Autor |
Wiadomość |
escob
|
Napisane: 3.12.2020, 13:38 |
|
|
Mam krotkie pytanie moze ktos z grona wie - czy lampy do 986/996(przedlift) zwykle zarowkowe (nie ksenon i nie soczewka) da się przystosować z Anglika do Europejczyka. Chodzi mi o odpowiednie świecenie w odpowiednia dla Europy strone. Wiem, ze w niektórych markach da się to zrobić a w innych nie. Będę wdzięczny za podpowiedz bo próbowałem doszukać się jednoznacznej odpowiedzi i nigdzie nie mogę dotrzeć do jednoznacznego zdania. Dzięki z gory!
|
|
Góra |
|
ciachu
|
Napisane: 3.12.2020, 14:13 |
|
|
Mogę Ci powiedzieć jak jest po lifcie. Jest wewnątrz lampy pstryczek, który zakrywa mechanicznie część snopu światła powyżej płaskiej linii. Nie powoduje on jednak zmiany, że zaczyna świecić bardziej w drugą stronę tylko wypłaszcza linie jak w amerykańskich wersjach lamp, które podobno świecą prostą linią.
|
|
Góra |
|
michal928
|
Napisane: 4.12.2020, 1:59 |
|
|
Nie da się. Inny jest odbłyśnik, inny wzór tego plastikowego czegoś co rozprasza światło wewnątrz lampy. Przy ksenonie jest to możliwe - jak lampa ma soczewkę to za nią jest przesłona tak jak pisze Ciachu którą można przestawić.
|
|
Góra |
|
nooe
|
Napisane: 4.12.2020, 16:38 |
|
|
escob napisał(a): Mam krotkie pytanie moze ktos z grona wie - czy lampy do 986/996(przedlift) zwykle zarowkowe (nie ksenon i nie soczewka) da się przystosować z Anglika do Europejczyka. Chodzi mi o odpowiednie świecenie w odpowiednia dla Europy strone. Wiem, ze w niektórych markach da się to zrobić a w innych nie. Będę wdzięczny za podpowiedz bo próbowałem doszukać się jednoznacznej odpowiedzi i nigdzie nie mogę dotrzeć do jednoznacznego zdania. Dzięki z gory! Da się, ja mam zrobione. Przedlift h7. Możesz przerobić na Xenon, ale ja wolałem zostać 9rzy oryginale h7. Odbłyśnik jest taki sam uk/eu, trzeba wymienić soczewki tylko https://www.rosepassion.com/en/parts-po ... 0-0-560434Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka
|
|
Góra |
|
escob
|
Napisane: 4.12.2020, 18:32 |
|
|
nooe napisał(a): escob napisał(a): Mam krotkie pytanie moze ktos z grona wie - czy lampy do 986/996(przedlift) zwykle zarowkowe (nie ksenon i nie soczewka) da się przystosować z Anglika do Europejczyka. Chodzi mi o odpowiednie świecenie w odpowiednia dla Europy strone. Wiem, ze w niektórych markach da się to zrobić a w innych nie. Będę wdzięczny za podpowiedz bo próbowałem doszukać się jednoznacznej odpowiedzi i nigdzie nie mogę dotrzeć do jednoznacznego zdania. Dzięki z gory! Da się, ja mam zrobione. Przedlift h7. Możesz przerobić na Xenon, ale ja wolałem zostać 9rzy oryginale h7. Odbłyśnik jest taki sam uk/eu, trzeba wymienić soczewki tylko https://www.rosepassion.com/en/parts-po ... 0-0-560434Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka Oo widzisz to jest ciekawostka dzięki za to Czyli teoretycznie majac europejskie lampy da się tez przełożyć te soczewki same i wszystko Powinno grać? Robiłeś ro osobiscie - ciężko to wyjąc i wlozyc do lampy?
|
|
Góra |
|
nooe
|
Napisane: 4.12.2020, 18:39 |
|
|
escob napisał(a): nooe napisał(a): escob napisał(a): Mam krotkie pytanie moze ktos z grona wie - czy lampy do 986/996(przedlift) zwykle zarowkowe (nie ksenon i nie soczewka) da się przystosować z Anglika do Europejczyka. Chodzi mi o odpowiednie świecenie w odpowiednia dla Europy strone. Wiem, ze w niektórych markach da się to zrobić a w innych nie. Będę wdzięczny za podpowiedz bo próbowałem doszukać się jednoznacznej odpowiedzi i nigdzie nie mogę dotrzeć do jednoznacznego zdania. Dzięki z gory! Da się, ja mam zrobione. Przedlift h7. Możesz przerobić na Xenon, ale ja wolałem zostać 9rzy oryginale h7. Odbłyśnik jest taki sam uk/eu, trzeba wymienić soczewki tylko https://www.rosepassion.com/en/parts-po ... 0-0-560434Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka Oo widzisz to jest ciekawostka dzięki za to Czyli teoretycznie majac europejskie lampy da się tez przełożyć te soczewki same i wszystko Powinno grać? Robiłeś ro osobiscie - ciężko to wyjąc i wlozyc do lampy? Mając lampy UK/jap można zrobić eu. Mając wypalone lampy eu można wymienić soczewki. Ja robiłem z lamp jap eu. Niestety lampa jest sklejona i trzeba ma ciepło rozkleić, a później dobrze skleić (najlepiej klej butylowy w paskach, choć jakiś klej w tubie jest w zestawie z soczewkami), żeby nie parowało. Zestaw przychodzi w komplecie z instrukcją obsługi Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka
|
|
Góra |
|
escob
|
Napisane: 4.12.2020, 19:09 |
|
|
nooe napisał(a): escob napisał(a): nooe napisał(a): escob napisał(a): Mam krotkie pytanie moze ktos z grona wie - czy lampy do 986/996(przedlift) zwykle zarowkowe (nie ksenon i nie soczewka) da się przystosować z Anglika do Europejczyka. Chodzi mi o odpowiednie świecenie w odpowiednia dla Europy strone. Wiem, ze w niektórych markach da się to zrobić a w innych nie. Będę wdzięczny za podpowiedz bo próbowałem doszukać się jednoznacznej odpowiedzi i nigdzie nie mogę dotrzeć do jednoznacznego zdania. Dzięki z gory! Da się, ja mam zrobione. Przedlift h7. Możesz przerobić na Xenon, ale ja wolałem zostać 9rzy oryginale h7. Odbłyśnik jest taki sam uk/eu, trzeba wymienić soczewki tylko https://www.rosepassion.com/en/parts-po ... 0-0-560434Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka Oo widzisz to jest ciekawostka dzięki za to Czyli teoretycznie majac europejskie lampy da się tez przełożyć te soczewki same i wszystko Powinno grać? Robiłeś ro osobiscie - ciężko to wyjąc i wlozyc do lampy? Mając lampy UK/jap można zrobić eu. Mając wypalone lampy eu można wymienić soczewki. Ja robiłem z lamp jap eu. Niestety lampa jest sklejona i trzeba ma ciepło rozkleić, a później dobrze skleić (najlepiej klej butylowy w paskach, choć jakiś klej w tubie jest w zestawie z soczewkami), żeby nie parowało. Zestaw przychodzi w komplecie z instrukcją obsługi Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka Czyli jak dobrze rozumiem trzeba zdjąć przednie szkła zeby wymienić soczewkę. Nie da się tego zrobić od tylu?
|
|
Góra |
|
nooe
|
Napisane: 4.12.2020, 19:16 |
|
|
Nie da sie
Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka
|
|
Góra |
|
escob
|
Napisane: 4.12.2020, 19:27 |
|
|
nooe napisał(a): Nie da sie
Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka Ok dzięki wielkie za pomoc. Szkła już zdejmowałem Kiedys i nie jest to najmilsza robota w przypadku tej lampy ale dobrze wiedzieć, ze są opcje. Dzięki raz jeszcze Ps rozklejales opalarka czy piekarnik? Ja walczyłem opalarka ale wspominam te walkę słabo. Całe szczęście, ze była to lampa testowa do zabawy, uszkodzona.
|
|
Góra |
|
michal928
|
Napisane: 4.12.2020, 19:38 |
|
|
No w sumie jest to jakaś opcja... NIe pomyślałem o tym. Pozostaje jeden problem - przegląd którego taka lampa może nie przejść jeśli Pan diagnosta spojrzy na strzałki...
|
|
Góra |
|
escob
|
Napisane: 4.12.2020, 21:10 |
|
|
michal928 napisał(a): No w sumie jest to jakaś opcja... NIe pomyślałem o tym. Pozostaje jeden problem - przegląd którego taka lampa może nie przejść jeśli Pan diagnosta spojrzy na strzałki... No to tez ciekawa kwestia bo właśnie zerknąłem na lampe i ma strzałki na szkle w obie strony?
|
|
Góra |
|
szwagierek
|
Napisane: 4.12.2020, 21:24 |
|
|
Porsche przewiduje naklejki zasłaniające snop światła.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
pdmobil
|
Napisane: 4.12.2020, 23:30 |
|
Członek Honorowy |
|
Nr klubowicza: 029
|
a jak nie chcesz kombinować, to ja mam dwie europejskie lampy na zbyciu..i już. Jak byłbyś zainteresowany to pw, ale po weekendzie.
Góra |
|
nooe
|
Napisane: 5.12.2020, 13:22 |
|
|
szwagierek napisał(a): Porsche przewiduje naklejki zasłaniające snop światła. Naklejki spowodują, że nie lewa lampa nie będzie oslepiala, ale prawa nie będzie oświetlała pobocza Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka
|
|
Góra |
|
nooe
|
Napisane: 5.12.2020, 13:23 |
|
|
michal928 napisał(a): No w sumie jest to jakaś opcja... NIe pomyślałem o tym. Pozostaje jeden problem - przegląd którego taka lampa może nie przejść jeśli Pan diagnosta spojrzy na strzałki... Tak, jak masz pecha to masz pecha byłem na stacji, diagnosta ustawił światła, pytał dlaczego, co robiłem its, ale nie nie przyczepił. Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka
|
|
Góra |
|
nooe
|
Napisane: 5.12.2020, 13:24 |
|
|
escob napisał(a): nooe napisał(a): Nie da sie
Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka Ok dzięki wielkie za pomoc. Szkła już zdejmowałem Kiedys i nie jest to najmilsza robota w przypadku tej lampy ale dobrze wiedzieć, ze są opcje. Dzięki raz jeszcze Ps rozklejales opalarka czy piekarnik? Ja walczyłem opalarka ale wspominam te walkę słabo. Całe szczęście, ze była to lampa testowa do zabawy, uszkodzona. W Porsche nie robiłem sam, oddałem do firmy. Wcześniej w innym aucie grzałem opalarka. Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka
|
|
Góra |
|
michal928
|
Napisane: 5.12.2020, 15:19 |
|
|
nooe napisał(a): michal928 napisał(a): No w sumie jest to jakaś opcja... NIe pomyślałem o tym. Pozostaje jeden problem - przegląd którego taka lampa może nie przejść jeśli Pan diagnosta spojrzy na strzałki... Tak, jak masz pecha to masz pecha byłem na stacji, diagnosta ustawił światła, pytał dlaczego, co robiłem its, ale nie nie przyczepił. Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka Jesli dalej będzie taka nagonka na przeglądy to za jakiś czas stanie się to realnym problemem a nie tylko pogadanką z diagnostą. Gorzej będzie, jeśli dojdzie do jakiegoś poważnego wypadku np z ofiarami a auto trafi na jakiś dodatkowy przegląd lub badania bo ktoś od niechcenia rzuci, że go oślepiły wasze światła bo mnp były zle ustawione. Wtedy nie będzie zmiłuj. Bedzie tylko wniosek, ze auto nie powinno być dopuszczone do ruchu a za wszystko w tym momencie ty ponosisz winę. Ubezpieczyciel wypnie się od odpowiedzialności bo oni tylko szukają jakiegokolwiek punktu zaczepienia. Nie chcę być odebrany ze demonizuję ale w takim skrajnym przypadku kombinacja i oszczędzenie np 1000zł spowoduje, ze będziecie mieli dużo poważniejsze problemy finansowe lub nawet prawne w postaci winy. Ja wiem, ze dużo gorsze patenty jeżdzą po drogach ale osobiście nie chciał bym odpowiadać za taką głupią rzecz. Co innego naprawa lamp przy użyciu zestawu wcześniej podlinkowanego. To ma sens. Nie uważałem go jako sposób na przekładkę" lamp z powodów które powyżej przytoczyłem.
|
|
Góra |
|
szwagierek
|
Napisane: 5.12.2020, 16:40 |
|
|
pdmobil napisał(a): a jak nie chcesz kombinować, to ja mam dwie europejskie lampy na zbyciu..i już. Jak byłbyś zainteresowany to pw, ale po weekendzie. Piotrze, pamiętaj że reflektor H7 do 986 jest inny niż reflektor H7 do 996.1, numer części dla Boxster-a zaczyna się od 986 a dla Carrery od 996 oraz reszta numeru jest inna. Reflektory po roku 99 dla Carrery mają biały kierunkowskaz.
|
|
Góra |
|
siersciu
|
Napisane: 5.12.2020, 17:51 |
|
Nr klubowicza: 696
|
nooe napisał(a): Da się, ja mam zrobione. Przedlift h7. Możesz przerobić na Xenon, ale ja wolałem zostać 9rzy oryginale h7. Odbłyśnik jest taki sam uk/eu, trzeba wymienić soczewki tylko https://www.rosepassion.com/en/parts-po ... 0-0-560434Zwróć tylko uwagę, czy Twoje soczewki mają ten sam kształt, co te z Rosepassion. Moje np. mają inny i raczej nie da się podmienić.
|
|
Góra |
|
nooe
|
Napisane: 5.12.2020, 21:08 |
|
|
michal928 napisał(a): nooe napisał(a): michal928 napisał(a): No w sumie jest to jakaś opcja... NIe pomyślałem o tym. Pozostaje jeden problem - przegląd którego taka lampa może nie przejść jeśli Pan diagnosta spojrzy na strzałki... Tak, jak masz pecha to masz pecha byłem na stacji, diagnosta ustawił światła, pytał dlaczego, co robiłem its, ale nie nie przyczepił. Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka Jesli dalej będzie taka nagonka na przeglądy to za jakiś czas stanie się to realnym problemem a nie tylko pogadanką z diagnostą. Gorzej będzie, jeśli dojdzie do jakiegoś poważnego wypadku np z ofiarami a auto trafi na jakiś dodatkowy przegląd lub badania bo ktoś od niechcenia rzuci, że go oślepiły wasze światła bo mnp były zle ustawione. Wtedy nie będzie zmiłuj. Bedzie tylko wniosek, ze auto nie powinno być dopuszczone do ruchu a za wszystko w tym momencie ty ponosisz winę. Ubezpieczyciel wypnie się od odpowiedzialności bo oni tylko szukają jakiegokolwiek punktu zaczepienia. Nie chcę być odebrany ze demonizuję ale w takim skrajnym przypadku kombinacja i oszczędzenie np 1000zł spowoduje, ze będziecie mieli dużo poważniejsze problemy finansowe lub nawet prawne w postaci winy. Ja wiem, ze dużo gorsze patenty jeżdzą po drogach ale osobiście nie chciał bym odpowiadać za taką głupią rzecz. Co innego naprawa lamp przy użyciu zestawu wcześniej podlinkowanego. To ma sens. Nie uważałem go jako sposób na przekładkę" lamp z powodów które powyżej przytoczyłem. Taa, na każdym forum to samo. Jak zwiększysz moc w silniku, to też będzie taki problem? Jak zmienisz koła, to również? Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka
|
|
Góra |
|
|