Witam wszystkich. Szukam jakiegoś konkretnego specjalisty który pracuje/pracował w serwisie Porsche i zna się na tych samochodach jak nikt. Mam taki przypadek.
Kilka dni temu byłem przejechać się Panamerą Turbo 2010 rok i po jakichś 10 km zaczęło coś klekotać w silniku po lewej stronie. Mechanik w warsztacie twierdzi że to albo przeskoczył rozrząd, albo zawory się pogięły. Objaw był dziwny po wszystko cykało bez problemu, a po chwili zaczęło klekotać.
Czy możliwe że to jakaś elektronika padła i coś się przestawiło? Teraz samochód nawet nie chce zapalić. Miałem podobny przypadek w BMW i okazało się że moduł komfortu był uszkodzony. Po wymianie modułu wszystko wróciło do normy. Może i tu stało się coś podobnego, a elektronika zablokowała samochód tak żeby nie uszkodzić silnika?
Proszę o Wasze sugestie. Może dacie jakieś namiary na kogoś kto po pracy wybrał by się do mnie i zdiagnozował samochód? Może to być ktoś z Warszawy, Gdańska lub Torunia. Ja jestem z okolic Mławy więc tak po środku.
Co sądzicie o Porsche-spec Krystian Petrol ma ktoś doświadczenie z tym człowiekiem?
Witam, ja tak miałem w Panamerze 4S , jechałem i auto poprostu zgasło. Rowniez nie chciało odpalić - okazało sie ze przeskoczył łańcuch rozrządu. Podobno wina pompy olejowej. Niestety w moim przypadku naprawa sięgnęła 50 tys. Auto stało przez miesiac.
Jaki przebieg auta? Czy dobrze rozumiem, że awaria nastąpiła nie w twoim aucie na przejażdzce? Wszystko wskazuje na urwane śruby variatora i któraś z nich może dostała się do łańcucha... NIestety standard. Najprawdopodobniej silnik do wyjęcia i do zdjęcia głowica po stronie urwanych śrub. Koszty niestety spore...
Miałem identyczny przypadek w panamerze turbo przy przebiegu 147 tyś. Najpierw głośne pukanie z lewej strony silnika, następnego dnia po kilku kilometrach silnik zgasł i już nie zapalił. Diagnoza: przeskoczył łańcuszek rozrządu - na szczęście miałem gwarancje.
Dlatego zawsze będę powtarzał że gwarancja w takim aucie jak Panamera jest PODSTAWĄ!
Miałem dwie także wiem co mówię. Każdy niech mówi co chce ale te auta niestety lubią się psuć choćbyś nie wiadomo jak o nią dbał.
Gdyby nie approved za naprawy zapłaciłbym ponad 150kpln a o auta dbałem wręcz przesadnie.
Nie bez powodu ludzie pozbywają się ich średnio po przebiegu +150kkm.
Jak kiedyś w aso porsche usłyszałem że to "auto dla bogatych" odrazu pomyślałem - raczej dla frajerów... Oczywiście nikogo tutaj nie obrażając! Są to świetne do jazdy auta ale jak już zaczną się sypać to stają się skarbonką bez dna.