Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28.10.2024, 22:23 

Nr klubowicza: 770
Może jak trzeba wycofać kasę ze starszych aut, zamiana na tańsze, powiedzmy budżetowe auto + dopłata/lub bez niej, jest jakimś rozwzaniem.
Sam nie znoszę planować zmiany auta na zasadzie, swoje sprzedam i będę szukał tego mojego wyśnionego.
Najczęściej, kończyło się to tak, że swoje sprzedałem, nie koniecznie za tyle co zaplanowałem. A to wyśnione poszło w górę, przez pół roku nic ciekawego nie wpadło ... Finał był taki, że trwało to sporo czasu. A pesel się nie zmieni ;)
Przy zamianie-trwało to znacznie krócej i nie mam tego, musiałem nabyć, tylko to, co mi się wyśniło :)
Obecnie szukam Boxa 968 cabrio, 986S , 987, 996 cabrio i też oferuję auto na zamianę.Zobaczymy co czas, i rynek pokarze.

Gdyby ktoś miał coś, co mnie interesuje i jest zainteresowany autem w rozliczeniu-zapraszam na PW :)

BartekG
Jest 911-996.2 - C2 - manual
Był : Boxster 986 -2,7 manual

PostNapisane: 8.11.2024, 23:18 

To ja powiem krotko jak to wyglada na tak zwanym „zachodzie“
W Austrii ale i powoli w Niemczech, auta z duzymi motorami niszczy system; przez wprowadzenie duzych podatkow. Popyt spada przez ro diametralnie, kiedy klient za 4 litrowy motor placi podatek w wysokosci calorocznego autokasko w Polsce; a do tego dochodzi ubezpieczenie. Jesli „nasi“ wprowadza to samo, to juz beda tylko sprzedawac sie polo z silnikiem 1,2 i elektryki. To jest rowniez przyczyna dlaczego mocne auta sa w De tansze jak u nas. A wydaje mi sie sie ze u nas sie juz tez nie kupuje aut sercem tylko rozumem: a bo to wezme lepiej skode w hybrydzie bo wtedy moze wjade kiedys do centrum miasta…
No coz..
Pozostaje sie dalej cieszyc ostatnie lata naszymi maszynami.

PostNapisane: 9.11.2024, 11:04 

Jak mozna porownywac zakup porsche do skody? To chyba tak nie dziala :)

PostNapisane: 10.11.2024, 10:08 

I tak najbardziej odczują to ci , którzy zakupili na "inwestycję" . Nie jeździł a patrzył na słupki. Oczywiście nie mówię to o samochodach pedantycznie utrzymanych nawet tych w średnim wieku które przedstawiają ponad dobry stan i są rzadkie . Ale obserwując kolegów to definicja rodzynka czy inwestycji dla każdego może mieć inne znaczenia. Natomiast jak zaczynający ten wątek muszę się pochwalić . U mnie drgnęło , ale w sposób całkowicie nieplanowany. Zabrałem niedawno kolegę do samochodu który spredawwalem i pojechałem z nim kupować motocykl dla niego. Motocykle zakupił ale po drodze zakocha się i w samochodzie:). Oczywiście musiałem mu zademonstrować walory bo przy zwykłym transporcie raczej by tego nie odczuł i nie chodzi tu o łamanie przepisów drogowych maksymalną prędkością czy głupią agresywna jazdą.

PostNapisane: 10.11.2024, 16:09 

"I tak najbardziej odczują to ci , którzy zakupili na "inwestycję" . Nie jeździł a patrzył na słupki. Oczywiście nie mówię to o samochodach pedantycznie utrzymanych nawet tych w średnim wieku które przedstawiają ponad dobry stan i są rzadkie . Ale obserwując kolegów to definicja rodzynka czy inwestycji dla każdego może mieć inne znaczenia."
+1

PostNapisane: 11.11.2024, 22:18 

Nr klubowicza: 263
Ceny chyba w US czyli doliczyć trzeba opłaty do UE

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Obrazek

PostNapisane: 12.11.2024, 19:01 

Ameryka też stanęła, ceny zjechały ale głównie na nowsze modele.

PostNapisane: 13.11.2024, 14:04 

Arturo1989 napisał(a):
To ja powiem krotko jak to wyglada na tak zwanym „zachodzie“
W Austrii ale i powoli w Niemczech, auta z duzymi motorami niszczy system; przez wprowadzenie duzych podatkow. Popyt spada przez ro diametralnie, kiedy klient za 4 litrowy motor placi podatek w wysokosci calorocznego autokasko w Polsce; a do tego dochodzi ubezpieczenie. Jesli „nasi“ wprowadza to samo, to juz beda tylko sprzedawac sie polo z silnikiem 1,2 i elektryki. To jest rowniez przyczyna dlaczego mocne auta sa w De tansze jak u nas. A wydaje mi sie sie ze u nas sie juz tez nie kupuje aut sercem tylko rozumem: a bo to wezme lepiej skode w hybrydzie bo wtedy moze wjade kiedys do centrum miasta…
No coz..
Pozostaje sie dalej cieszyc ostatnie lata naszymi maszynami.

W jaki sposób niby duże motory są niszczone w Niemczech? Przecież podatek drogowy to "drobne" przy takim aucie. Powód dlaczego auta w DE są tańsze niż w Polsce, to dlatego że jest ich więcej i nie ma bezsensownej akcyzy na pojazdy importowane.
Austria to przecież zupełnie inny rynek niż Niemcy, z wysokimi opłatami ściśle związanymi z emitowanym zanieczyszczeniem oraz do tego NOVA.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]