Autor |
Wiadomość |
Duc748
|
Napisane: 13.05.2008, 10:18 |
|
Nr klubowicza: 068
|
Witam
na Dzien Dziecka i pewnie na impreze we Wroclawiu (Pan jest z Wroclawia stad tez zainteresowanie tym miastem) mam sponsora dajaceo przyzwoite pieniadze (jak na nasze warunki) + inne atrakcje
branza ubezpieczen samochodowych
warunek... chce numery telefonu + imie osoby by moc zlozyc oferte na ubezpieczenie poslugujac sie haslem "Mam do Pana/Pani numer tel z PCP"
Chca przygotowac specjalna oferte na Porsche + inne auta...
probowalem zachecac do naszego newsletera, obecnosci na www i innych aktywnosci - jednak oni nalegaja na numer tel... nawet nie email...
troche przyjemne z pozytecznym bo warunki ubezpieczenia atrakcyjne (Pan zorientowany ze duzo samochodow to 10 lat + )
co myslicie?
_________________ Marcin ---------------- http://aidi.pl
|
|
Góra |
|
GaZiK
|
Napisane: 13.05.2008, 10:20 |
|
|
Ja jestem za, jeśli to pewna firma...
|
|
Góra |
|
TKacki
|
Napisane: 13.05.2008, 10:33 |
|
|
|
Góra |
|
wampir
|
Napisane: 13.05.2008, 10:36 |
|
|
Ja tez nie. Jesli chce nam dac kase za to ze dostanie nr tel potencjalnych klientow - co wcale nie oznacza ze musimy sie zgadzac na jego oferte rezygnujac z ubezpieczenia swojego, to czemu nie? Poza tym zawsze to bedzie jakas alternatywa, ktora moze kazdemu z uzytkownikow dac jakies plusy do czegos co przeciez oplacac musimy co roku i wcale nie sa to male pieniadze.
|
|
Góra |
|
pdmobil
|
Napisane: 13.05.2008, 10:54 |
|
Członek Honorowy |
|
Nr klubowicza: 029
|
Wśród mnogości telefonów, które otrzymuję dosłownie zewsząd /telefonicznej akwizycji/, jak przybędzie jeszcze jeden - to nie ma znaczenia - chociaż ma - bo będzie z korzyścią dla Klubu. Jestem ZA.
Góra |
|
mart2014
|
Napisane: 13.05.2008, 12:56 |
|
|
jesli dobra firma, to jestem za.
|
|
Góra |
|
Igor
|
Napisane: 13.05.2008, 13:18 |
|
|
dwa pytania:
1. ile dla firmy ubezpieczeniowej jest warta baza danych posiadaczy porsche zrzeszonych w PCP? z doświadczenia wiem, że dużo...
2. czy nie stanie się tak, że ktoś zapisując się do klubu od razu będzie wpisany w 4 spamlisty, na jego telefon będzie przychodzić 10 smsów dziennie, a skrzynka będzie aż zapchana od maili reklamowych?
często siedzę w mailingach (niestety czasem również w spamach) i wiem dobrze, że taki biznes może dla tej firmy być baaaaardzoooo korzystną inwestycją...
|
|
Góra |
|
MarcinF
|
Napisane: 13.05.2008, 13:46 |
|
|
"Zasady członkostwa:
W klubie nie istnieje okres próbnego członkostwa , po zapoznaniu się z treścią tego dokumentu i
uiszczeniu pierwszej składki aplikant staje się pełnoprawnym członkiem klubu. Ponieważ jest to
Klub dotowany przez Firmę Porsche Zarząd Klubu zastrzega sobie możliwość odmowy członkostwa
w Klubie pracownikom innych firm motoryzacyjnych i osobom naruszającym zasady dobrej
współpracy z oficjalnym przedstawicielstwem Porsche w Polsce firmą Kulczyk Tradex Sp. z o.o.
Wszystkie dane zawarte w formularzu będą tylko na użytek wewnętrzny Klubu i nie będą udostępniane nikomu w jakiejkolwiek postaci."
Takie coś jest na formularzu zgłoszeniowym do Klubu. Z tego zapisu jasno wynika, że nie można udostępnić tych danych nawet sponsorowi.
|
|
Góra |
|
GaZiK
|
Napisane: 13.05.2008, 13:48 |
|
|
1. Pewnie dużo, ale dla nas oferta ubezpieczeniowa też może być przydatna
2. Nikt nie mówi o mailach tylko o telefonie, na który możesz odpowiedzieć grzecznie "Nie, dziękuję" lub "Nie jestem zainteresowany"...
Co do SMS-ów, to zawsze możesz im kazać wyrzucić twoje dane z bazy, bo nie wyrażasz na to zgody.
Igor nie szukaj dziury w całym!
|
|
Góra |
|
GaZiK
|
Napisane: 13.05.2008, 13:52 |
|
|
MarcinF napisał(a): "Zasady członkostwa:
Wszystkie dane zawarte w formularzu będą tylko na użytek wewnętrzny Klubu i nie będą udostępniane nikomu w jakiejkolwiek postaci."
Takie coś jest na formularzu zgłoszeniowym do Klubu. Z tego zapisu jasno wynika, że nie można udostępnić tych danych nawet sponsorowi.
To jest rozsądny argument, może wystarczyła by tej firmie lista imion i numery tel., aczkolwiek jest to "jakaś" postać danych osobowych
|
|
Góra |
|
TKacki
|
Napisane: 13.05.2008, 13:55 |
|
|
MarcinF napisał(a): "Zasady członkostwa: W klubie nie istnieje okres próbnego członkostwa , po zapoznaniu się z treścią tego dokumentu i uiszczeniu pierwszej składki aplikant staje się pełnoprawnym członkiem klubu. Ponieważ jest to Klub dotowany przez Firmę Porsche Zarząd Klubu zastrzega sobie możliwość odmowy członkostwa w Klubie pracownikom innych firm motoryzacyjnych i osobom naruszającym zasady dobrej współpracy z oficjalnym przedstawicielstwem Porsche w Polsce firmą Kulczyk Tradex Sp. z o.o. Wszystkie dane zawarte w formularzu będą tylko na użytek wewnętrzny Klubu i nie będą udostępniane nikomu w jakiejkolwiek postaci."
Takie coś jest na formularzu zgłoszeniowym do Klubu. Z tego zapisu jasno wynika, że nie można udostępnić tych danych nawet sponsorowi. Tak. Można jednak zebrać oświadczenia od członków w związku z wymaganiami nowego sponsora. Dane udostępni ten, kto chce - nie będą to dane wszystkich jak leci z formularzy. W tej sprawie można zrobić wewnętrzny mailing. Igor napisał(a): dwa pytania: 1. ile dla firmy ubezpieczeniowej jest warta baza danych posiadaczy porsche zrzeszonych w PCP? z doświadczenia wiem, że dużo... 2. czy nie stanie się tak, że ktoś zapisując się do klubu od razu będzie wpisany w 4 spamlisty, na jego telefon będzie przychodzić 10 smsów dziennie, a skrzynka będzie aż zapchana od maili reklamowych?
często siedzę w mailingach (niestety czasem również w spamach) i wiem dobrze, że taki biznes może dla tej firmy być baaaaardzoooo korzystną inwestycją...
Powyżej dużo "doświadczenia", mało konkretów. W umowie ze sponsorem można przecież zastrzec możliwość dalszego przekazywania danych.
|
|
Góra |
|
wampir
|
Napisane: 13.05.2008, 14:21 |
|
|
tkacki napisał(a): Tak. Można jednak zebrać oświadczenia od członków w związku z wymaganiami nowego sponsora. Dane udostępni ten, kto chce - nie będą to dane wszystkich jak leci z formularzy. W tej sprawie można zrobić wewnętrzny mailing.
I dokladnie tak to powinnismy zrobic, aby nikt nie mial zadnych ale. Jakby na to nie patrzec jest to wymog formalny, gdyz bez zgody kazdego z osobna nie mozemy udostepnic jakichkolwiek danych, nawet nr telefonu.
|
|
Góra |
|
tona
|
Napisane: 13.05.2008, 15:19 |
|
Nr klubowicza: 060
|
Dokladnie tak jak napisal PDMobil: w mnogosci telefonow ofetowych jakie otrzymuje TO NIC NIE ZMIENI. Wiele "firm" bierze nasze namiary cholera wie skad. Mysle, ze gosciu postepuje dosyc delikatnie jak na obecne realia. Jednak jakis rozeznanie wewnatrz Klubu trzeba zrobic... A jezeli oferta jest ciekawa, zawsze mozna pomyslec. ps. uwzgledniajac pewne sytuacje z ubieglego sezonu, moze rozszerzy oferte o jakas oferte "na tor".
|
|
Góra |
|
Duc748
|
Napisane: 13.05.2008, 15:59 |
|
Nr klubowicza: 068
|
eeeh ciezki kawelek chleba
jasne ze wszystki dane sa tajne / poufne. Kazdy jest swieta osoba itd itp ale... kto da 6200 zl na impreze z wlasnej kieszeni?
na poczatku pisalem iz mowa o:
numer + imie
wysylanie maili o zgode itd itp znajac praktyke polowa ludzi nie odpisze i tak bedzie...
_________________ Marcin ---------------- http://aidi.pl
|
|
Góra |
|
wampir
|
Napisane: 13.05.2008, 16:57 |
|
|
Duc: nie pytajac ludzi o zdanie lamiesz nasz regulamin, a takze prawo o udostepnianiu danych teleadresowych, wiec bez wyraznej zgody nei mozesz tego zrobic.
|
|
Góra |
|
TKacki
|
Napisane: 13.05.2008, 17:03 |
|
|
Marcin,
Koniecznie sam chce dzwonić ? Pewnie rozmawiałeś, ale może inne opcje lub ich kombinacje:
- wewnętrzny mailing (my wysyłamy - jego oferta),
- newsletter,
- reklama na stronie / forum,
- mat. drukowane (zloty).....
- grupowe PW (mamy taką możliwość)
|
|
Góra |
|
Marion
|
Napisane: 13.05.2008, 17:47 |
|
|
ludzie od wszelkiego rodzaju ubezpieczeń to natarczywe typy i dlatego chcą numery telefonów bo to ich sposób zadręczania klienta. jak zadzwoni do kogoś 50 razy to co któryś coś kupi dla świętego spokoju żeby przestał truć mu d....
chciałbym wszystkim uświadomić, że potem taki numer rozchodzi się po kolegach z ubezpieczeń na życie i innych co sprzedają "najlepsze" inwestycje i dostatnią przyszłosć oraz lokaty, kredyty itp. - działa to lawinowo, jak w piramidzie.
potem już nie wiadomo kto skąd ma numer itp. z tego powodu już kilka razy zmieniałem telefon bo dzwonili od rana do nocy z "superofertami" nie chcąc powiedzieć od kogo mają numer telefonu.
można także wyłączać telefon na noc, co nie jest najlepszym rozwiązaniem bo różne są sytuacje w życiu. taka wymuszona zmiana telefonu to dla niektórych także oprócz bałaganu duża szkoda finansowa w postaci utraconych kontaktów osób których się zapomniało poinformować o zmianie telefonu itp.
generalnie jestem przeciwnikiem puszczania w obieg swojego numeru telefonu - sponsor może przyjechać np. na zlot wtedy będzie miał wszystkich w jednym miejscu i może z nami pić piwko i nagabywać nas osobiście w wolnym czasie na ubezpieczenia do woli a jak kogoś "przerobi" i wyciągnie numer telefonu to proszę bardzo
tyle ode mnie
ps. jak mi sprzeda ubezpieczenie auta w wiarygodnej firmie ubezpieczeniowej poniżej 3,5% wartości auta (tak mam Warcie) i z wariantem jazdy po torze to napewno kupię.
|
|
Góra |
|
pdmobil
|
Napisane: 13.05.2008, 17:55 |
|
Członek Honorowy |
|
Nr klubowicza: 029
|
Właśnie z powodów, o których czytamy wyżej, takich telefonów mam - wszyscy mamy - bez liku, nawet o nich często nie myślimy. Ale jest temat do dyskusji, jakże akademickiej i w gruncie rzeczy próżnej, bo ktoś zapytał takiego telefonicznego akwizytora: skąd masz mój numer ? od cholery informacji tu i tam przenika i od tego nie uciekniemy, więc czy nie warto się zastanowić nad korzyścią dla Klubu, żamiast wałkować teorię, która nijak się ma do praktyki - od tych telefonów nie uciekniemy.
Jaki jest interes nadrzędny w tej sprawie ?
Dla lepszego zrozumienia - brak sponsora to np. ok.100,- większe wpisowe za imprezę i znacznie uboższe atrakcje dla dzieci, co za tym idzie słabsze "widzenie" naszych starań przez obserwatorów i media itd.....
Dyskutujcie....
Góra |
|
Marion
|
Napisane: 13.05.2008, 18:53 |
|
|
właśnie nie chce nosić plecaka na telefony i dlatego mam jeden telefon o który "dbam"
oczywiście chodzi o pozyskanie sponsora ale może on zrobić np. tak jak napisałem tzn. przyjechać na zlot. jak jakaś oferta jest dobra to wystarczy klienta o niej poinformować np. w newsletterze albo na forum i wcale nie trzeba go zmuszać do zakupu.
świat bez marketingu nie istnieje ale cała jego skuteczność opiera się na zupełnie czymś innym niż telefoniczne nękanie potencjalnego klienta. jak klient nie chce kupić to wyciągają od niego telefony do rodziny, znajomych itp. a człowiek w chwili słabości podaje aby mieć już spokój i tym sposobem nękającemu baza telefonów wzrasta ze 100 do 300 i tak prawie w nieskończoność a potem już działa statystyka
a czy ktoś kogoś zmuszał lub nękał telefonicznie aby kupił porsche
... no właśnie
|
|
Góra |
|
mart2014
|
Napisane: 13.05.2008, 19:09 |
|
|
dzisiaj od takich telefonów można się już wybronić: należy dokładnie i wyraźnie powiedzieć przy pierwszym z nich, że w związku z ustawą o ochronie danych osobowych prosi się o usunięcie swoich danych z bazy danych. w przeciwnym przypadku, można zgłosić firmę do głównego inspektoratu ochrony danych osobowych (giodo). na razie w moim przypadku 100% skuteczności. (pamiętam kilka lat temu namolnego ubezpieczyciela z pewnej firmy. dzwonił regularnie co miesiąc / dwa (ale nie zgłaszałem jeszcze pierwszego warunku, bo się zastanawiałem). potem powiedziałem, że nie jestem zainteresowany ich ofertą. spróbował jeszcze raz, byłem stanowczy. niestety miesiąc później zadzwoniła inna osoba z tej firmy. Nie przyjąłem do wiadomości tłumaczenia, że mimo, że to jedna firma, to jednak nie przekazują sobie danych. poprosiłem stanowczo o usunięcie moich danych z ich bazy i zagroziłem GIODO. poskutkowało. nigdy nie miałem więcej telefonów z tej firmy.
natomiast musimy respektować to, co zapisaliśmy we własnym regulaminie. Jeśli chcemy 'handlować' naszymi danymi z partnerami, to tylko pod warunkiem zgody osoby. Czeka więc nas prosta ankieta do każdego z nas: czy zgadzamy się na przekazywanie naszych danych do celów marketingowych partnerom Porsche Club Poland. I tylko dane osób, które wyraziły zgodę, możemy przekazać dalej.
|
|
Góra |
|
|