Autor |
Wiadomość |
ledakar
|
Napisane: 13.05.2017, 15:26 |
|
|
Cześć,
możecie mi tak łopatologicznie wyjaśnić różnicę między Porsche Connect a Connect Plus w przypadku modelu Macan?
Czy mając zwykłego Connect będę miał dostęp do swoich aplikacji z iPhone'a i uruchomię sobie na przykład Google Maps'a, które mam wgranego? Czy do tego celu potrzebuję Connect Plus?
Dzięki za rozjaśnienie.
M.
|
|
Góra |
|
Lucky07
|
Napisane: 14.05.2017, 7:22 |
|
|
Hi, Zwykłe Connect to opcja , ktora mozna wziać tylko bez nawigacji PCM i pozwala ona sparowac Iphone z autem. Bedziesz mogl korzystac z nawigacji , ale nie google tylko tej Apple'owskiej. To wszystko oczywiscie poki masz dostep do internetu. Jak wyjedziesz za granice to hmmmm , ciekawy ile roaming danych bedzie kosztowal. Poza tym, nie jestem do konca pewien ale chyba jest tak ze jak odpalisz to Navi, to nie mozesz jednoczesnie odtwarzac muzyki z telefonu . Connect plus- wymaga sim karty i umowy na przesyl danych. Masz natezenie ruchu w czasie rzeczywistym, ale ktos tu na forum narzekal juz na sprawnosc tego rozwiazania. Cena za ta prosta opcje w tym roku wzrosla do ok 7500pln (!) Ja bym chyba proponowal wziac PCM a natezenie ruchu czasem sprawdzic w telefonie na google maps;)
pozdrawiam J.
|
|
Góra |
|
ledakar
|
Napisane: 14.05.2017, 11:33 |
|
|
A biorąc PCM będę miał też te opcje co w Connect? Czyli parowanie iPhone'a z autem też będzie? Przesył muzy przez bluetooth i apki z iPhone'a? Czy do tego potrzebuję Connect Plus?
M.
|
|
Góra |
|
ledakar
|
Napisane: 14.05.2017, 21:51 |
|
|
To jakaś masakra. A planują zrobić jakiś upgrade? Zakładam, że w nowej Panamerze jest lepiej. Czyli najlepiej wziąć po prostu Connect?
|
|
Góra |
|
Ygrek
|
Napisane: 15.05.2017, 0:29 |
|
|
ledakar napisał(a): To jakaś masakra. A planują zrobić jakiś upgrade? Zakładam, że w nowej Panamerze jest lepiej. Czyli najlepiej wziąć po prostu Connect? Ja mam Connect w Macanie, wystarcza w 100% jako obsługa telefonu i muzyki, navi fabryczne daje rade. Connect plus imo nie ma sensu, sorki.
|
|
Góra |
|
ledakar
|
Napisane: 15.05.2017, 7:42 |
|
|
Ygrek napisał(a): Ja mam Connect w Macanie, wystarcza w 100% jako obsługa telefonu i muzyki, navi fabryczne daje rade. Connect plus imo nie ma sensu, sorki.
Ale masz Connect i w tym fabryczne navi? Czy masz też PCM? M.
|
|
Góra |
|
Ygrek
|
Napisane: 15.05.2017, 13:01 |
|
|
ledakar napisał(a): Ygrek napisał(a): Ja mam Connect w Macanie, wystarcza w 100% jako obsługa telefonu i muzyki, navi fabryczne daje rade. Connect plus imo nie ma sensu, sorki.
Ale masz Connect i w tym fabryczne navi? Czy masz też PCM? M. Standardowe PCM
|
|
Góra |
|
ledakar
|
Napisane: 15.05.2017, 13:16 |
|
|
Okej, czyli wystarczy zamówić PCM, a Connect Plus odpuścić? Przesyłanie muzyki z tel w PCM jest? Jakieś apki z tel ściągnę i będę mógł obsługiwać?
Dodatkowe pytanie, wiadomo czy przy zapowiadanym faceliftingu zmieni się coś pod kątem systemu rozrywki? Czy zmiany tego nie obejmą?
M.
|
|
Góra |
|
Ygrek
|
Napisane: 15.05.2017, 13:28 |
|
|
ledakar napisał(a): Okej, czyli wystarczy zamówić PCM, a Connect Plus odpuścić? Przesyłanie muzyki z tel w PCM jest? Jakieś apki z tel ściągnę i będę mógł obsługiwać?
Dodatkowe pytanie, wiadomo czy przy zapowiadanym faceliftingu zmieni się coś pod kątem systemu rozrywki? Czy zmiany tego nie obejmą?
M. Według mnie, nie ma sensu ConnectPlusa, PCM obsługuje wszystko co mi jest potrzebne. Co co FL - chyba na razie brak takich informacji, jedynie plotki na portalach moto. Obecny PCM jest mocno poprawiony i tak, w końcu działa jak powinien, szybko i sprawnie.
|
|
Góra |
|
porsche-fanatic
|
Napisane: 16.05.2017, 9:17 |
|
|
Lucky07 napisał(a): Hi, Zwykłe Connect to opcja , ktora mozna wziać tylko bez nawigacji PCM i pozwala ona sparowac Iphone z autem. Bedziesz mogl korzystac z nawigacji , ale nie google tylko tej Apple'owskiej. To wszystko oczywiscie poki masz dostep do internetu. Jak wyjedziesz za granice to hmmmm , ciekawy ile roaming danych bedzie kosztowal. Poza tym, nie jestem do konca pewien ale chyba jest tak ze jak odpalisz to Navi, to nie mozesz jednoczesnie odtwarzac muzyki z telefonu . Connect plus- wymaga sim karty i umowy na przesyl danych. Masz natezenie ruchu w czasie rzeczywistym, ale ktos tu na forum narzekal juz na sprawnosc tego rozwiazania. Cena za ta prosta opcje w tym roku wzrosla do ok 7500pln (!) Ja bym chyba proponowal wziac PCM a natezenie ruchu czasem sprawdzic w telefonie na google maps;)
pozdrawiam J. Google maps ma obszary offline więc można sobie pobrać przed wyjazdem za granicę i internet nie będzie potrzebny
|
|
Góra |
|
ledakar
|
Napisane: 17.05.2017, 8:52 |
|
|
A czy przy okazji mogę prosić o zmianę tytułu wątku na "Pytania o Porsche Macan" i spytać o aktywne zawieszenie i felgi 20"? Czy to w ogóle sprawdza się na polskich drogach? Pod kątem komfortu? I jak w zimę. Ktoś z Was jeździł na 20" z ogumieniem zimowym? Dodatkowo co myślicie o oponach wielosezonowych w tym modelu, które sprzedaje Porsche?
|
|
Góra |
|
Ygrek
|
Napisane: 17.05.2017, 13:02 |
|
|
ledakar napisał(a): A czy przy okazji mogę prosić o zmianę tytułu wątku na "Pytania o Porsche Macan" i spytać o aktywne zawieszenie i felgi 20"? Czy to w ogóle sprawdza się na polskich drogach? Pod kątem komfortu? I jak w zimę. Ktoś z Was jeździł na 20" z ogumieniem zimowym? Dodatkowo co myślicie o oponach wielosezonowych w tym modelu, które sprzedaje Porsche? Stałem przed tym samym dylematem w zeszłym roku Nie wziąłem pneumatyki z pełną świadomością, bo nie lubię, ale to zawsze indywidualne preferencje. Dodatkowo w bardzo mroźne zimy może Ci po prostu przymarznąć i nie pojedziesz, to sporadyczne wypadki, ale znam takie. Co do felg - na zimę wziąłem 19", na lato mam 20". Ze względu na stan polskich dróg, wolę więcej "mięsa" na profilu
|
|
Góra |
|
ledakar
|
Napisane: 17.05.2017, 13:17 |
|
|
Ygrek napisał(a): Stałem przed tym samym dylematem w zeszłym roku Nie wziąłem pneumatyki z pełną świadomością, bo nie lubię, ale to zawsze indywidualne preferencje. Dodatkowo w bardzo mroźne zimy może Ci po prostu przymarznąć i nie pojedziesz, to sporadyczne wypadki, ale znam takie. Co do felg - na zimę wziąłem 19", na lato mam 20". Ze względu na stan polskich dróg, wolę więcej "mięsa" na profilu Dzięki za odpowiedź. Ja się zastanawiam nad Pneumatyka + 19" cali i zmiana opon na zimowe lub Pneumatyka + 19" cali + opony wielosezonowe (te proponowane przez Porsche). 20" mi się strasznie podoba, ale mam dylemat, czy tam będzie się dało jeździć po polskich drogach. Obecnie mam F30 na 17", miałem wymieniać na 18", ale leasing się kończy, więc auto na sprzedaż, to już przejeżdżę. A pnemuatyki nie brałeś, bo?
|
|
Góra |
|
Ygrek
|
Napisane: 17.05.2017, 13:45 |
|
|
ledakar napisał(a): Dzięki za odpowiedź. Ja się zastanawiam nad Pneumatyka + 19" cali i zmiana opon na zimowe lub Pneumatyka + 19" cali + opony wielosezonowe (te proponowane przez Porsche). 20" mi się strasznie podoba, ale mam dylemat, czy tam będzie się dało jeździć po polskich drogach.
Obecnie mam F30 na 17", miałem wymieniać na 18", ale leasing się kończy, więc auto na sprzedaż, to już przejeżdżę.
A pnemuatyki nie brałeś, bo?
20" obecnie dają radę i jest naprawdę komfortowo, w zimie nie wiem, bo zawsze na zimę biorę mniejszy rozmiar i węższe opony, taki nawyk. Co do pneumatyki, ja lubię czuć auto, pneumatyka mi w tym przeszkadza, ale to jak wspomniałem totalnie indywidualne preferencje. Szybszej jazdy uczyłem sie i uczę nadal na Subaru STi i albo regulowany gwint albo standard Prodrive, wiem gdzie i jak jadę i na ilę mogę sobie pozwolić. Nie lubię jak auto decyduje za mnie ile i kiedy ma się wychylić lub obniżyć... Poza tym moim Macanem nie ciągam przyczepy, nie mam 5 osobowej rodziny i nie wożę drewna do kominka, więc i te zalety pneumatyki odpadły Kolega od Cayenne też mnie trochę nastraszył, że w zimę jak się wilgoć gdzieś dostanie i zamarznie, to masz albo low rider albo wóz drabiniasty i dupa z jazdy, nie wspominając o kosztach ewentualnych napraw pneumatyki. Nie zmienia to faktu, że jest na pewno mnóstwo zwolenników pneumatyki, ja do nich nie należę
|
|
Góra |
|
ledakar
|
Napisane: 17.05.2017, 14:36 |
|
|
Dzięki, bardzo sensowna odpowiedź Coś czuję, że do samego końca będę bił się z myślami czy 20" czy może 19"..... M.
|
|
Góra |
|
KoKoS
|
Napisane: 17.05.2017, 15:34 |
|
|
20" zima i lato + pneumatyka. Jest komfortowo Taki sam zestaw miałem w Panemerze i było Ok, jeśli nie uprawiasz offroadu. Przy 20" tam jest nadal sporo mięsa, chyba ze spodziewasz się komfortu S klasy - ale żadne koło tego nie zapewni w Macanie.
Pneumatyka w Porsche jest Ok. Komfort w porównaniu do F30 to na 20" i tak bedzie przepaść.
|
|
Góra |
|
ledakar
|
Napisane: 17.05.2017, 15:55 |
|
|
A jakbyś porównał Pneumatyka + 19" do F30? Też twardo?
M.
|
|
Góra |
|
KoKoS
|
Napisane: 17.05.2017, 15:58 |
|
|
Przepaść na korzyść Macana, będzie bardziej komfortowo z pneumatyka nawet przy 20"
|
|
Góra |
|
WaldekGTS
|
Napisane: 17.05.2017, 17:30 |
|
|
Tez mialem ten dylemat, jakie kola na zime, ostatecznie wybralem 20 na lato i 19 zima i jestem zadowolony. Z drugiej strony jezeli jezdziesz zima w Alpy lub gdzie trzeba lancuchy, porsche nie zaleca lancochow na kola wieksze niz 19....
|
|
Góra |
|
ledakar
|
Napisane: 17.05.2017, 22:09 |
|
|
Ja bardziej nad morze jeżdżę, a jeśli chodzi o góry to bardziej Beskidy, Zakopane, Białka etc. Jak sobie radzi napęd 4x4 w Macanie?
M.
|
|
Góra |
|
|