Witam , mam taki problem. Otóż dziś coś się stało z moja Panamera. Podczas jazdy nagle zaświeciła się cała masa kontrolek , między innymi problem z napędem , kontrola trakcji i z automatu wyłączała mi tryb sport. Zgasiłem auto - odpaliłem . Kontrolki zniknęły , błędów nie ma ale samochód przy dodaniu gazu wchodzi w dziwne wibracje. Jak jadę płynnie powoli to spokojnie do garażu dojechałem. Jeśli dodam gazu auto mocno drży. Może ktos miał podobny przypadek , może wie co to może być. Samochód jest z 2014 roku i ma 140 tys przebiegu.
Mam dokładnie to samo. Najdziwniejsze jednak jest to, że auto wczoraj miało zrobiony przegląd po 4 latach i przed serwisem wszystko pracowało idealnie. Po odebraniu auta (gdzie wymieniane były świece m.in.) problem jak powyżej... Pan z serwisu jak zadzwoniłem powiedział, że pewnie "zbieg okoliczności". Czy cewka mogła zostać uszkodzona przy wymianie np. świec lub innej czynności wynikającej z poniższych czynności? - Linia diagnostyczna, przegląd 4 lata, wymiana filtra powietrza i filtra wstępnego, wymiana płynu hamulcowego, czujnik kąta skrętu ustawienie, pomiar geometrii, ustawienie geometrii, wymiana świec zapłonowych.
Jakoś w ten dziwny "zbieg okoliczności" nie chce mi się wierzyć... Co myślicie?
Ja bym obstawiał, że cewka już była/jest słaba i przy wyjmowaniu jej po prostu została poruszona. Często jest tak, że auto jeździ i wszystko jest ok, a jak się zacznie rozbierać to zaczynają po kolei wychodzić nowe usterki.
Nr klubowicza: 078
Tak jak koledzy piszą - najpewniej cewka. Miałem to już w przeszłości w 996 i kilka dni temu w 997. To jest normalna część eksploatacyjna i co jakiś czas powinno się wymienić na nowe - najlepiej cały komplet (tym bardziej, że majątku nie kosztują). Co ile km/lat - trudne pytanie. W 996 padła przy ok 200tys km (nie wiem czy wcześniej były wymieniane), w 997 po niecałych 100tys (ale tam są blisko turbin czyli mają ciężkie warunki pracy).