Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23.06.2022, 16:57 

Panowie,

wspomniany Pan Przemek z Krakowa akurat w zeszłym roku zrobił nam najlepszą ofertę na Panamerę, przebił pod tym względem pozostałe salony.

A odnośnie zaistniałej sytuacji, jako że miałem trochę kontaktu z branżą i VGP pozwolę sobie na trochę gdybania:

- byłbym skłonny postawić zakład, że to nie żadna samowolka handlowców, a mniej lub bardziej formalne wytyczne dyrekcji salonu
- byłbym zaskoczony gdyby importer o tym nie wiedział. Mniejsze prowizje od sprzedaży aut - przerzuca się na doposażenie/akcesoria/ pakiety aby sumaryczny bilans się zgadzał. Tak, aby i importerowi i salonom bilans się zgadzał.

Podsumowując jakby ktoś chciał się dalej skarżyć proponuję uderzać od razu na Niemcy, bo importer i tak będzie udawał, że nic nie wie i że to polityka wewnętrzna salonu ;)

Jakby nie oceniać kwestii etycznych to brutalne prawa rynku po prostu...

PostNapisane: 24.06.2022, 9:47 

roswell napisał(a):
Panowie,

wspomniany Pan Przemek z Krakowa akurat w zeszłym roku zrobił nam najlepszą ofertę na Panamerę, przebił pod tym względem pozostałe salony.

A odnośnie zaistniałej sytuacji, jako że miałem trochę kontaktu z branżą i VGP pozwolę sobie na trochę gdybania:

- byłbym skłonny postawić zakład, że to nie żadna samowolka handlowców, a mniej lub bardziej formalne wytyczne dyrekcji salonu
- byłbym zaskoczony gdyby importer o tym nie wiedział. Mniejsze prowizje od sprzedaży aut - przerzuca się na doposażenie/akcesoria/ pakiety aby sumaryczny bilans się zgadzał. Tak, aby i importerowi i salonom bilans się zgadzał.

Podsumowując jakby ktoś chciał się dalej skarżyć proponuję uderzać od razu na Niemcy, bo importer i tak będzie udawał, że nic nie wie i że to polityka wewnętrzna salonu ;)

Jakby nie oceniać kwestii etycznych to brutalne prawa rynku po prostu...

Jak się okazało masz całkowitą racje. Naświetliłem sprawę Porsche Polska od razu po rozmowie z Porsche Kraków bo zależało mi na tym samochodzie. Wczoraj otrzymałem taka odpowiedz od Porsche Kraków:

Szanowny Pan Maciej

Dotyczy: Rozmów w zakresie nabycia samochodu Porsche Cayenne Turbo GT

Szanowny Panie Macieju,

W pierwszej kolejności bardzo dziękujemy za zainteresowanie ofertą naszego salonu i samochodami marki Porsche.

W związku ze zgłaszanymi przez Pana uwagami w zakresie sposobu przedstawienia Panu oferty dotyczącej możliwości zakupu samochodu Porsche Cayenne Turbo GT, po wnikliwej analizie uprzejmie informujemy, że w sprawie doszło do pewnego nieporozumienia nad czym ubolewamy.

Podkreślić jednocześnie należy, że doszło do nieopatrznego zrozumienia intencji sprzedawcy
z którym się Pan kontaktował.

Zarówno przedstawienie Panu oferty nabycia samochodu wraz z dodatkową możliwością zakupu
w atrakcyjnych cenach: kół zimowych oraz folii ochronnej – jak i przedstawienie możliwości skorzystania z finansowania bankowego zakupu (poszukiwanego przez Pana albowiem samochód miał być nabywany w takiej formie) podyktowane było chęcią przedstawienia Panu pełnej i kompleksowej oferty z wszystkimi dodatkowymi opcjami i pełnym zabezpieczeniem samochodu.

Skorzystanie z powyższych atrakcyjnych dla Pana opcji dodatkowych nie stanowiło warunku sprzedaży samochodu – a jeżeli odniósł Pan takie mylne wrażenie to uprzejmie przepraszamy za zaistniałe nieporozumienie.

Do opisanego powyżej nieporozumienia doszło po raz pierwszy w historii istnienia naszego salonu.

Niezwłocznie po przekazaniu przez Pana informacji o zaistniałej sytuacji podjęte zostały kroki celem wewnętrznego wyjaśnienia sprawy oraz podjęto kroki by nie doszło do ponownego zaistnienia takiej sytuacji.

Mamy nadzieje, że powyższe incydentalne i jednorazowe zdarzenie nie wpłynie negatywnie na Pana opinię o tutejszym salonie i samochodach marki Porsche.

Z wyrazami szacunku,

PostNapisane: 24.06.2022, 11:28 

Baks,

dokładnie takiej odpowiedzi się spodziewałem.

Trzeba było kupić te koła, folie, leasingi w "atrakcyjnych cenach" wszak zawsze chodzi o dobro klienta...

A odnośnie przytoczonych handlowców - ich praca jest mocno usystematyzowana, ściśle kontrolowana, a samowolki nierzadko kończą się pożegnaniem z salonem, co w połączeniu z hermetycznością branży kończy się koniecznością przekwalifikowania się.

Strategie idą odgórnie, a oskarżania handlowców porównałbym do obwiniania ekspedientek za kolejki w Biedronce ;)

PostNapisane: 24.06.2022, 13:39 

Nr klubowicza: 288
folia przód 911 kosztowała 9k teraz 12k z za 15k można zrobić całe auto

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]