Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 19.05.2017, 14:05 

Naped daje rade, jesli f30 spelnialo Twoje oczekiwania to Macan jest pod tym wzgledem jeszcze lepszy.

PostNapisane: 19.05.2017, 21:07 

W F30 mam RWD, więc AWD będzie nowością. A jak z tymi oponami wielosezonowymi, które oferuje Porsche? W ogóle jest sens to rozważać?

M.

PostNapisane: 20.05.2017, 19:54 

W PCW poszedlem za rada handlowca i wzialem lato a zime dokupilem osobno.
Jesli planujesz jezdzic normalnie zima to polecam to samo rozwiazanie, opony caloroczne maja sens jak drogi sa odsniezane. W naszym pieknym kraju nigdy nie wiesz co Cie czeka wiec zgodnie ze stara zasada - szykuj sie na najgorsze a nic Cie nie zaskoczy.

Co do przesiadki z F30 to ja sie przesiadlem z 320d rwd i charakterystyka napedu w macanie oczywiscie nie jest taka sama ale czasami da sie zapomniec ze to jest 4x4.

PostNapisane: 22.05.2017, 10:43 

Z tego co wiem od handlowca nie ma już w ofercie opon wielosezonowych

PostNapisane: 22.05.2017, 12:45 

Czy ktoś może wie czy przy montażu kół 20 i 21 calowych do Macana wymagane są osłony nadkoli? Na porsche tequipment piszą, że są wymagane ale czy w praktyce można jeździć bez tego? czy trudno się to montuje? nr. części to 95B 044 800 05 Wygląd mi to na centymetrowy kawałek plastiku..

PostNapisane: 23.05.2017, 11:28 

A mam jeszcze pytanie. Czy wiecie dlaczego zniknęła z konfiguratora cała bezowa tapicerka? Jeszcze w marcu można było za 8k wybrać cała bezowa - deska rozdzielcza + kierownica. A teraz występuje tylko w połączeniu z czarnym. Czy wróci ta cała bezowa? Jak uważacie?

Pozdrawiam,

M.

PostNapisane: 23.05.2017, 12:58 

Zapewne wycofali bezowa skore z bezowymi dywanami i deska,
bo jest to najbardziej podatne na brud wnetrze i malo klientow decydowalo sie na ten wariant. Ponadto jasna deska to zawsze refleksy na przedniej szybie.

PostNapisane: 23.05.2017, 19:58 

Szkoda, akurat ta opcja mi się podobała. A adaptacyjne fotele sportowe to opcja warta tej kasy? I kwestia LED i bixenonów. Duża różnica?

PostNapisane: 23.05.2017, 23:24 

Miałem Macan na 19" bez pneumatyki - było komfortowo, ale sztywno zestrojenie.

Teraz jeżdzę GTS-em(20") z pneumatyką i różnica jest radykalna na korzyść obecnego auta - z jednej strony(jak na kompaktowego suva) świetny komfort, z innej fajna/sportowa twardość i balans(tryb sport plus)

Jeździłem ostatnio kolegi Macanem dieslem na 21" i mimo pneumatyki rozmiar koła był wyczuwalny.

Reasumując na 20" będzie dobrze komfortowo i też sportowo:) Poza tym tak jak Kokos pisał na 20" jest sporo mięsa...

PostNapisane: 23.05.2017, 23:29 

Odnośnie świateł - wybieraj LEDy - zdecydowanie polecam(pierwsze wrażenie nie zapomniane:) Poza tym xenon już powoli staje się melodią przeszłości.

PostNapisane: 24.05.2017, 12:43 

ledakar napisał(a):
Szkoda, akurat ta opcja mi się podobała. A adaptacyjne fotele sportowe to opcja warta tej kasy? I kwestia LED i bixenonów. Duża różnica?

Jasna tapicerka w 100% została wycofana i juz nie wróci, o ile pamiętam dotyczy to wszystkich oferowanych modeli.

Co do świateł - tylko LEDy, różnica po zmierzchu jest ogromna.

PostNapisane: 24.05.2017, 13:02 

OK. A jak z tymi sportowymi fotelami. Warte swojej ceny?

PostNapisane: 24.05.2017, 13:57 

18 zakresowe zdecydowanie warte. Zwroc uwage ze jesli sie na nie zdecydujesz to mozesz troche oszczedzic, one zawsze sa w najlpeszej skorze, mozesz wybrac wnetrze bez doplaty a skora na fotelu bedzie jak przy doplacie kilku tysiecy. Jedyna roznica to brak skory w gornej czesci drzwi i na desce

PostNapisane: 26.05.2017, 10:41 

Możecie zerknąć i ocenić specyfikację? Chciałbym się zmieścić w 300k brutto.

https://document.li/Ri2o

M.

PostNapisane: 26.05.2017, 22:03 

Ladna konfiguracja, niestety widze ze w my18 fotele juz chyba nie wymuszaja skory. Upewnij sie z doradca, tak aby nie bylo niespodzianki przy odbiorze.
Jesli chcesz sie zmiescic po rabacie w 300k to mozesz jeszcze cos dorzucic :)

Pozwolilem sobie zrobic konfig blizniaczy z lekkimi zmianami i z doswiadczenia wiem ze ponizej 300 go mozesz kupic bez porazajacych umiejetnosci negocjacyjnych :)

http://www.porsche-code.com/PJT599V3

Czarne wykonczenia zew. - bez tego sa matowe i mniej efektowne
Sport chrono - deska bez zegarka jest nijaka + zegarek jest mega wygodny
Pakiet palacych - nie namawiam do palenia ale bez pakietu w srodku konsoli jest dziura, ktorej czyszczenie to jakis dramat
Aluminiowe nakladki - normalnie nie ma nic tylko wytloczony plastik
Przyciemniane lusterka - co kto lubi, mozna wylaczyc ale przydaja sie
Pakiet oswietlenia - bez tego "podkowa" wyglada slabo + kilka dodatkowych zarowek
Podgrzewanie foteli - bez tego bedziesz mial zaslepke na konsoli a zima zawsze przyjemniej
Dywaniki - tak w standardzie nie ma nic i przyjezdza gola podloga z mocowaniami
Herb na zaglowkach - dodaje charakteru
Bose - standardowe audio nie pasuje do auta premium

Jak masz jakies pytania wal smialo na priv, chetnie opowiem Ci czemu niektorych rzeczy zaluje ze nie mam a inne uwazam za zbedne :)

Pozdrawiam,
Marcin

PostNapisane: 26.05.2017, 22:49 

Sport Chrono do bazowego silnika bez sensu. Weź kompas, kosztuje 1500 złotych i wygląda podobnie.

PostNapisane: 27.05.2017, 1:18 

Nr klubowicza: 619
Super, sensowny konfig. [edit: tylko teraz widzę, że patrzyłem na ten od Maaarcina :-)
czany+beż tapicerka- nie widziałem na żywo, ale to mi się wydaje być właśnie optymalną opcją żeby coś zaszaleć a nie przepłacić.

Ja z kolei bym poprawił tak:

entry&drive- wykreślić
wg. mnie bez sensu opcja w sytuacji gdy Porsche upiera się na kikucie kluczyka zamiast przycisku- zostaje kikut, który nęci oko głupszych złodziei- że ktoś zostawił kluczyk i można się przejechać. Można oczywiście odczekiwać pół minuty (bodaj) i wyciągać kikuta a wtedy chodzisz z dwoma kluczykami i średnio to wtedy "entry& drive). No a z mądrzejszymi złodziejami- wiadomo, że mają patenty na samochody z bezkluczykowym startem.
przyciemniane szyby- tu można ewentualnie przyoszczędzić. Sam myślałem nad VW5, ale np. Niemcy odradzają ze strachu przed tym, że ich nikt z takiego szczelnego auta nie wyratuje. No a za samo przyciemnienie- można odpuścić- tylna szyba nie musi być ciemna a we wnętrzu z jasnymi szybami w macanie jakoś nie czuje się potrzeby tak jak np. w volvo xc90 z którym mam porównanie na codzień.
czarne listwy okien- tu gusta oczywiście, ale zastanów się, czy za tym chromikiem nie zatęsknisz- szczególnie przy felgach w jasnym kolorze.
dołożyłbym blachę pod przedni zderzak bo ten jest do d.
wspomaganie układu- zapytaj dealera czy mogą dograć w późniejszym terminie (to jest zdaje się tylko kwestia włączenia w software)

fotele- osobiście dałbym 14-pozycyjne bo się dużo lepiej wsiada- wg. mnie optymalna opcja. 18-way - jeśli to nie jest gts czy turbo, tylko spokojniejsza wersja, to jak dla mnie zepsują to auto, już nie jest takie poręczne- coś tak jak z wsiadaniem do x4 albo x6. Standardowe fotele z alcantarą mam u siebie, są bardzo dobre.

20-calowe felgi- i to już jest hardcore, ale w ogóle bym nie dopłacał do felg, tylko kupił nieznacznie drożej drugi komplet żeby standardowe mieć na zimę. Przy okazji oszczędność na starcie.

pakiet dla palących- wiem o co chodzi, ale tak jak pisze Maaarcin to chyba mówią ci, co tej dziury nie mają ;-) Mnie wcale nie denerwuje

Posłuchaj Bose i standardowego radia- standardowe ma trochę rozbełtane średnie tony, podejrzewam, że wymiana kilku przetworników zrobi z niego więcej niż te 5 tysi za Bose, które też mi coś nie bardzo podchodzi w wysokich. A basu jest wystarczająco- sub zbędny.

No i teraz wszystko, co wcześniej zaoszczędziłem- wydałbym na pakiet Sport Design ;-)
No, ale ogólnie to najwięcej uwagi warto zwrócić na to, czego później się już nie da zmienić- dla mnie to była pneumatyka. Listwy, kierownica z drewnem- to się da wymienić/dokupić. Nawet kolor- oklejenie macana to 4 tys zł. Z tym, że biały się okleja akurat kiepsko. https://www.suncoastparts.com/category/MACANBASE.html

Obrazek

PostNapisane: 27.05.2017, 8:51 

Dobierz jeszcze pełne wykończenie wnętrza skóra - inaczej masz tandetny plastik na desce, boczkach itd.

PostNapisane: 27.05.2017, 12:59 

Wielkie dzięki za sugestie. Jeszcze pewnie będę siedział na tą konfiguracją, bo chce mieć auto mega dopieszczone i żeby nic nie brakło. A z drugiej strony tez nie chce przepłacić. Pytanie co z felgami. Na pewno nie chce 18-stek bo auto wyglada słabo. 20-stoki faktycznie sporo. Ale pytanie czy taniej można je kupić na rynku wtórnym? Wraz z oponami?

M.

PostNapisane: 27.05.2017, 13:32 

Nr klubowicza: 619
z felgami- tak, jak już ci pisałem. Felg nie szukaj w Polsce ale na zachodzie. W modelu z silnikiem 2.0 nie ma takich różnic jak w większych silnikach, bo w nich na starcie oszczędzamy 18,6% akcyzy. Ale popatrz tutaj:
http://www.ebay.de/itm/21-Zoll-original-Porsche-Macan-Sommerrader-95B-Turbo-III-Felgen-Sommerreifen/182518526026
http://www.ebay.de/itm/21-Zoll-Turbo-III-Porsche-Macan-Sommer-Rader-Conti-5-5-6mm-RDK/201927037720
Czyli kupujesz koła za porównywalną cenę do tego, co w salonie DOPŁACASZ. No i zostają ci koła 18, które możesz spieniężyć albo może pojeździć na nich trochę ze świadomością że może ci się nie podobają, ale się nie wyprułeś zbytnio i kiedyś sobie dokupisz większe cacka. Może cię nie zemdli, co? ;-)

KoKoS- kolega ledakar szuka oszczędności, więc ja bym go nie zniechęcał do plastików, które są naprawdę więcej niż przyzwoite. Skóra wspaniała, ale te zwierzęta trzeba było zabić :-/ - to sobie obejrzyj w salonie, tylko jak będziesz podziwiał full wypasiony egzemplarz, to sobie porozdzielaj co ci się najbardziej podoba- bo może w full wypasie masz na przykład wrażenie luksusu ale ono jest nie do końca od skóry ale głównie od listew i od drewnianej kierownicy (a tu też można przyoszczędzić 75% ceny retrofitem) Tak, że moja rada: mniej konfiguratora a jak najwięcej wizyt w salonach i nie dać się zwieźć ogólnemu wrażeniu wypasionego samochodu, tylko po kolei sobie przemyśl każdy punkt- co dla ciebie robi naprawdę istotną różnicę- kierownica, skóra, logo, listewka.... no i niebieski jest śliczny :-)

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]