W przypadku świeżego samochodu, gdzie obowiązuje rękojmia, raczej będą musieli i tak uznać usterkę, zwłaszcza jeżeli nie będzie można powiązać bezpośrednio usterki (tak jak w przypadku oceny przy hamulcach). Tak samo tutaj pojawiło się wiele spekulacji odnośnie utrzymania gwarancji przy korzystaniu z nieautoryzowanego serwisu.
W przypadku rozszerzonej gwarancji (bądź też jeżeli już rękojmia nie obowiązuje), Porsche ma jak najbardziej prawo powiedzieć, że musimy stosować wszelkie oryginalne produkty. Przy PCA dostałem informację, że felgi muszą być oryginalne, bo producent nie testował samochodu na innych i nie może zagwarantować, że używanie innych nie ma wpływu na pozostałe elementy samochodu. Tutaj nie wystarczy kupić dowolne ori felgi z Porsche, ale homologowane do danego modelu. W wielu przypadkach należy mieć 2 różne komplety, bo np. na zimę nie mogą być 21'.
Dzięki wszystkim za odpowiedź. Nie doprecyzowałem chyba wcześniej też, że będę na dniach przedłużał gwarancję. W związku z tym, już całkiem porzuciłem pomysł zmiany felg