rafie napisał(a):
No tak, szukałem dystansu, bo kupiłem felgi o wymiarze:
10 J 18 ET 47
po założeniu felga oparła się o kolumnę.
Sprawdziłem w danych technicznych samochodu, że wymagany fabryczny rozmiar to:
10 J 18 ET 65
Jak łatwo policzyć od 47 do 65 brakuje 18 mm. A więc rozglądałem się za takimi dystansami. Okazało się, że są całkiem popularne (nawet Porsche je produkuje, zapewne dostrzegli, że Klienci mogą potrzebować tych kół do innych nadwozi). Kupiłem więc dystanse 18 mm.
Potwierdzam, po zastosowaniu dystansów 18 mm w felgach 10 J 18 ET 47 uzyskałem rozmiar 10 J 18 ET 65, który jest fabrycznie zalecanym rozmiarem na tył do Boxstera 986 (mój to S).
Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne
Witam, czytam ten wątek bo borykam się z tą samą kwestią i wniosek mój jest niestety jeden - mega namieszałeś kolego @rafie.
Najpierw rozpisałeś że kupiłeś felgi z ET65, a że zalecane jest max ET47. Potem post dalej odwróciłeś wszystko, że jednak masz felgi ET47 a max dopuszczalne ET65. I że dodając dystans zwiększasz ET w górę, to jest już kompletną nieprawdą - im większe ET tym felga bardziej "schowana" do wnętrza nadkola a raz wewnętrzny bliżej kolumny, i analogiczne - im ET mniejsze, tym felga bardziej odsadzona na zewnątrz.
Terenówki miewają np ET ujemne w felgach - to znaczy ze koło mocno wystaje poza obrys i rant zewnętrzny jest bardzo oddalony od piasty, a nie schowane do bagażnika. Dlatego sprostuję to co napisałeś, żeby to miało logiczny porządek, bo zacząłeś dobrze, efekt uzyskałeś, ale po drodze napisałeś trochę głupot:
Dokładając dystans 18mm do felg ET65 ( sprawdziłem, takie w BBS 10 cali występują) zmniejszyłeś ET o 18 mm i uzyskałeś ET47, które jest tym maksymalnym zalecanym.
Prześledź uważnie swoje posty od pierwszego w dół i zobacz, jak namieszałeś z tym jakie masz/miałeś felgi a jakie ET potrzebowałeś uzyskać.
Proszę pamiętać jeszcze raz - dokładając dystans ZMNIEJSZAMY ET felgi !
Pozdrawiam i mimo wszystko wątek okazał się pomocny, bo wiem już ze felgi które myślę kupić powinny wejść do eSki, pytanie jeszcze jak Concave ma się do zacisku, bo ten jest sporo większy.