Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 7.10.2009, 18:34 

Zgadzam sie ze Porsche nie kupuja ludzie najmniej zarabiający zarówno w USA jak i w Polsce.
Ale w Usa statystycznie znacznie wiecej sie zarabia zarówno jak sie prowadzi własny biznes jak i pracuje sie u kogos. A dodatkowo wszystko z zwłaszcza samochody sa znacznie tansze.
Podejrzewam ze przy podobnyn zangazowaniu w prace/biznes - o ile w Polsce było by cie stać powiedzmy tylko na zakup 1 nowego Porsche to w Usa było by cie stac na Porsche dla siebie + drugie dla żony + apartament nad oceanem.
Czyli w skrocie np.
W Polsce po 4 latach ciezkiej pracy i wyrzeczen kupujesz 1 Porsche
W USA po 4 latach ciezkej pracy i wyrzeczen kupujesz 2 Porsche + apartament nad oceanem :)

W Polsce za mało sie zarabia a wszystko jest drozsze i u nas praktycznie nie istnieje rynek towarów luksusowych a wielkim luksusem są u nas marki o sredniej renomie na zachodzie.

Tytuł:
PostNapisane: 7.10.2009, 20:59 

Por1 - czytam w kolejnym watku Twoje refleksje i zastanawiam sie czy zycie w Polsce traktujesz jako forme pokuty?

Jakbym mial Twoje podejscie, to juz bym dawno wyemigrowal, tam gdzie akcyzy nizsze, zarobki wyzsze i mozna kupic 4 Porsche i rezydencje zamiast 1.
Po co sie umartwiac i kazdy post zaczynac od: "a akcyza w Polsce wynosi 20%..."

Tytuł:
PostNapisane: 7.10.2009, 21:37 

Nr klubowicza: 039
Moje auto już poszło...pojechało i sam zaczynam powoli rozważać kwestie związane z zakupem czegoś innego .
Generalnie na marginesie też ze sprzedaży spróbuję wyciągnąć jakieś wnioski i z trudem coś pojmuję.
Wynika to z faktu ,że najżywsze zainteresowanie wyrażali kupcuy spoza naszego kraju a my sami ściągamy auta bóg wie skąd :roll:

Ad meritum zaś martwmy się raczej siłą złotówki bo na nic innego liczyć niemożemy.

968 - out
912
996 - out

Tytuł:
PostNapisane: 7.10.2009, 22:30 
Klubowicz

Jurek968 - gratuluje sprzedazy i powodzenia w nowych poszukiwaniach ... choc szkoda ze u nas nikt nie kupil tego auta
Przynajmniej zdazyles pokazac go w Poznaniu i masz kilka ladnych sesyjek foto :)

Tytuł:
PostNapisane: 8.10.2009, 8:34 

jurek zycze owocnych poszukiwan

Tytuł:
PostNapisane: 10.10.2009, 17:29 

Witam już od dłuższego czasu myśle o sprowadzeniu Boxstera z USA ale nie wiem jak się za to zabrać i czy wogóle się to opłaca.Może jest ktoś w stanie mi pomóc jaki byłby koszt sprowadzenia boxstera.
Załóżmy ze kupił bym auto 10 letnie za +/- 11-12 tys $ przy obecnym kursie dolara 2,8 i doliczeniu opłat:
1. Cło- 10 % od wartości samochodu,
2. Podatek Akcyzowy:
• 3,1% pojemność silnika do 2 l.
• 13,6% pojemność silnika powyżej 2 l.,
3. Podatek VAT- 22%

Może ma ktoś doświadczenie w sprowadzaniu pojazdów z zza oceanu i orientuje się jaki byłby całkowity koszt;

Zobacz profil YIM  
 Tytuł:
PostNapisane: 10.10.2009, 18:11 

Nr klubowicza: 039
szymczyk napisał(a):
Witam już od dłuższego czasu myśle o sprowadzeniu Boxstera z USA ale nie wiem jak się za to zabrać i czy wogóle się to opłaca.Może jest ktoś w stanie mi pomóc jaki byłby koszt sprowadzenia boxstera.
Załóżmy ze kupił bym auto 10 letnie za +/- 11-12 tys $ przy obecnym kursie dolara 2,8 i doliczeniu opłat:
1. Cło- 10 % od wartości samochodu,
2. Podatek Akcyzowy:
• 3,1% pojemność silnika do 2 l.
• 13,6% pojemność silnika powyżej 2 l.,
3. Podatek VAT- 22%

Może ma ktoś doświadczenie w sprowadzaniu pojazdów z zza oceanu i orientuje się jaki byłby całkowity koszt;

Akcyza już jest 18,6% i taką należy liczyć!

968 - out
912
996 - out

Tytuł:
PostNapisane: 10.10.2009, 18:46 

tak, tak 18,6 % jest od tego roku no i najwaznijesze ze jest to liczone od wartosci z katalogu eurotax a nie od wartosci na fv. Wiec nawet jak uda ci sie kupic auto po okazyjnej cenie to i tak zaplacisz wysoka akcyze.
Byc moze w nadchodzacym roku znowu podwyzsza akcyze bo na paliwo i papierosy podwyzszaja na pewno od nowego roku a to czesto jest ze soba powiazane.

Moze lepiej kupic jakies auto do 2L z turbinkami ?
Efekt taki sam a koszta zakupu w Polsce znacznie mniejsze. (np taka mazda rx8 niska pojemnosc a moc ok 230-250km a cena w PL rewelacja bo b. niska akcyza)
No chyba ze to koniecznie musi byc porsche to wtedy w Polsce musi byc drogo bo pojemnosci ponizej 2 L porsche nie ma ;/

Tytuł:
PostNapisane: 10.10.2009, 18:55 

no jak nie ma jak sa :),356,914,912.... tylko domyslam sie ze zainteresowanemu nie chodzi o te modele...

Tytuł:
PostNapisane: 10.10.2009, 19:43 

Mi chodzi o boxstera 2.5 lub 3.2 tak do max 15 tys $ ale jak piszecie że liczą od ceny katalogowej a akcyza jest wyższa niż przypuszczałem to chyba lepiej dołożyć trochę i rozglądnąć się za krajowym egzemplarzem

Zobacz profil YIM  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]