to niby z jakiej przyczyny producent może cofnąć gwarancję? Jak dobrze dobrana felga i opona, nawet bez homologacji Porsche, może mieć wpływ na awarię PDK ? Jeżeli chodzi o holowanie to też nie jest to argument, bo każde dobre assistance ma to w opcji \ JayKay napisał(a): Ygrek napisał(a): Kiedyś przy kawie Ci opowiem. Wszędzie pracują ludzie . ✌️😃 Gumis napisał(a): Chyba nie myślicie, że Porsche samo produkuje felgi Są bardzo dobre firmy takie jak OZ , BBS, Borbet itp na których moim zdaniem można bezpiecznie jeździć Porschakiem. Generalnie jeżeli kasa nie jest problemem to kup wszystko ori z homologacją, jeżeli chcesz trochę zaoszczędzić to kup markowe felgi używane i nowe markowe opony A jak będziesz musiał jechać do serwisu, to przykręć te oryginalne, to naprawdę nie dużo roboty Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Ja się z Tobą w 100% zgadzam. Sam miałem przeróżne aftermarkety w życiu jak ATS czy BBS a nawet kontrowersyjne Tajwańskie HRE. Tylko tu mówimy o nowym aucie, gwarancji i tym podobnych aspektach. Pewnie jak masz czas na podmianę w domu super, ale jak Ci PDK zrobi psikusa w trasie to chyba miło skorzystać z holowania do ASO nie do domu i kręcić koła 😉 I sporo marek kół premium niestety nie ma wymaganych w EU certyfikatów i homologacji jak się zagłębisz w temat O ile dany rozmiar jest pod auto homologowany, certyfikowany etc - moje ostatnie zdanie cytowanego postu z oponami zresztą jest podobnie - możesz mieć przecież wirtualnie identyczne Michały 4s ale z homo i bez homo Porsche. Pomijam że faktycznie się różnią te opony, ale powodzenia w roszczeniach jak masz bez homo
|
|
Góra |
|
L00rD
|
Napisane: 23.09.2023, 23:41 |
|
Nr klubowicza: 634
|
Witam, skorzystam z okazji żeby zapytać, dostane gdzieś taniej oryginalny nowy komplet felg i opon zimowych do nowej 992 4S? Salon PL = 36k brutto. Jeżeli ktoś wie gdzie można zdobyć taniej np za granicą, będę wdzięczny
Góra |
|
Johnny
|
Napisane: 24.09.2023, 7:59 |
|
|
L00rD napisał(a): Witam, skorzystam z okazji żeby zapytać, dostane gdzieś taniej oryginalny nowy komplet felg i opon zimowych do nowej 992 4S? Salon PL = 36k brutto. Jeżeli ktoś wie gdzie można zdobyć taniej np za granicą, będę wdzięczny https://teile.com/pl/porsche-sklep-tequ ... mplety/217
Góra |
|
L00rD
|
Napisane: 27.09.2023, 16:16 |
|
Nr klubowicza: 634
|
Johnny napisał(a): L00rD napisał(a): Witam, skorzystam z okazji żeby zapytać, dostane gdzieś taniej oryginalny nowy komplet felg i opon zimowych do nowej 992 4S? Salon PL = 36k brutto. Jeżeli ktoś wie gdzie można zdobyć taniej np za granicą, będę wdzięczny https://teile.com/pl/porsche-sklep-tequ ... mplety/217Świetna spraw! Dzięki wielkie P.S czy do Bentleya zna ktoś takie miejsce jak powyżej do Porsche?
Góra |
|
|