Autor |
Wiadomość |
Art8511
|
Napisane: 13.03.2017, 12:19 |
|
|
witam kolegów.
moje problemy z zawieszaniem zaczęły się po 100tyś km . Podczas jazdy na nierównościach - nie dziurach zaczął się z wydobywać nieprzyjemny dźwięk z prawego przedniego zawieszenia . Po przeglądnięciu forum wywnioskowałem ze będzie to problem z poduszką pneumatyczną , natomiast po wizycie u mechanika podejrzenie padło na górny wahacz. Po wymianie tulei górnego wahacza niestety brak rezultatu. Postanowiliśmy kopać dalej w zawieszeniu, następną rzeczą którą wymieniliśmy była dolna tuleja mocowania amortyzatora. Ta wymiana okazała się trafiona. Teraz zaczyna mi coś trzeszczeć w tylnym zawieszeniu , powoli tracę siły .Teraz pytanie do kolegów czy też macie problemy z zawieszeniem ? a jeżeli tak to jakiego typu .
|
|
Góra |
|
queen
|
Napisane: 13.03.2017, 19:21 |
|
|
Witam, wymieniałem całe przednie zawieszenie stuki puki non stop 20 cali po naszych drogach nie ma co się dziwić. Słyszałem od kilku osób że puka przednia prawa strona i nie mogą się tego pozbyć.Z tyłu wymieniałem tylko łączniki stabilizatora.
|
|
Góra |
|
bob
|
Napisane: 14.03.2017, 0:45 |
|
|
Panowie, to nie brzmi dobrze ... Nie mam Panamery, więc co u mnie będzie się działo ... Też coś słyszę i trochę mnie to martwi... Trzymajmy nawzajem kciuki, by to były drobiazgi ..
|
|
Góra |
|
Deryl
|
Napisane: 18.03.2017, 21:12 |
|
|
Stukanie na nierównościach przy małych szybkościach zaczęło się u mnie po kilkunastu tys km w rocznym aucie, przy ok 30 tyś wymieniłem górne wahacze za namową kolegi który miał podobny problem w nieco starszej Panamerze . W jego aucie rzekomo po wymianie górnych wahaczy stukać przestało . U mnie nadal stuka jak stukało Jeśli ktoś wie coś na ten temat to byłbym wdzięczny za poradę zanim wymienię całe zawieszenie. pzdr PS. W serwisie Porsche powiedzieli mi, że gwarancja nie obejmuje zawieszenia, znają problem ze stukającymi amortyzatorami, co nie ma wpływu na ich pracę i , że nie ma go już tego problemu w nowym modelu
|
|
Góra |
|
PPT
|
Napisane: 19.03.2017, 0:42 |
|
|
Witam.
U mnie przy małych prędkościach pukanie na prawej stronie przód. Myśleliśmy te wachacze i nic , wygląda na amory. Przyłóż rękę na górnym mocowaniu amortyzatora a druga osoba niech buja budą góra dół ( u mnie słychać te delikatne popukiwania i wyczuwalne są stuki na amorze).
pozdro.
|
|
Góra |
|
Deryl
|
Napisane: 19.03.2017, 20:36 |
|
|
dzięki Kolego spróbuję, jak do tej pory nie udało mi się akustycznie zlokalizować skąd dochodzi pukanie, ale wg "fachowców" z serwisu to amory do wymiany pzdr
|
|
Góra |
|
queen
|
Napisane: 21.03.2017, 1:13 |
|
|
Jest możliwość sprawdzenia po wyjęciu czy to amortyzator stuka w nagengast.
|
|
Góra |
|
Art8511
|
Napisane: 22.03.2017, 17:57 |
|
|
witam, koledzy dokładnie bujałem się z takim samym problem z przednim zawieszeniem , jak pisałem pomogła wymiana dolej tuleja mocowania amortyzatora , którą wymieniliśmy mimo iż wyglądała na nie zużytą. Wymianę zasugerował mi kolega który miał identyczny problem. Po demontażu amortyzatora stwierdziliśmy że wymiana raczej będzie chybionym pomysłem , ale to było to . Wymiana to koszt chyba 80zł + robocizna - warto !!
|
|
Góra |
|
hubi_pl
|
Napisane: 23.03.2017, 9:05 |
|
|
U mnie wahacz górny , zwłaszcza od strony kierowcy był zużyty, ale zastanawia mnie ta tuleja. W sumie mam ciszę, ale dobrze byłoby to sprawdzić. Czy mówimy o tej tulei?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
Art8511
|
Napisane: 24.03.2017, 0:17 |
|
|
u ciebie na rysunku to element numer 2
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
hubi_pl
|
Napisane: 24.03.2017, 0:25 |
|
|
Ok to mialem zmieniane. 6 tulei przednich 30kkm temu, tak wpisane w historii. Dobrze w sumie wiedziec ze ma to wplyw na stuki opisywane w necie.
|
|
Góra |
|
queen
|
Napisane: 24.03.2017, 8:19 |
|
|
Dobra wiadomość z tulejami. W moim przypadku nie pomogła wymiana całego zawieszenia z tulejami, gumami, łapy aluminowe drązka stabilizatora otwory się powiększają opiłki aluminium, gumy stabilizatora, górne wachacze, amortyzatory pneumatyczne, łączniki stabilizatora. "dziękuje porsche" za to że musi wyprowadzić z równowagi właściciela i mechaników dopiero w serwisie w Łodzi rozbieranie przodu i wnętrza samochodu pomogło!
|
|
Góra |
|
hubi_pl
|
Napisane: 24.03.2017, 9:37 |
|
|
Queen, ale finalnie wiesz co bylo przyczyna stukow?
|
|
Góra |
|
PPT
|
Napisane: 13.04.2017, 23:29 |
|
|
Witam panowie!
Definitywna diagnoza moich wyzej opisanych stuków to górne wachacie . Teraz to miód na moje uszy ,tylko pyk pyk na nierównościach, I dziwnie zrobił sie sztywniejszy !
Pozrdawiam wszystkich , Wesołych Świat jajkowych.
|
|
Góra |
|
hubi_pl
|
Napisane: 14.04.2017, 0:29 |
|
|
No i super. Tez ostatnio wymienilem, normalna sprawa.
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
Góra |
|
rocnrola
|
Napisane: 26.02.2018, 16:44 |
|
|
Panowie, jako, że to wątek związany z zawieszeniem, to i ja się podepnę. Ja jak uruchomię zimne auto, i najadę na jakiś dołek/nierówność, to słyszę z przedniego zawieszenia dziwne "skrzypienie". Nie jest to dźwięk metaliczny, raczej jakby się jakaś guma ściskała i tarła o coś, sam nie wiem. Co ciekawe, jak auto się nagrzeje, to ten dźwięk praktycznie zanika (piszę praktycznie, ale może nawet całkowicie, tylko moje przewrażliwinie "coś słyszy";]). Ktoś coś wie? Ktoś coś miał takiego? Na serwis podjadę niebawem tak czy siak.
edit: jak tak myślę, to w lato tego nie było, i teraz pytanie czy to kwestia czasu, czy temperatury tutaj mają znaczenie, że w zimnym to wyraźniej słychać.
|
|
Góra |
|
venglin
|
Napisane: 26.02.2018, 18:28 |
|
Nr klubowicza: 560
|
rocnrola napisał(a): Panowie, jako, że to wątek związany z zawieszeniem, to i ja się podepnę. Ja jak uruchomię zimne auto, i najadę na jakiś dołek/nierówność, to słyszę z przedniego zawieszenia dziwne "skrzypienie". Nie jest to dźwięk metaliczny, raczej jakby się jakaś guma ściskała i tarła o coś, sam nie wiem. Co ciekawe, jak auto się nagrzeje, to ten dźwięk praktycznie zanika (piszę praktycznie, ale może nawet całkowicie, tylko moje przewrażliwinie "coś słyszy";]). Ktoś coś wie? Ktoś coś miał takiego? Na serwis podjadę niebawem tak czy siak.
Też tak mam. Nie zgłaszałem jeszcze do serwisu.
Góra |
|
rocnrola
|
Napisane: 27.02.2018, 8:51 |
|
|
venglin napisał(a): Też tak mam. Nie zgłaszałem jeszcze do serwisu. Czy w lato/jak było cieplej, to też to słyszałeś? Ja raz nawet byłem w serwisie, ale po przejechaniu ~15km, jak już zajechałem na miejsce i serwisant wsiadł się przejechać, to już tych dźwięków nie było i powiedział, że jestem przewrażliwiony:) A nie mogłem wtedy niestety zostawić auta, żeby postało do następnego dnia i żeby na zimnym sprawdzili...
|
|
Góra |
|
venglin
|
Napisane: 27.02.2018, 9:24 |
|
Nr klubowicza: 560
|
rocnrola napisał(a): venglin napisał(a): Też tak mam. Nie zgłaszałem jeszcze do serwisu. Czy w lato/jak było cieplej, to też to słyszałeś? Ja raz nawet byłem w serwisie, ale po przejechaniu ~15km, jak już zajechałem na miejsce i serwisant wsiadł się przejechać, to już tych dźwięków nie było i powiedział, że jestem przewrażliwiony:) A nie mogłem wtedy niestety zostawić auta, żeby postało do następnego dnia i żeby na zimnym sprawdzili... Tak, w lecie też tak było, ale ciszej. Odgłosy są w zasadzie tylko przy przejeżdżaniu przez przeszkody zwalniające. PS. U mnie jęczy tylko przednie zawieszenie.
Góra |
|
queen
|
Napisane: 28.02.2018, 11:05 |
|
|
Miałem to. Odpowiedź: górny wachacz
|
|
Góra |
|