Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13.01.2026, 13:12 

Wrzucam zdjęcia, ponieważ prowadziłem ten projekt od A do Z dla mojego dobrego kolegi przez 4 lata. Równe 4 lata i 4 miesiące, bo tyle czasu minęło od podpisania umowy do dostarczenia auta.

Basic spec:
- silnik 4.0L
- RWD
- skrzynia 6G
- zawieszenie Ohlinsa
- kolor Warsaw Green

Nazwa: Warsaw Commission

Auto zostało rozebrane do gołej budy (dip stripping + kataforeza), następnie odbudowane od podstaw. Z oryginalnego nadwozia została buda i drzwi. Cała reszta - przednia maska, pokrywa silnika, dach, błotniki są z karbonu.

Podobnie w silniku - z oryginału został tylko korpus silnika (karter). Wymieniono w zasadzie wszystko - od wału, przez cylindry, korby, tłoki, głowice (eXtreme heads), kompletny układ dolotowy, przepustnice (ITB Kinslera), układ wtryskowy (Kinsler), ECU (MoTeC), aż po tytanowy wydech.

Skrzynia poszła też nowa - teraz siedzi tam skrzynia 6G z 993.

Jest to pierwszy Singer zamówiony przez klienta z Polski - 2 lata przed tym, jak w Singera weszła La Squadra.

Fun fact: rok wcześniej, Singera w wersji DLS, odebrał również Sebastan Kulczyk, ale w Singerze to auto figuruje jako samochód Szwajcarski. W Warszawie od roku stoi także Singer Kiev Commission - zamówiony w 2019, odebrany w 2024 - i czeka na lepsze czasy u naszych wschodnich sąsiadów.

Auto będzie jeździć w Warszawie (co myślę odróżni go od bardzo wielu Singerów, które kończą w klimatyzowanych garażach).

Super projekt i doświadczenie - tak się wkręciłem, że sam kończę właśnie składać silnik 3.8L w moim 964, aka Bieda Singer ;)

porsche-964-project-3-8-t29672.html

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 13.01.2026, 13:35 

Za je bi ste, ale pierwszy lepszy znawca na ulicy powie, że to CarBone :lol:

(jedyne co mnie razi to ta nieszczęsna lampa przeciwmgielna z tyłu)

PostNapisane: 13.01.2026, 13:56 

CarBone zostawmy lans na Instagramie. W tym są dobrzy (i chyba tylko w tym).

Nie da się zamówić auta bez dodatkowej lampki światła przeciwmgielnego - dostajesz auto zgodne z przepisami (dla danego rocznika auta).

99.9% właścicieli Singerów zaraz po odbiorze zdejmuje tę dodatkową lampę.

Auto zdjęte z lawety w sobotę wieczorem, a zdjęcie robione w niedzielę rano.

PostNapisane: 13.01.2026, 18:21 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 468
Piękne, czekamy na więcej zdjęć i szczegółów.
Fajnie, że takie pojazdy mamy w Polsce.

pozdrawiam
Adam

============
944/993/996T/957/970/95B
986/996

http://www.prosiakovo.pl
http://www.enotrip.pl

PostNapisane: 13.01.2026, 18:51 
Członek Zarządu PCP

Nr klubowicza: 281
@Elberoth, gratulacje (choć nie jesteś właścicielem auta, ale przekaż mu proszę), to musiała być super przygoda :-)

jest: 356C '65, 912 '66, 914-6 '70, 996 Millennium 911/004 '00, 126p S ’78
sprzedam: R129 500SL ’92
było: 914-4 ’73, 914-4 CanAm '74, 924 '79, 944 '84, 944S2 cabrio '90, 968 cabrio '92, 986S '00, 996.2 targa '03

Michał
IG: mr.mata912

PostNapisane: 13.01.2026, 19:01 

Środek skóra Connolly.

Fotele + gałka zmiany biegów + wanna z karbonu.

PostNapisane: 13.01.2026, 19:37 

Rewelacyjne auto. Stosunek mocy do masy jest przepiękny! :D

PostNapisane: 14.01.2026, 0:11 

:shock: :shock:
ale sztossss
@Elberoth możesz coś więcej nt. samego procesu? Co to znaczy, że prowadziłeś projekt? Nie wiem jak funkcjonuje Singer. Pewnie wszystko made to measure, ale w szczegółach? Twój kolega nie potrafił wybrać koloru tapicerki? Tam nikt nie doradza? :)

Jeśli to nie tajemnica, jakie to są mniej więcej pieniądze. Rozstrzał cen w sieci jest ogromny.

PostNapisane: 14.01.2026, 0:37 

I jeszcze kilka zdjęć detali z różnych faz produkcji (każdy właściciel dostaje ok 300-400 zdjęć dokumentujących cały proces), bo to auto to przede wszystkim niesłychana dbałość o detale:

PostNapisane: 14.01.2026, 0:45 

c.d.

PostNapisane: 14.01.2026, 1:21 

Val napisał(a):
@Elberoth możesz coś więcej nt. samego procesu? Co to znaczy, że prowadziłeś projekt?

To znaczy, że zrobiłem wszystko od napisania pierwszego maila do Singera, przez znalezienie donor cara, wysyłki/importu i całej papierologii z tym związanej, setek uzgodnień konfiguracyjnych, aż na zjechanie z lawety i zrobienie pierwszych 10km :)

Oczywiście przez wszystkie listy opcji wyposażenia przechodziliśmy razem i analizowaliśmy wszystkie za i przeciw każdego rozwiązania, choć oczywiście ostateczne zdanie należało do właściciela. Ale ponieważ gust mamy wyjątkowo zgodny, to mój dream Singer chyba by się specjalnie nie różnił.

Moja konwersacja na Whats App z ludźmi z Singera ma po wszystkim grubo ponad 2000 wiadomości. Ponieważ jest to rozłożone na 4 lata, to nie jest to może full-time job, ale z całą pewnością było to 10x więcej roboty, niż się spodziewałem w najczarniejszym scenariuszu.

Każdy właściciel na pewnym etapie projektu jest zapraszany do Singera - głownie po to, aby na miejscu zobaczyć i wypróbować różne rodzaje foteli, materiałów, wskaźników itd. Lista dostępnych opcji jest bardzo długa i liczy ładnych kilka stron.

Automatycznie dostajesz także dostęp do Singer Portal, gdzie z jednej strony widzisz postępy prac nad własnym autem (pełna dokumentacja zdjęciowa z każdego etapu prac), a z drugiej masz dostęp do zdjęć sesyjnych każdego z 400+ wyprodukowanych do tej pory Singerów (30+ zdjęć każdego gotowego auta), więc na podstawie zdjęć jesteś w stanie sobie wyrobić zdanie na temat tego jak auto wygląda z poszczególnymi opcjami.

Oczywiście na początku musisz zrobić pewne założenia podstawowe - a więc rodzaj silnika 3.8L czy 4.0L (kiedyś w podstawie był jeszcze 3.6L, ale nikt nie zamawiał), napęd RWD lub AWD (wsadzają z 993), skrzynia biegów 5G lub 6G (także z 993), wlew paliwa na masce, zewn. wlew oleju na tylnym błotniku - czyli to wszystko, czego nie można już dodać na końcu.

Potem wybierasz kolor (dostajesz próbki kolorów + na koniec pomalowany model auta, tzw. speedshape'a, aby zobaczyć jak farba prezentuje się na aucie, pod różnymi kątami padania światła), dostajesz próbki skór itd.

Masz oczywiście swojego opiekuna, do którego piszesz w każdej sprawie i który jest (po amerykańsku) dostępny praktycznie 24/7, a więc poziom obsługi to absolutny TOP.

Obecnie za dystrybucję Singera w PL zabrała się La Squadra, a więc (zakładam), że ilość pracy jaki trzeba włożyć w taki projekt spadnie o 90% i ograniczy się do uzgodnienia specyfikacji.

PostNapisane: 14.01.2026, 12:38 

Elberoth napisał(a):
Val napisał(a):
@Elberoth możesz coś więcej nt. samego procesu? Co to znaczy, że prowadziłeś projekt?

To znaczy, że zrobiłem wszystko od napisania pierwszego maila do Singera, przez znalezienie donor cara, wysyłki/importu i całej papierologii z tym związanej, setek uzgodnień konfiguracyjnych, aż na zjechanie z lawety i zrobienie pierwszych 10km :)

(...)

Dziękuję. Tak sobie to mnie więcej wyobrażałem :) Myślę, że wszyscy na tym forum z ciekawością poznają dalsze smaczki, anegdoty itp. z przebiegu tego procesu. Na ile oczywiście są to kwestie do upublicznienia.
Myślę też, że dla pasjonata motoryzacji te procesy wybierania i współtworzenia to jak współprowadzenie ciąży dla ojca - bezcenne wspomnienia i doświadczenia ;)
Dlatego ja bym osobiście nie pozwolił zabrać tej przyjemności jakiemuś dealerstwu ze Śląska ;)

PostNapisane: 21.03.2026, 10:52 

Nagraliśmy materiał z Grześkiem Ciźlą.

Sorry, że taki nieogolony - ale miałem tylko podstawić auto do zdjęć na 6:00 rano, a jak przyjechałem, to mnie uprosił, abym jeszcze coś powiedział do kamery...

https://youtu.be/4NMuedgv55s?si=hQHt_BbdmqjW3kW3&t=15

PostNapisane: 21.03.2026, 10:59 

Muszę przyznać, że w słońcu auto wygląda spektakularnie.

PostNapisane: 21.03.2026, 12:49 

Świetny materiał a auto jeszcze lepsze

PostNapisane: 21.03.2026, 20:58 

Kolory nie moje, ale auto super. Na Luftgekuhlt był granatowy i wygladał rewelacyjnie.

PostNapisane: 22.03.2026, 21:57 

Jak by ktoś chciał zobaczyć z bliska, to będę na najbliższej edycji "Porsche i Kawa" na Sekundowej w kwietniu.

PostNapisane: 22.03.2026, 23:09 

Elberoth napisał(a):
Jak by ktoś chciał zobaczyć z bliska, to będę na najbliższej edycji "Porsche i Kawa" na Sekundowej w kwietniu.

Świetny projekt, fajne wideo, gratulacje.

Mam wrażenie, że ten mityczny "właściciel" to Twoje alter ego ;)

PostNapisane: 22.03.2026, 23:24 

Bardzo bym chciał, ale niestety to nie moje auto. Kilku szanowanych forumowiczów, np. Jarecki, może potwierdzić.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]