Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8.06.2022, 15:54 

Myślę o kupnie Panamery GTS albo może i Turbo. Chciałbym wydać do 200 000 złotych.

Dzisiaj natrafiłem na itrygujące ogłoszenie:
https://www.otomoto.pl/oferta/porsche-p ... EFnxE.html ... i zastanawiam się dlaczego tak tanio?

Albo bity, albo ... silnik do remontu? Co myślicie?

Czy kupno 10-letniego uturbionego V8 to automatycznie dodatkowy koszt rzędu kilkudziesięciu tysięcy na remont?

PostNapisane: 8.06.2022, 16:56 

trzeba wymienić śruby na vanosach, bo są wadliwe i gdy się zerwą to silnik do remontu, dodatkowo trzeba silnik oczyścić z nagaru

PostNapisane: 8.06.2022, 17:02 

Weź go do ASO, albo innego serwisu, niech go sprawdzą i kupuj 8)

PostNapisane: 8.06.2022, 20:09 

Okazja? Samochód ponad 10 lat i 150k przebiegu, do tego cholernie drogi w naprawach trzeba się liczyć ze może zrujnować portfel bo dzisiaj jest sprawny a jutro może się popsuć pomimo najszczerzej woli sprźedajacego. Siła rzeczy cena nie może być zbyt wysoka bo musi poniekąd zawierać ryzyko przyszłego kupującego.

PostNapisane: 8.06.2022, 20:43 

chceporsche napisał(a):
Okazja? Samochód ponad 10 lat i 150k przebiegu

Z jednej strony racja. Z drugiej strony, czy myślisz, że to ma duże znaczenie? Czy Porsche to nie jest trochę synonim jakości i solidności? Czy 10 lat i 150k przebiegu to dużo jak na takie auto?

Ja zakładam, że kupiłbym je na 4-5 lat max.

chceporsche napisał(a):
do tego cholernie drogi w naprawach

No właśnie zastanawiam się czy to nie jest główny powód tej ceny. Co jak co, to jest dość niska cena za takie auto.

PostNapisane: 8.06.2022, 22:13 

Synonim jakości i solidności... hmmm.. Ja tam nie wiem jakim cudem Porsche jest w tych statystykach bezawaryjnosci zawsze na czołowych miejscach, ale moim zdaniem Porsche to są auta bardziej awaryjne niż coś co może być synonimem awaryjności tj. Dacia :). Myślę, że niewiele modeli z gamy Porsche można nazwać bezawaryjnymi...

PostNapisane: 8.06.2022, 22:40 

kilazz napisał(a):
Synonim jakości i solidności... hmmm.. Ja tam nie wiem jakim cudem Porsche jest w tych statystykach bezawaryjnosci zawsze na czołowych miejscach, ale moim zdaniem Porsche to są auta bardziej awaryjne niż coś co może być synonimem awaryjności tj. Dacia :). Myślę, że niewiele modeli z gamy Porsche można nazwać bezawaryjnymi...

Poszedł bym o krok dalej :D tam gdzie większość Porsche kona dla innych to dopiero dobry rozruchu

PostNapisane: 9.06.2022, 8:34 

Samochody premium sa nastawione na lepsze osiagi/wiekszy luksus co jest okupione wiekszym zaawansowaniem technologicznym. Osoby kupujace nowe auta przewaznie biora je w leasing/najem pojezdza 3-5 lat i przesiadaja sie do nowego majac w nosie ich awaryjnosc i dlugowiecznosc takze z ta awaryjnoscia i solidnoscia az tak bym sie nie rozpedzal

PostNapisane: 9.06.2022, 11:31 

Nr klubowicza: 263
Co wy chcecie od awaryjności ? w ciągu 12 lat padła mi tylko jedna cewka no i jeden styk w fotelu mi nie domaga ale go przesmaruje i będzie służył dalej :) przebieg to ponad 120 tys km,

Obrazek

PostNapisane: 10.06.2022, 16:28 

Daro napisał(a):
Co wy chcecie od awaryjności ? w ciągu 12 lat padła mi tylko jedna cewka no i jeden styk w fotelu mi nie domaga ale go przesmaruje i będzie służył dalej :) przebieg to ponad 120 tys km,

Mój Golf w Tdi z przebiegiem 270 tysięcy nie miał jeszcze żadnej awarii, a ma 11 lat ;-)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]