Nie mam zamiaru wkladac ledow za wszelka cene, ani nic lutowac, a jakbys sie dobrze wczytal i zrozumial tresc posta, to bys sie zorientowal, ze chodzi dokladnie o to aby tego wlasnie nie robic, tylko tak przeprogramowac komputer, aby nie trzeba go bylo oszukiwac ( bo wlutowywanie rezystorow bocznikujacych jest takim oszukiwaniem wlasnie)
Inzynierowie sie zapewne napracowali nad oswietleniem, tylko ze dla 997.1 to bylo w zamierzchlych czasach , kiedy oswietlenie ledowe w samochodach bylo w powijakach.
W dzisiejszych czasach oswietlenie zarowe jest powoli wycofywane z produkcji i za chwile LED to bedzie jedyna opcja.
Nie chodzi rowniez o zaden indywidualizm, tylko o to ze zwyczajnie biale , neutralne swiatlo z ledow jest przyjemniejsze w odbiorze i bardziej mi pasuje, od tych zoltych "lamp naftowych"
Wracajac do tematu
Skoro testowania zarowek nie da sie wylaczyc z poziomu opcji , to trzeba bedzie dlubnac troche glebiej i zmodyfikowac troche firmware w kontrolerze.
Udalo mi sie dzisiaj zczytac firmware ( o dziwo nie byl zabezpieczony, jakby producent zostawil sobie furtke do ew.przeprogramowania przez np.serwis), typ procesora mam, wiec szansa jest
A jak sie nie uda to w ostatecznosci trzeba bedzie odpuscic i znalezc takie zarowki pod Can Bus , ktore maja solidniejsze i bardziej zywotne moduly ledowe.
Samodzielne lutowanie bocznikow, jak proponuje Bartek, jest skuteczne, ale troche malo eleganckie i zostawiam to jako ostateczna ostatecznosc