|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
GTS_POZNAN
|
Napisane: 26.10.2018, 0:44 |
|
|
Temat znany, ale mam następujący problem:
- Pacjent to Panamera 2010 r. z wykupioną gwarancją Approved. - Wydaje mi się, że amortyzatory zaczeły stukać, czyli klasyka gatunku w Panamerze. - Dowiedziałem się, że w związku z faktem iż obecnie na rynku nie ma chyba ani jednej Panamery z rocznika poniżej 2015, w której amortyzatory nie byłyby wymieniane na gwarancji, Porsche zmieniło kwestie podejścia do uznawania reklamacji / gwarancji. Obecnie stukające amortyzatory są wymieniane tylko, gdy nie przejdą testu sprawności lub są nieszczelne i ciekną.
Pytanie: mam taki objaw, że coś zaczyna chrupać na skręconych maxymalnie kołach, przy podjeździe pod górę, np. podczas wyjazdu z hali garażowej lub wyjeździe z ciasnego zakrętu, przy parkingowych prękościach. Chrupie również na skręconych kołach na mokrym. Generalnie podczas normalnej jazdy jest OK, nic nie puka, nie stuka, zawieszenie jest po wymianie wahaczy, gum, łączników stabilizatora, jest komfort, ale wystarczy ciasny wjazd, wyjazd, do hali lub podjazd pod krawężnik i chrupie jak w żuku.
Auto zadbane, niski przebieg, po przeglądzie, Approved wykupiony kilka miesięcy temu. I teraz, czy jak podjadę do PC z awanturą aby to wymienili, to to wymienią, czy czeka mnie walka? Jak się za to zabrać?
|
|
Góra |
|
venglin
|
Napisane: 26.10.2018, 9:00 |
|
Nr klubowicza: 560
|
U mnie jest dokładnie ten sam objaw, pomimo, że miałem już jedną naprawę zawieszenia w ramach PA. Uprzednio były stuki na nierównościach, teraz chrupanie pojawia się tylko na mokrej nawierzchni i przy skręconych kołach. Zgłoszę to przy kolejnej wizycie w ASO.
Góra |
|
kcyrankowski
|
Napisane: 26.10.2018, 15:16 |
|
|
miałem podobny objaw w swojej panamerze - okazało się że to wina opon - przy niskich temperaturach letnia opona miała objaw jakby "przeskakiwania". po wymianie na zimowe lub przy wyższych temperaturach problem ten nie występuje. Poza tym było to poruszane już w którymś wątku: panamera-r20-letnie-t16275.htmlpozdrawiam
|
|
Góra |
|
gregsan
|
Napisane: 27.10.2018, 21:15 |
|
|
Chrupanie na skręconych kołach może być tez objwem problemu z przednimi połówkami lub ich przegubami o ile mi wiadomo. Miałem kiedyś taki problem w Bmw z xdrivem. Jeżeli masz Panamerę z napędem na 4 sprawdź tez to.
|
|
Góra |
|
lukasz_91
|
Napisane: 27.10.2018, 21:41 |
|
|
Obstawiam winę opon tak jak piszą koledzy, u mnie opony letnie były w kiepskim stanie jak zmieniłem na zimówki (po jednym sezonie)problem ustał czy to na zimnym czy ciepłym;
może odbiegam od tematu, a czy mógłbyś opowiedzieć o przeglądzie APPROVED jak to wygląda na co zwracają uwagę, czy są takie rygory do otrzymania, jakie są koszta
będę wdzięczny za podpowiedź
|
|
Góra |
|
kcyrankowski
|
Napisane: 29.10.2018, 9:34 |
|
|
lukasz_91 co do approved w przypadku panamery wygląda to tak:
-1 rok - około 7500 zł z assistance - 2 lata około 12 500 zł z assistance
podchodzą do tego dosyć rygorystycznie - musisz mieć pełną udokumentowaną historie serwisową od początku do końca w ASO - wszystko w samochodzie musi być w oryginale. Żadne przeróbki ani modyfikacje nie są dopuszczone (nawet oklejenie folią dyskwalifikuje). Sprawdzane jest 111 punktów w samochodzie (ogólnie w skrócie poprawność działania każdego elementu w pojeździe), dodatkowo tarcze klocki hamulcowe mogą mieć maxymalnie 50% zużycia (jeśli jest więcej trzeba wymienić na nowe), opony muszą mieć homologacje porsche N0. To tyle w skrócie - warto mieć approved w przypadku silnika 4,8 V8 - w moim przypadku zaoszczędziłem dzięki temu kilkukrotnie więcej niż wydałem na samą gwarancję, poza tym bardzo dobrze działa tam również assistance.
Pozdrawiam
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
|