Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22.04.2026, 17:40 

Cześć!
Pytanie może błahe, ale chciałbym poznać zdanie bardziej obeznanych. Majster przy wymianie oleju nalał mi go trochę za dużo. Wiem, że lepiej trzymać poziom w okolicach max, ale tu jest ponad. Komputer na zimno pokazuje ponad miarkę, bagnet jak na foto - też odrobinę powyżej. Wnioskuję, że to 100-300ml nadmiaru. Zakładając, że pomiędzy min a max jest 1 L). Odsysać, czy olać? Skłaniam się ku olać, ale może ktoś ma jakieś argumenty za odessaniem nadmiaru. Jeśli w ogóle takie odessanie przez jakiś otwór małej ilości jest możliwe...

Czy na dłuższą metę jazda z niewielkim nadmiarem może powodować jakieś problemy?

Wrzucam fot bagnetu i wskazań kompa.

Pozdrowienia!
Mateusz

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 22.04.2026, 17:56 

Przy tym silniku raczej odessałbym dla świętego spokoju. Zajmie Ci to 10 min. a będziesz spał spokojnie.

PostNapisane: 22.04.2026, 20:03 

Ja bym zostawił. Przy nowszych autach gdzie po serwisie sprawdzamy poziom oleju komputerem jest podana informacje że jeżeli zostało auto przelane o 0,6l. to nie trzeba upuszczać. Na zegarach jest wtedy idealnie max. Dopiero przekroczenie tej wartości powoduje wyświetlanie na zegarach stanu oleju powyżej max. Tutaj poziom jest trochę bardziej mierzony analogowo, jeżeli można tak napisać przy czujniku i wyświetlaczu ;) Chodzi o to, że on nic nie liczy - czujnik podniósł się do takiego poziomu - pokazuje że jest tyle. Natomiast to co widać na bagnecie zupełnie by mnie nie niepokoiło.

PostNapisane: 22.04.2026, 20:44 

Jeżdzić i się nie przejmować.

PostNapisane: 23.04.2026, 21:27 

Dzięki wszystkim za opinie. Czyli na spokojnie. A jak będę się nudził, to sprawdzę w końcu czy odsysarka z lidla działa :).

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]