Autor |
Wiadomość |
michal928
|
Napisane: 31.03.2020, 1:30 |
|
|
Witam wszystkich. Mój temat to trochę wołanie o pomoc, może ktoś ma jakieś doświadczenie lub pomysł jak sprawę skutecznie rozwiązać Mam problem z dymiącym sąsiadem. Praktycznie od zawsze sąsiad palił w piecu czym popadnie. Sąsiedzi mają parterowy domek, ja piętrowy co zwiększa skale problemu gdyż ich dym leci prosto na nasze podwórko i okna prawie za każdym razem. Były wielokrotne próby dyskusji z sąsiadem, pokazania skali problemu - zawsze kończy się słowami, że on może palić węglem i ma mnie gdzieś, że tak akurat na mnie leci wiatr i to nie jego problem. Sprawa wielokrotnie zgłaszana na policję - nie mają żadnych uprawnień, spiszą o odjeżdżają. U mnie w gminie nie ma straży miejskiej. Pobrane zostały u sąsiada próbki popiołu - stwierdzono palenie płytami osb, dostał sądownie mandat 1800zł, zapłacił, pali dalej. Palący sąsiad ma w gminie założoną grubą teczkę zgłoszeń od wszystkich sąsiadów na około którym problem przeszkadza, gmina zna problem i... tyle. Sąsiad ma u siebie piec gazowy z którego nie korzysta gdyż jak twierdzi nie stać go na gaz a poza tym piec gazowy jest zepsuty. Zawsze rozpala w piecu wieczorem więc zgłoszenie problemu ochronie środowiska, gminie czy komukolwiek innemu jest problematyczne ze względu na porę o której pali. Brak jest jakiejkolwiek możliwości wywietrzenia domu. Syn ma 5 lat. Sezonowo ma problemy z oddychaniem, jest na sterydach wziewnych - niewykluczone, ze z powodu kopcącego sąsiada. DZwonienie po karetkę trochę odpada ze względu na obecne problemy z koronawirusem. Zabraliśmy go na razie z jego pokoju i śpi z nami gdyż nasza sypialnia jest dalej i z drugiej strony gdzie trochę mniej śmierdzi. Jak ugryźć temat by przestał palić? Jak go zgnębić by zrozumiał problem? Zakupić profesjonalny oczyszczacz powietrza i próbować sądownie obciążyć go kosztami zakupu? Dzwonić na pogotowie i zgłaszać np bóle głowy z tytułu dymu dostającego się do domu (na prawdę śmierdzi) - jak przyjedzie pogotowie na pewno to stwierdzi. Może go jakoś zastraszyć? Może pognębić go sądownie - jest tu na forum kilka osób które mają kancelarie prawne - może ktoś chciałby się zająć tematem? Jakiekolwiek inne pomysły? Dodam, ze groźba odpada, sąsiad jest z tytułu tych "nie ruszaj gówna bo zacznie śmierdzieć" - jak mu wybije szyby w oknach to będę miał sprawy sądowe a tego nie chcę chociaż za te szyby mogę mu bez problemu zapłacić. Ktoś pomoże? Chętnie zapłacę za zajęcie się problemem gdyż pisanie pism, pilnowanie terminów i na latanie po sądach średnio mam czas i ochotę.
|
|
Góra |
|
and6412
|
Napisane: 31.03.2020, 7:07 |
|
|
Z ciekawosci: jak dostal sadownie 1800 to nie mozna powtarzac tej operacji cyklicznie az do skutku? Przeciez taka kara to nie abonament na bezkarnosc
|
|
Góra |
|
Arekk
|
Napisane: 31.03.2020, 8:09 |
|
|
and6412 napisał(a): Z ciekawosci: jak dostal sadownie 1800 to nie mozna powtarzac tej operacji cyklicznie az do skutku? Przeciez taka karacto nie abonajment na bezkarnosc Dokładnie. Kilka mandatów i po sezonie sam stwierdzi że gazem jest taniej Edit. Jak coś to primaPrilis jest jutro:)
|
|
Góra |
|
arczimi
|
Napisane: 31.03.2020, 9:01 |
|
|
Jak dostanie kolejny mandat za palenie płytami o ile dalej to robi to przerzuci się na sam węgiel a wtedy już go nikt nie ukarze. Skoro Cię stać na zapłatę za zbite szyby to pokrywaj mu część rachunku za gaz i problem z głowy.
|
|
Góra |
|
michal928
|
Napisane: 31.03.2020, 9:05 |
|
|
NIestety to nie żart prima-aprilisowy... Co do mandatu sądowego - dostał go za wykrycie formaldechydów czy czegoś innego w popiole. Prawdopodobnie teraz będzie się pilnował i palił dopuszczalnym opałem, co nie zmienia faktu, ze wczoraj dym leciał dobre 3 godziny i to taki czarny... Policja która interweniowała już kilkukrotnie - zawsze spisali i pojechali... Są bezsilni. Kolejne próbki ktore pobierze gmina być mozę za miesiąc, być może już w przyszłym sezonie moga wyjsć w normie i nic nie dadzą.
Pokrywać mu za gaz nie ma zamiaru - nie tędy droga. Z jakiej racji mam sponsorowac sąsiada który mnie regularnie truje i nawet nie chce rozmawiać. Gdyby powiedzieli - sorry michał, nie stać nas, no chcieli byśmy ale nie stać nas to bym pomógł. Ale wiem doskonale, ze ich stać. Oni są starsi i już niereformowalni...
|
|
Góra |
|
Gumis
|
Napisane: 31.03.2020, 9:51 |
|
Dołączył: 30.03.2012 Posty: 2283 Lokalizacja: Warszawa-Sękocin
Nr klubowicza: 330
|
Michał moje kondolencje. Znam ten ból, mam podobnego "sąsiada" naprzeciwko. Też "po dobroci" nie daje żadnego efektu. Chyba faktycznie nie masz wyjścia i musisz poczekać, aż mu się to przestanie opłacać. Życzę Ci pomyślnych wiatrów
_________________ PORSCHOHOLIK 997 TURBO MACADAMIA oponygumis@wp.pltel.+48-602-620-510 Tomek
|
|
Góra |
|
Daro
|
Napisane: 31.03.2020, 10:21 |
|
Nr klubowicza: 263
|
No jeśli nie siłowo to zostaje ci albo sądownie te wyroki możesz dołączyć do sprawy , jeśli dziecko choruje na astmę czy inne dolegliwości oddechowe niech lekarz napisze opinię i skieruj sprawę do sadu o odszkodowanie za utratę i narażanie zdrowia, trwa to długo ale zgodnie z prawem, ...albo zakup drona i pod jego nieobecność za pomocą drona zrzucaj szmaty zapychaj mu komin lub rozpal swoje śmierdzące ognisko zakup odpowiedni wentylator i skieruj w jego stronę...
|
Qóba
|
Napisane: 31.03.2020, 10:42 |
|
|
|
Góra |
|
chris
|
Napisane: 31.03.2020, 10:47 |
|
Nr klubowicza: 288
|
Sanepid + Ochrona Środowiska.Zlecić badanie uprawnionej firmie lub Sanepidowi i koleś będzie na widelcu.
|
|
Góra |
|
adarek
|
Napisane: 31.03.2020, 13:07 |
|
|
Co Wy wiecie o zadymianiu. Z miejsca gdzie mieszkam jest 2 km od byłej koksowni Knurów i 8 km od byłej koksownia Makoszowy. . trzydzieści lat temu to tu było zadymienie jak zrzucali baterie koksu .
|
|
Góra |
|
arczimi
|
Napisane: 31.03.2020, 13:10 |
|
|
Moim zdaniem tylko sprawa cywilna.
|
|
Góra |
|
GermanCars
|
Napisane: 31.03.2020, 18:55 |
|
|
Od momentu przeprowadzenia do Polski mam pytanie w głowie - dlaczego taki bogatszy od UA kraj PL pali węglem non stop , gdy cała UA ma gaz, kraj ktory w razy biedny od PL. Na dzień dzisiejszy mieszkam na Śląsku, ale bez przerwy noszę się z pomysłami przeprowadzki bliżej nadmorza. Po pierwsze - ten dym jest straszniejszy niż wszelkiego rodzaju wirusy. Po drugie - po dwóch latach pobytu na Slasku - dostałem alergii, której nigdy nie miałem. Teraz każda wiosna we łzach i kichaniu. Ludzie naprawdę palą wszystko, co jest pod ręką - jest to dramat i tragedia. Po trzecie-w rzeczywistości ten węgiel trudno nazwać węglem. Prawdziwy jakośćiowy węgiel daje niebieski dym, który radykalnie różni się zapachem od tego od brązowego syfa, który wali z rur. Prawdziwy węgiel płonie bardzo długo, tli się. Kupuję wielkie kostki wegla dla pieca w piwnicy - i tak naprawde za 850zl/tona - to jest wielki syf a nie wegiel, ktory sie rozpada w piecu na jakies drobne kewalki jakiegos syfu smierdujacego. Michal, jest to problem ogólnopolski. Na poziomie sąsiada-to nie jest wyjście. Przy okazji, gaz nie jest tak drogi, jak mówią o tym. Zdrowie jest droższe. Problem ten należy rozwiązywać na poziomie ogólnokrajowym.
|
|
Góra |
|
chris
|
Napisane: 31.03.2020, 19:03 |
|
Nr klubowicza: 288
|
Jak zawsze chodzi o kasę .Wystarczyłoby zrobić dopłaty do oleju opałowego i gazu a ludzie przeszli by na te paliwa .Nikt no może prawie nikt nie przejmuje się tym co leci z komina -najważniejsze koszty.
|
|
Góra |
|
Arekk
|
Napisane: 31.03.2020, 19:36 |
|
|
Ogrzewam dom 250m gazem ziemnym i za cały rok ogrzewanie z podgrzewaniem ciepłej wody wychodzi 2200zł, więc z ekonomicznego punktu widzenia palenie węglem sensu nie ma. Natomiast wydaje się że te piece służą do ominięcia kar za niesegregowanie śmieci. Taki piec wszystko przyjmie.
|
|
Góra |
|
rafie
|
Napisane: 31.03.2020, 21:24 |
|
Dołączył: 18.01.2012 Posty: 1647 Lokalizacja: Warszawa Boxster S 986
Nr klubowicza: 694
|
Mój kolega ma sąsiada za płotem, który ma firmę zakładającą nowe okna. Te zdemontowane, obsmarowane farbami zwozi do domu i pali nimi całą zimę. Sąsiedzi nasyłają na niego kontrole, skargi, wnioski i nic. Jak wiatr wieje w stronę domu mojego kolegi, to w mieszkaniu nie da się dosłownie wytrzymać (kiedyś miałem wątpliwą okazję gościć w takim czasie). Chyba nie ma rozwiązania na takie przypadki i takich ludzi. Ręce opadają. Trują samych siebie i wszystkich wokół. Tylko skargi, zgłoszenia, wezwania, nękanie może dać jakiś rezultat. PS. Kiedyś czytałem o pewnej farmie ekologicznej kur, która produkowała jajka. Kury z wolnego wybiegu, żyjące w szczęściu i miłości. Z ciekawości ktoś zbadał ich jajka, żeby porównać czym się różnią od takich z dużej fermy. Okazało się, że są znacznie gorszej jakości. Właściciele nie mogli w to uwierzyć. Okazało się, że przyczyną był sąsiad palący śmieciami. Produkty spalania opadały na jego podwórko a kury to zajadały... Sami się wytrujemy (w niedzielę Warszawa miała najgorszy stan powietrza... na Świecie).
Góra |
|
mata70
|
Napisane: 31.03.2020, 21:36 |
|
Nr klubowicza: 490
|
Arekk napisał(a): Ogrzewam dom 250m gazem ziemnym i za cały rok ogrzewanie z podgrzewaniem ciepłej wody wychodzi 2200zł, więc z ekonomicznego punktu widzenia palenie węglem sensu nie ma. Natomiast wydaje się że te piece służą do ominięcia kar za niesegregowanie śmieci. Taki piec wszystko przyjmie. Arek masz dom w nowej technologii dlatego masz 2,2 tyś rocznie. Stary dom z tym metrażem to 5 tyś rocznie, wtedy węgiel zdecydowanie tańszy i do tego piec śmieci przyjmie, kolejne oszczędności. Niestety taki mamy teraz klimat 😞 i nie zanosi się aby coś w najbliższych latach się zmieniło.
|
|
Góra |
|
Mata
|
Napisane: 31.03.2020, 23:22 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 10.09.2009 Posty: 5042 Lokalizacja: Warszawa/Poznań
Nr klubowicza: 281
|
@GermanCars UA ma gaz bo cały dawny CCCP był zgazyfikowany. Pojedziesz do Armenii, Gruzji czy Azerbejdżanu gdzie podłoże skaliste a kraje górzyste to rury z gazem zobaczysz pociągnięte na zewnątrz wzdłuż dróg do każdej wsi/gospodarstwa. U nich to pozostałość po poprzedniej epoce. U nas to ekologiczna nowość, którą tylko wybrani „lewacy” się interesują...
@rafie A obecna sytuacja ze stanem powietrza w Warszawie (epidemia, trafic w mieście pewnie na poziomie max.20% normalnego ruchu) dokładnie pokazuje, że Ci którzy nami dziś rządzą po raz kolejny opowiadają społeczeństwu kompletne bajki o tym skąd się bierze np. smog w naszych miastach. To nie są spaliny, diesle etc. a właśnie tysiące takich sąsiadów, którzy palą w najlepszym wypadku parszywym węglem lub jakimkolwiek gównem, które mają w danym momencie w zasięgu ręki...
@michal928 Nagrywać filmiki jak sąsiad kopci w ciągu dnia i za każdym razem dzwonić na Policję, jak nie ma u Ciebie Straży Miejskiej...
|
|
Góra |
|
michal928
|
Napisane: 1.04.2020, 0:22 |
|
|
Dziś po całej wczorajszej awanturze z policją z komina nic nie leci Widzę, że podobne problemy ma kilkoro z Nas. Wiem, ze to pewnie chwilowe tak samo jak po mandacie ale jednak jest dziś czym oddychać. Co myślicie o zakupie oczyszczacza powietrza i założeniu sprawy sąsiadowi o zwrot (może częściowy) kosztów które musiałem ponieść w związku z jego dymieniem? Czy jest szansa na wygranie takiej sprawy?
|
|
Góra |
|
Mata
|
Napisane: 1.04.2020, 0:50 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Dołączył: 10.09.2009 Posty: 5042 Lokalizacja: Warszawa/Poznań
Nr klubowicza: 281
|
Michał Jakakolwiek sprawa sądowa w tym kraju to lata a „zarobieni” będą tylko Twoi prawnicy Wiem z autopsji bo moja sprawa cywilna w temacie kredytu hipotecznego we franku szwajcarskim przeciwko bankowi toczy się już 10 lat, tak 10 lat i końca nie widać !!! Sąsiada masz szansę zmęczyć tylko ciągłym nasyłaniem na niego odpowiednich służb... Pozdrawiam serdecznie Mata
|
|
Góra |
|
adamax
|
Napisane: 1.04.2020, 1:22 |
|
Członek Zarządu PCP |
|
Nr klubowicza: 468
|
W temacie oczyszczacza.
Odkąd 2 lata temu kupiłem 2 najmocniejsze urządzenia moja rodzina prawie wcale nie choruje. Kup urządzenia dostosowane do metrażu, najlepiej wyposażone w wifi - będziesz mieć historię jakości powietrza - którą być może wykorzystasz w sądzie. Ja akurat mam Philips’a, ale ostatnio kupiłem rodzicom i teściom urządzenia marki Klatra.
Z uwagi na błędy w oprogramowaniu i opieraniu swojego działania o chińskie normy nie polecam urządzeń marek typowo chińskich, chyba, że sobie je przeprogramujesz.
_________________ pozdrawiam Adam =================== 944/993/986/996T/970 http://www.prosiakovo.plhttp://www.enotrip.pl
|
|
Góra |
|
|