Autor |
Wiadomość |
Wolf
|
Napisane: 7.02.2025, 18:13 |
|
|
Wydech skończony... wszystkie (oprócz narożnych zewnętrznych) osłony termiczne nowe, slizg zderzaka z osłoną pospawałem bo nowy kosztuje 1200zł... chyba dla efektu wizualnego nie chcę tyle płacić. Załącznik: IMG_3154.jpeg Załącznik: IMG_3155.jpeg Mocowania osłon też wymienione bo stare były tak skorodowane że nie było co ratować... (te czarne uchwyty na zdjęciu) Załącznik: image000004.jpeg Dodatkowo chłopaki z Wasptech wprowadzili małe zmiany w moim Xpipe Załącznik: IMG_3167.jpeg Z drobnicy, kołeczki mocowania osłon lusterek - stare były zniszczone, powciskane do środka... Załącznik: IMG_3152.jpeg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|
|
Góra |
|
Wolf
|
Napisane: 7.02.2025, 18:22 |
|
|
Wymieniam też audio w aucie... ale tak by wszystko dało się 100% odwrócić - także żadna kostka nie jest cięta, żaden dodatkowy otwór się nie pojawia w karoserii. Elementy które przerabiam kupuję a oryginalne leżą w pudłach. Modyfikacja fabrycznych komór głośników w drzwiach tak by przyjęły głośnik Dynaudio MW155 - max co się da włożyć i pojemność obudowy jest na akceptowalnym poziomie żeby to zagrało. Konstrukcja ciągle dość lekka, tak by też nie potrzeba było budować niewiadomo jakich wzmocnień. No i wiadomo - to jakiś kompromis między pójściem po bandzie z instalacją a ulepszeniem audio w aucie które szkoda ciąć czy modyfikować. Fabryczna obudowa bez głośnika: Załącznik: IMG_3057.jpeg Panel zaprojektowany w CAD przezemnie i wydrukowany w 3D... zobaczymy jak temperaturowo będzie się zachowywał w czasie... Załącznik: IMG_3060.jpeg Przymiarki (cały front obudowy został wycięty, zostawione tylko miejsca do których dokręcę nowy element): Załącznik: IMG_3182.jpeg No i na gotowo: Załącznik: IMG_3312.jpeg
|
|
Góra |
|
Wolf
|
Napisane: 16.02.2025, 17:40 |
|
|
Było tak: Załącznik: IMG_3455.jpeg Jest tak: Załącznik: IMG_3454.jpeg
|
|
Góra |
|
adamax
|
Napisane: 18.02.2025, 13:05 |
|
Członek Zarządu PCP |
 |
Nr klubowicza: 468
|
Super śledzi się ten wątek. Jestem ogromnym fanem generacji 996/986. Przygotowujesz pojazd na klubowy zlot "jajecznic" w czerwcu?
_________________ pozdrawiam Adam =================== 944/993/986/996T/970 http://www.prosiakovo.plhttp://www.enotrip.pl
|
|
Góra |
|
Wolf
|
Napisane: 1.03.2025, 23:34 |
|
|
adamax napisał(a): Super śledzi się ten wątek. Jestem ogromnym fanem generacji 996/986. Przygotowujesz pojazd na klubowy zlot "jajecznic" w czerwcu? Przygotowuję auto dla siebie - bo porostu lubię zamknąć się w garażu i w ciszy podłubać  ale na zlot pewnie uda się zaglądnąć 
|
|
Góra |
|
Wolf
|
Napisane: 1.03.2025, 23:46 |
|
|
Wziąłem się za drzwi dalej Załącznik: IMG_3314.jpeg Oczywiście wszędzie pył... Załącznik: IMG_3313.jpeg Także każdy detal, czyszczenie i konserwacja - wszystkie gumowe elementy silikonem w spray'u Załącznik: IMG_3319.jpeg Drzwi kierowcy - nowy zamek, nowy mikrostyk w klamce: Załącznik: IMG_3315.jpeg No i rygiel łączący klamkę z zamkiem - bo stary wyglądał "lekko pół słabo"... Załącznik: IMG_3317.jpeg
|
|
Góra |
|
Wolf
|
Napisane: 1.03.2025, 23:54 |
|
|
Na szczęście każdy detal ciągle dostępny jako nowy, więc no problem: Załącznik: IMG_3510.jpeg Załącznik: IMG_3511.jpeg Nowy mikrostyk na miejscu: Załącznik: IMG_3318.jpeg Podnośniki szyb. Gdyby ktoś chciał sam robić, to mniej więcej widać jaki gdzie dawałem smar - ustawiłem puszki przy elementach które nimi smarowałem. Generalnie: - wszystko wyczyszczone i odtłuszczone preparatem do czyszczenia napędów rowerowych - fajnie odtłuszcza, neutralny dla gum i plastików... - Smarowanie plastików i plastik/metal - Molykote EM-30L - prowadnice - Wurth z dodatkiem PTFE, ale nie jestem pewien czy dobry wybór. Mam jeszcze silikonowy z dodatkiem PTFE i wydaje się że lepiej przylega i tworzy fajną dość "twardą" powierzchnię. Tam są ślizgi teflonowe więc niewiem czy cokolwiek dawać, czy to wyczyścić i zostawić na sucho... - Bębenek zamka - wyczyszczony i środek Wurth do konserwacji - widać że ktoś nie żałował, bo bagno wypłynęło z niego. Po czyszczeniu i konserwacji - chodzi jak nowy... Załącznik: IMG_3446.jpeg Załącznik: IMG_3448.jpeg
|
|
Góra |
|
Wolf
|
Napisane: 1.03.2025, 23:55 |
|
|
cd.. Załącznik: IMG_3451.jpeg Trzeba zadbać żeby wcisnąć smar pod rolkę prowadzącą linki: Załącznik: IMG_3452.jpeg Do tego kilka kawałków maty Dynamat (tylko na większe powierzchnie) - słychać różnicę np. w zamykaniu drzwi, fajnie wygłusza rezonanse blach... I na wszystko wosk Innotec Załącznik: IMG_3465.jpeg Dla uważnych - na zdjęciu to nie rdza tylko grubo nałożona warstwa wosku Załącznik: IMG_3467.jpeg Wiązki taśmowane na nowo tam gdzie były ubytki (taśma po 20 latach zwyczajnie skamieniała i wykrusza się). Mam kilka rodzajów więc dopasowuję najbliższą oryginału. Załącznik: IMG_3508.jpeg
|
|
Góra |
|
Wolf
|
Napisane: 2.03.2025, 0:10 |
|
|
cd.. Załącznik: IMG_3514.jpeg Prowadzenie wiązki mikrostyku klamki: Załącznik: IMG_3513.jpeg Drzwi kierowcy poskładane, wyregulowane szyby itp. Zostało założyć nowe wygłuszenie, panel głośnika i boczek... Załącznik: IMG_3512.jpeg
|
|
Góra |
|
Wolf
|
Napisane: 2.03.2025, 0:17 |
|
|
Drzwi - strona pasażera... To samo... klamka do odświerzenia, mikrostyk do wymiany na nowy (mimo że mój jest sprawny, ale nie chcę tam zaraz zaglądać), zamek do przeglądu, czyszczenie, maty, wiązki, wosk... Klamka: Załącznik: IMG_3520.jpeg Maty i wosk: Załącznik: IMG_3516.jpeg Załącznik: IMG_3534.jpeg Zamek był w słabej kondycji, mikrostyk też już na końcówce... Załącznik: IMG_3521.jpeg Ale dało się to fajnie wszystko doczyścić. No i mikrostyk który miał już startą teflonową nakładkę już zaczynał wyżłabiać element rygla zamka... prewencyjna wymiana powoduje że zamek pochodzi pewnie kolejne ładnych pare lat... Na zdjęciu już po wymianie górnej części mikrostyku i dla porównania wyrobiona stara część... Załącznik: IMG_3522.jpeg
|
|
Góra |
|
Wolf
|
Napisane: 2.03.2025, 0:19 |
|
|
cd.. zamek już na gotowo... wymyty, zakonserwowany, elementy ruchome przesmarowane delikatnie, punktowo. Przy czyszczeniu też było widać że psikane tam w ten zamek było wszystkim co pod ręką a to tylko gorzej bo potem cały syf się tego łapie - tak jak z bębenka zamka - wypłynęło czarne bagno z niego. Załącznik: IMG_3527.jpeg Załącznik: IMG_3528.jpeg
|
|
Góra |
|
Wolf
|
Napisane: 2.03.2025, 0:26 |
|
|
A i serwis silników i przekładni podnośnika, bo wcześniej nie robiłem fot przy drzwiach kierowcy. Silniki rozebrane, szczotki zrewidowane, wszystko w środku wyczyszczone bo dużo pyłu ze szczotek się zbiera. Gniazda w których chodzi oś silnika przesmarowane i złożone. Ślimak i tryby wyczyszczone i nowy smar do tego dedykowany... Załącznik: IMG_3530.jpeg Oś na której jest tryb napędzający podnośniki też była lekko skorodowana, widać że woda się tam dostała... dało się to wyczyścić, smarowanie i jeszcze posłuży myśle długo... Załącznik: IMG_3531.jpeg
|
|
Góra |
|
Mata
|
Napisane: 5.03.2025, 23:52 |
|
|
Krzychu, obserwuję z pełnym podziwem co Ty tutaj działasz  Do zobaczenia na wiosnę !!!
|
|
Góra |
|
Kaczi_86
|
Napisane: 6.03.2025, 18:43 |
|
|
Mega szacun i mega robota! Super, że lubisz i umiesz sam podziałać przy aucie, jeszcze z młodym to już w ogóle rewelacja  Ja w zeszłym sezonie nie przy Porsche ale przy golfiku cabrio dłubałem wieczorami. Powodzenia w dalszych pracach.
|
|
Góra |
|
MichałG
|
Napisane: 6.03.2025, 23:50 |
|
|
Wolf - na kolejną zimę mogę Ci podrzucić moją 4s, jak już przy swojej nie będziesz miał co robić 
|
|
Góra |
|
|