|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
dmalicki
|
Napisane: 9.08.2017, 10:49 |
|
|
Witam, Mam problem z hamulcem ręcznym w moim aucie. Po wciśnięciu hamulca nogą jakby w ogóle nie trzyma i można spokojnie na nim jechać. Niedawno wymieniałem tarcze i klocki, płyn hamulcowy również ok. Czy jest gdzieś jakaś regulacja naciągnięcia linki hamulca ręcznego i czy można wykonać to we własnym zakresie? Z góry dziękuję za pomoc,
|
|
Góra |
|
reptaill
|
Napisane: 9.08.2017, 11:56 |
|
|
Z tyłu masz tarczobębny, jedz do tego co wymieniał i niech sprawdzi czy wszystko dobrze poskładał.Może tłoczek został źle założony albo trzeba skasować luz bo nawet przy zaciągniętym hamulcu może się okazać że okładziny nie dotykają bębna
|
|
Góra |
|
Qbak
|
Napisane: 9.08.2017, 22:32 |
|
Dołączył: 8.07.2007 Posty: 5185 Lokalizacja: Rawa Mazowiecka/Warszawa
Nr klubowicza: 193
|
A ja napiszę tak, wiele razy zdarzało mi się na początku przygody z automatem "zaciągać" ręczny w Mercedesie i wiele razy zapominałem żeby go odblokować. Co auto sygnalizowało po przejechaniu jakiś 50-100 metrów. Auto nówka sztuka. Teraz już nikt w tym egzemplarzu nie "zaciąga", bo jest przecież "P". Innymi słowy, może tak ma być? Pomimo że jeździłem Cayenne wiele razy nigdy nie sprawdzałem czy hamulec postojowy zatrzyma auto w miejscu, więc nie wiem jak ma być, natomiast MB najwidoczniej nie powstrzymuje auta przed ruszeniem. A silnik w nim słabiutki.
_________________ 924 '83 LM8U - Tor Poznań 2:04,992
|
|
Góra |
|
Mart_000
|
Napisane: 10.08.2017, 15:07 |
|
|
Hamulec powinien cię utrzymać nawet na niezłej górce, ale jak dasz po garach, to nie ma bata, pojedzie i spali okładziny... Cayenne ma sygnalizację, jak ruszasz z ręcznym to wyje i wyświetla komunikat... Co do regulacji, to śruba naciągająca ręczny jest pod tunelem, tam gdzie standardowo mógłbyś się jej spodziewać. Tylko reguluj z umiarem, bo ci się będą grzać jak przesadzisz. Tam zdaje się nie ma żadnej kompensacji luzu, bo to zupełnie oddzielny układ, szczęki uruchamiane linką. Z tłoczkami i hydrauliką nie ma nic wspólnego.
|
|
Góra |
|
mirage
|
Napisane: 13.08.2017, 21:54 |
|
|
Zanim zacznie, naciągać linkę w tunelu proponuje sprawdzić luz pomiędzy okładzinami a bębnami. Jest wiele tutoriali jak regulować tarczobębny. Tak jak piszecie wszyscy używają P w automacie, musiałem u siebie regulować bo przeglądu nie przeszedł
|
|
Góra |
|
dmalicki
|
Napisane: 14.08.2017, 7:29 |
|
|
Dzięki za odpowiedz Chciałbym sprawdzić te luzy tylko w necie nie mogę nic znaleźć na ten temat. Mógłbyś podesłać jakiś link? Jeżeli ktoś posiada instrukcję lub wie jak regulować śruby w środkowym kanale również będę wdzięczny za podesłanie jakoś materiału. W instrukcji obsługi piszą tylko o tym jak zaciągać ręczny Z góry dzięki!
|
|
Góra |
|
mirage
|
Napisane: 14.08.2017, 13:49 |
|
|
|
Góra |
|
piotrrf
|
Napisane: 16.03.2021, 11:40 |
|
|
Jest problem z regulacja hamulca recznego 987 s 2011. Niby latwe a jednak cos nie tak. Wczoraj zdemontowalem tarczobeben i okazalo sie,ze wyglada dobrze.Regulator normalnie pracuje.Szczeki widac,ze maja okladzin sporo. Drugie kolo hamuje bardzo dobrze wiec tam nie zagladalem. W tym nie dzialajacym hamulec dziala zero jedynkowo.Jak regulatorem pokrece troche za mocno to stoi w miejscu nawet jak dzwignie zwolnie.Jak popuszcze na regulacji to nawet na zaciagnietym na maxa nie trzyma.
Linka dziala. Regulacja linek podobno jest automatyczna.W 986 mozna bylo w tunelu podciagnac. Macie jekies pomysly ,bo juz mam plan do warsztatu jechac a wydaje sie to proste.
|
|
Góra |
|
piotrrf
|
Napisane: 9.04.2021, 16:12 |
|
|
Hamulec reczny naprawiony.Wymienilem dla wlasnego spokoju co sie dalo.Czyli okladziny,tarczobebny i linki. Zrobiono odrazu nowy przeglad.Zadnych wad nie wykazal. Calosc wyszla 800 euro. Najwaniejsze,ze dziala.
|
|
Góra |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
|