Dzien dobry kolezankom i kolegom. Wczoraj nastapil problem z moim dachem w Boxsterze 986. Przeszukalem forum zarowno nasze jak i zagraniczne ale do konca analogicznej sytuacji nie znalazlem wiec chcialem Was poprosic o porade. Sytuacja jest nastepujaca - po odblokowaniu blokady dachu szyby poszly w dol, nacisnalem przycisk otwierania dachu, otworzyla sie do polowy klapa dachu po czym otwieranie sie zatrzymalo i szyby poszly do gory. Teraz jest totalny brak reakcji na guzik otwierania dachu a bez wzgledu na na otwieranie i zamykanie blokady szyby ani drgna (byl moment, ze na sekunde kiedy ruszalem blokada szyby poszly w dol na 3 sekundy ale zanim zaczalem skladac od nowa wrocily do gory i koniec). Czy taki objaw moze byc efektem uszkodzenia mikrostycznika (krancowki) przy dachu lub samej konstrukcji zamkniecia/zatrzasku dachu? Czy takie objawy moze dawac tez ktorys z przekaznikow dachu? Dziekuje z gory za pomoc
Jak postępy. Sprawdziłeś któryś z elementów. Mnie kiedyś po zimowym postoju też podobnie zaskoczył to okazały się zaśniedziałe styki głównego przekażnika.
Przylacze sie do apelu kolegi arczimi - jesli ktos moglby wrzucic lokalizacje wszystkich mikrostycznikow i przekaznikow dot. dachu w boxsterze 986 to bede wdzieczny. Postepy poki co sa takie, ze dzis dotarl do mnie na podmiane stycznik w lampce i popoludniu sprawdze ten element jako pierwszy. Jesli nie zadziala to czeka mnie dalsze kopanie i zdecydowanie schemat stycznikow i przekaznikow ulatwilby zycie
Pimi wielkie dzięki za schemat. Mam nadzieje, ze się już nie przyda ale miec takie cos w szufladzie to świetna rzecz. U mnie tak jak obstawiałem po objawach padł mikrostyk przy dachu, w lampe oświetlenia/zaczepie dachu. Podmieniłem poki co na inny używany i dach ożył ale będę szukał metody zeby naprawic swoj stary. Oczywiście nie byłbym soba gdybym nie szukał innej metody niz ASO bo cena za mały stycznik zatopiony w plastiku na poziomie 370 zł i czas oczekiwania 5 dni to troszkę przesada. Zrobię pomiar samego mikrowlacznika i jestem dziwnie przekonany, ze taki sam był elementem drzwi lub bagażnika w jakimś aucie VAG. Jeśli uda mi się dojść do rozwiązania to wrzucę pełne info na forum. Jeśli nie oczywiście kupię nowy w ASO bo nie chce znow wracac do domu z otwartym do połowy dachem 😂 dzięki wszystkim za pomoc!
Dołączył: 8.07.2007 Posty: 5185 Lokalizacja: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Nr klubowicza: 193
Nie chce mi się przekręcać laptopa ale wydaje mi się, że styczniki są w różnych miejscach w zależności od rocznika. Na przykład przy późniejszych nie ma zdaje się przy silniku.
Panowie u mnie podobny problem z tym ze po zimie dach się już nie otworzył. Może ktoś miał podobny problem ? Zwalniam blokadę, szyby idą w dół , wciskam przycisk i zero reakcji. Samochód był już u elektromechanika padło na moduł, kupiłem nowy, wymieniłem aku, bezpieczniki sprawdzone, dach nadal martwy. Jakieś rady? Gdzie szukać dalej ?