|
Page 1 of 1
|
[ 6 posts ] |
|
| Author |
Message |
Filip R
|
Posted: 8.02.2026, 21:05 |
|
|
|
Siemka jestem nowym posiadaczem boxtera 718 z usa. Furka fajna ale jak to jeżdżony kot z worka ma pewne dziwności. Zaobserwowałem niepokojące stukanie mechanizmu różnicowego. Jak podniosłem samochod i pokręciłem tylnym kołem to jest pewien luz tzn zanim zacznie się obracać drugie kolo ( oczywiście w drugą strone) słychać metaliczne stuknięcie. Upatruje przycine tego w jakmś luzie w mechazmie różnicowym. Co Wy na to. Dodam że skrzynia zmienia biegi płynnie i bez szarpania, ale wdaje mi się że przy redukcji z 3na 2 podczas zwalniania też słychać to stuknięcie. Czy powinienem się niepokoić? Pozdrawia.
Czytałem przed chwilą w innym temacie że PDK lubi stuknąć przy redukcji na niskie przełożenie. Ostatnio wydaje mi się ze rzeczywiści dotyczy to raczej zejścia 2 na 1 niz 3 na 2. Czy ten typ tak ma ???
|
|
| Top |
|
Strefa911
|
Posted: 8.02.2026, 21:27 |
|
|
|
Hej, jaki masz w nim przebieg? Dyfer jest sterowany olejem więc na zgaszonym silniku może wykazywać pewne luzy.Czy podczas jazdy zmianie biegu słychać metaliczny stuk czy tylko jest szarpnięcie? Prosiaczek zza wody, więc nie wiesz jak był traktowany przez wcześniejszego właściciela/li więc dla spokojności warto by było wymienić oleje w PDK, chyba że już to zrobiłeś. Swoją drogą tekstowe opisy zjawisk akustycznych są wysoce nieobiektywne- dla jednego coś będzie hałasem drugi nawet nie usłyszy..😄
|
|
| Top |
|
Filip R
|
Posted: 9.02.2026, 20:44 |
|
|
|
ja raczej obieram to zjawisko jako metaliczne stuknięcie. pogoda mało bulwarowa więc trudno jest mi się tak wsłucha. Chętnie bym pokazał samochód komuś kto zna temat. Jestem z Białej Podlaskiej i tutaj to raczej dość egzotyczny egzemplarz.
Mam tez pewne kłopoty z android auto. próbowałem zainstalowac znany z wielu stron internetowych program do obslugi PCM ale soc nie chce startowac z karty, moze zaszkodziła aktualizacja oprogramowania przez szpeca od spolszczenia
|
|
| Top |
|
Strefa911
|
Posted: 9.02.2026, 22:18 |
|
|
|
Jeśli te metaliczne stuknięcia słychać podczas jazdy to wypadałoby się temu lepiej przyjrzeć, jeśli tylko szarpie to ewentualnie kalibracja i jak to mówią - jeździć obserwować, a poza tym to wcale nie musi dochodzić z napędu.. dźwięki się rozchodzą po karoserii czasem w taki sposób że mogą wprowadzać w błąd, jakiś czas temu robiłem 718Gts który właśnie tak metalicznie stukał a powodem okazała się aktywna poducha..masz w swoim Sport Chrono? Te poduszki lubią w nich padać i dają takie właśnie objawy. Jeśli chodzi o multimedia to się nie wypowiem bo jestem z tym tematem na bakier, nie lubię w tym grzebać i wysyłam do warsztatów co się praktycznie tylko tym zajmują, jest w kraju sporo fachowców którzy znają temat od podszewki.Jak już zrobi się cieplej i byś się kręcił gdzieś w okolicach Chojnic to wpadnij do nas, sprawdzimy kondycję Twojego prosiaczka😉
|
|
| Top |
|
Filip R
|
Posted: 9.02.2026, 22:38 |
|
|
|
spoko. odezwe sie byc moze jak bedzie mnie to męczyc. Chojnice dosc daleko ale mozna sie przejechac
|
|
| Top |
|
Chicki
|
Posted: 13.02.2026, 16:58 |
|
|
|
Cześć Filip,
Podczas przeglądu mojego 718 Caymana 2.0 bez LSD wyszła podobna sytuacja. Masz może jakieś nagranie jak to u Ciebie wygląda?
|
|
| Top |
|
|
Page 1 of 1
|
[ 6 posts ] |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot post attachments in this forum
|
|
Ostatnie posty forum klubowego
Przyklejone
English information
Ostatnie posty forum PCP
|