Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28.02.2018, 13:08 

queen napisał(a):
Miałem to.
Odpowiedź: górny wachacz

Dzięki za info!
BTW przy jakim to przebiegu Ci się pojawiło?

PostNapisane: 28.02.2018, 22:58 

Nr klubowicza: 560
queen napisał(a):
Miałem to.
Odpowiedź: górny wachacz

Podlega pod Porsche Approved?

Taycan 4S 2022
991.2 Carrera S 2015
Panamera GTS 2013

PostNapisane: 1.03.2018, 17:12 

120 tyś km poza serwisem 600 zł sztuka.

PostNapisane: 4.03.2018, 17:13 

Art8511 napisał(a):
witam kolegów.

moje problemy z zawieszaniem zaczęły się po 100tyś km . Podczas jazdy na nierównościach - nie dziurach zaczął się z wydobywać nieprzyjemny dźwięk z prawego przedniego zawieszenia . Po przeglądnięciu forum wywnioskowałem ze będzie to problem z poduszką pneumatyczną , natomiast po wizycie u mechanika podejrzenie padło na górny wahacz. Po wymianie tulei górnego wahacza niestety brak rezultatu. Postanowiliśmy kopać dalej w zawieszeniu, następną rzeczą którą wymieniliśmy była dolna tuleja mocowania amortyzatora. Ta wymiana okazała się trafiona. Teraz zaczyna mi coś trzeszczeć w tylnym zawieszeniu , powoli tracę siły .Teraz pytanie do kolegów czy też macie problemy z zawieszeniem ? a jeżeli tak to jakiego typu .

Witam, miałem dokładnie to samo. Zarówno w mojej pierwszej panamerze 4s jaki i obecnej. Wydaje mi się ze to standardowe zużycie materiału po przebiegu w moim przypadku powyżej 110 tys. U mnie poprostu skrzypiało jak stara szafa :-)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 8.03.2018, 10:14 

pawelthx napisał(a):
Witam, miałem dokładnie to samo. Zarówno w mojej pierwszej panamerze 4s jaki i obecnej. Wydaje mi się ze to standardowe zużycie materiału po przebiegu w moim przypadku powyżej 110 tys. U mnie poprostu skrzypiało jak stara szafa :-)

W Twoim przypadku problemem też był wahacz? Czy ta tuleja?

Ja odebrałem auto z serwisu - wymienili "Lenkung Getriebe" czyli maglownica. Trzaski nadal słychać - wstawiam dzisiaj znowu...

PostNapisane: 8.03.2018, 12:37 

Nr klubowicza: 560
rocnrola napisał(a):
pawelthx napisał(a):

W Twoim przypadku problemem też był wahacz? Czy ta tuleja?

Ja odebrałem auto z serwisu - wymienili "Lenkung Getriebe" czyli maglownica. Trzaski nadal słychać - wstawiam dzisiaj znowu...

Ja się wczoraj zapisałem na przegląd w PCW. Na podstawie objawów stwierdzili, że najpewniej jest to tuleja. Wymiana 1200 zł brutto, nie podlega pod Porsche Approved.

Taycan 4S 2022
991.2 Carrera S 2015
Panamera GTS 2013

PostNapisane: 8.03.2018, 12:49 

Skrzypi zawias jak stara szafa na NIERÓWNOŚCIACH ?? Szukamy w zawieszeniu tulei tego typu __ 8.allegroimg.com/s400/039cc4/1e4cad3646d9a93013f98dbd6bc8 __ w rękę strzykawka z igłą i troche oleju (nawet wd40 pomaga) .. X5 bmw zazwyczaj, co druga tak skrzypi z TYŁU, a po zabiegu ''botoksu'' cisza, można tak na szybko lub wymiana ''skrzypka'' - zawsze elementu zawieszenia ;) ps. cena WSZELKICH tulei poza serwisem porsche jest dużo niższa :) ___ https://allegro.pl/kategoria/wahacze-i- ... t-1-1-1003

PostNapisane: 9.03.2018, 20:15 

venglin napisał(a):
Ja się wczoraj zapisałem na przegląd w PCW. Na podstawie objawów stwierdzili, że najpewniej jest to tuleja. Wymiana 1200 zł brutto, nie podlega pod Porsche Approved.

Dzwonił do mnie dzisiaj mechanik i powiedział, że namierzyli problem - stabilisatoraufhängung - czyli stabilizator zawieszenia w wolnym tłumaczeniu:

Obrazek

Zobaczymy.
Plus taki, że nie płacę za to ze swojej kieszeni. Tu gdzie mieszkam można wykupić ubezpieczenie obejmujące też takie wymiany (wszystko poza olejami/płynami, klockami, tarczami).
Póki za to nie płacę, niech wymieniają co się da, nawet to co działa;)

PostNapisane: 29.08.2021, 18:18 

hubi_pl napisał(a):
U mnie wahacz górny , zwłaszcza od strony kierowcy był zużyty, ale zastanawia mnie ta tuleja. W sumie mam ciszę, ale dobrze byłoby to sprawdzić.
Czy mówimy o tej tulei?

mama takie pytanie o tą tuleje, znalazlem ją na allegro ale nie jestem pewien ze to ta czesc bo na zalaczonej fiszce nie ma numeru czesci, prosba o pomoc czy to chodzi o ta czesci, link ponizej:
https://allegro.pl/oferta/silentblock-m ... 0821556618

PostNapisane: 12.11.2023, 12:29 

witam.
panamera 970 turbo polift 80.000km
Mocne skrzypienie / trzeszczenie zawieszenia wyłącznie na nierównościach poprzecznych ( progi zwalniające itp. ). Całe zawieszenie sprawdzone u mechanika i stacji diagnostycznej - w idealnym stanie. Mimo wszystko idąc za wskazówkami z forum wymieniłem tuleje stabilizatora przedniego ( 2 szt składają się w 4 części ). Stare po demontażu wyglądały jak nowe.
Jednak wymiana pomogła. Po tygodniach diagnozowania w końcu jest cisza.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]