Start Strona klubowa Kalendarz imprez Sklep Porsche Polska
Nazwa użytkownika Hasło Zapamiętaj mnie Zarejestruj

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22.01.2025, 11:27 

Witam, bliska mi osoba zastanawia się nad zakupem Porsche Cayenne III z rocznika 2018/19, auto coś w okolicach 250-300 tys zł brutto, więc budżet niewielki i pewnie trzeba będzie auto mocno sprawdzać przed zakupem bo są to już raczej samochody z przebiegami pod 150 tys km. Pytanie moje brzmi jak to jest z silnikami w tym Cayenne. W tej kasie to praktycznie tylko 3,0 V6 340 KM, który mocno śmierdzi mi 3,0 TFSI od Audi...Czy mam rację? Bo jeśli tak, to w sumie nie najgorszy silnik. Ale znacznie ciekawszą opcją, nawet w tych pieniądzach wydaje się Cayenne S 2,9 440 KM, ale o tym silniku nie wiemy nic totalnie. Dużo lepsze osiągi od 3,0, który przyznam się szczerze na papierze nie powala. Więc moje pytanie brzmi, co wart jest ten 2,9 440 KM ? Wiem, że jest to bardziej skomplikowana opcja, dużo bardziej paliwożerna, ale jest to kwestia pomijalna. Liczne doświadczenia motoryzacyjne sprawiły, że człowiek jakiś uprzedzony do nieparzystych pojemności silników, mam rację, czy jednak jestem w błędzie i 2,9 V6 jest warty uwagi? :D

PostNapisane: wczoraj, 10:17 

Podpinam się pod temat: silnik 2.9 440KM na papierze wygląda ok, a jak praktyka? Wikipedia podaje EA839 V6, od słabszej wersji różni się dodatkową turbiną. Napisane jest "iron cylinder liners", czyli nie powinno być problemu z koniecznością tulejowania po kilku latach użytkowania?
Jak z dynamiką 100-200? O-100 wygląda OK, dalej też jest dobrze? Moim punktem odniesienia jest 4.2 V8 diesel z 958.
No i oczywiście pytanie którego nie można zadawać: ile realistycznie to spala? Tylko 98 czy 95 jest w porządku?
Pozdrawiam

PostNapisane: wczoraj, 10:57 

3.0T zchipowany idzie na 410-420KM i naprawdę trudno mi sobie wyobrazić, aby w takim rodzinnym aucie było komuś mało.

Największy problem tego silnika to pompa wody. Tu proszę lektura:

https://rennlist.com/forums/cayenne-9y0 ... often.html

Jeżeli będziesz prewencyjnie wymieniał co 100kkm, to powinno być OK. Jak kupisz z przebiegiem 150kkm i oryginalną pompą, to szanasa na to, że oprócz pompy będziesz musiał wymienić całą masę przewodów ($$$), znacząco rośnie.

Silnik 2.9TT z Cayenne S to silnik stosowany m.in. w Audi RS4. Także nie jest wolny od wad. I także mam problemy z pompą wody (plus kilka własnych).

PostNapisane: wczoraj, 14:02 

Dzięki za informację i linka, teoretycznie nie jakiś straszny koszt więc dobrze wiedzieć i pamiętać o tym, jak kilka osób raportuje wycieki przy ~70k mil to faktycznie większa lipa.

Czipów zawsze się boję, jak oglądałem 4 lata temu 3.0d w 958 to z 3 egzemplarzy jakie widziałem wszystkie po czipach: jeden ciekł z silnika, drugi że skrzyni a trzeci z silnika i skrzyni.. Wolę jeździć tak jak zjechał z fabryki.

Mam teraz tego 4.2D V8 już 4 lata i przy wyprzedzaniu czy na autostradzie nie czuje żeby mocy było w nadmiarze, pewnie kwestia przyzwyczajenia ;) więc dlatego pytam jak w praktyce, na papierze +58KM ale -300Nm a masa podobna.

No i pytanie o spalanie (a tak na prawdę pytanie o zasięg), bak mniejszy bo 75l (teraz mam chyba 105l), żeby nie było że zasięg jak jakiś elektryk..

Pozdrawiam

PostNapisane: wczoraj, 15:07